Δοκιμή Opel Corsa OPC 1.6 Turbo Ecotec 207 PS

Το ταχύτερο μικρό μοντέλο της Opel, το δεύτερης γενιάς Corsa OPC παρουσιάζεται με πολλές αναβαθμίσεις και ακόμα πιο έντονα σπορ χαρακτηριστικά σε κάθε επίπεδο. Το «πυραυλάκι» της Opel διαθέτει πολλές αλλαγές στην σχεδίαση μέσα – έξω, στις αναρτήσεις και στον κινητήρα, ο οποίος παραμένει turbo στα 1.6 λτ. αλλά με πολλές βελτιώσεις.


Το νέο Opel Corsa OPC με τον πλούσιο εξοπλισμό ανέσεων και ασφαλείας πωλείται στην τιμή των 22.300 ευρώ, ενώ με 2.500 ευρώ επιπλέον προσφέρεται το πακέτο OPC Performance Pack. Αυτό περιλαμβάνει μηχανικό, πολύδισκο μπλοκέ διαφορικό της Drexler, 18άρες ζάντες με ελαστικά της Michelin και ακόμα πιο σπορ σετάρισμα πλαισίου. Επιπλέον, το Performance Package περιλαμβάνει σύστημα φρένων υψηλών επιδόσεων Brembo με δισκόφρενα 330 χλστ. στον εμπρός άξονα.

Με «πολεμική» εξωτερική εμφάνιση

Το πρώτο στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον και το κάνει να μην περνά απαρατήρητο στο δρόμο, δεν είναι άλλο από την «πολεμική» εμφάνιση του αμαξώματος με την αποκλειστική OPC βαφή σε ιριδίζουσα μπλε απόχρωση. Το δυναμική στιλ ενισχύουν η μικρή εισαγωγή του αέρα στο καπό, ο προφυλακτήρας με τη μεγάλη μάσκα και τους αεραγωγούς, οι ποδιές στα μασπιέ, η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και ο διαχύτης πίσω με τις δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης της Remus.

Ποιοτικό εσωτερικό με σπορ ατμόσφαιρα

Περνώντας στο εσωτερικό του νέου Corsa OPC, το βλέμμα εστιάζει απευθείας στα τύπου μπάκετ δερμάτινα καθίσματα της Recaro, τα οποία εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση, στηρίζουν πολύ καλά το σώμα χωρίς να κουράζουν. Την σπορ εικόνα ενισχύουν με την σειρά τους το επίπεδο στο κάτω μέρος τιμόνι με τη δερμάτινη επένδυση, ο επιλογέας ταχυτήτων OPC, τα ανοξείδωτα πεντάλ και τα διακοσμητικά OPC στα μασπιέ. Ποιοτικά, το Corsa είναι από τα πιο προσεγμένα μικρά αυτοκίνητα. Την εικόνα αυτή ενισχύει το αφρώδες υλικό στο πάνω μέρος του ταμπλό και η στιβαρή συναρμογή, που δεν αφήνει να εμφανιστεί κάποιος τριγμός κατά το πέρασμα του αυτοκινήτου από διάφορες ανωμαλίες των δρόμων, παρά την σκληρή ανάρτηση και τα χαμηλού προφίλ ελαστικά. Επιπλέον, το Corsa OPC είναι σε θέση να μετακινήσει χωρίς παραχωρήσεις τέσσερα ενήλικα άτομα, ενώ το πορτ μπαγκάζ με το τετραγωνισμένο σχήμα έχει χωρητικότητα 285 λίτρα.

Ιδιαίτερα ελαστικός κινητήρας με υψηλές επιδόσεις

Ο αναβαθμισμένος τούρμπο κινητήρας των 1.6 λτ. αποδίδει στο νέο Corsa OPC 207 ίππους και 245 Nm ροπής (280 Nm με overboost) και συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Το μηχανικό αυτό σύνολο ξεχωρίζει πρωτίστως για την πάρα πολύ καλή ελαστικότητά του, αφού ακόμα και με 5η ταχύτητα και με περίπου 1.000 στροφές στον κινητήρα δεν «κομπιάζει» και απλά πατάς γκάζι και επιταχύνει. Με «βαρύ» πόδι το μοτέρ προσφέρει ταχύτατες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δλ. και 80-120 χλμ./ώρα με 5η σε 6,4 δλ.) και κολλάει τον οδηγό του στο μπάκετ. Ένα μικρό turbo lag είναι υπαρκτό και γίνεται αντιληπτό μόνο σε γρήγορους ρυθμούς οδήγησης και σε συνεχόμενες αυξομειώσεις ταχύτητας. Ο επιλογέας των ταχυτήτων θα θέλαμε να είχε πιο κοντές διαδρομές δεδομένου του σπορ προσανατολισμού του αυτοκινήτου. Επίσης, η 6η ταχύτητα είναι μακριά (130 χλμ./ώρα με περίπου 3.100 σ.α.λ.) και εκτιμάται σε συνθήκες ταξιδιού. Ωστόσο, το δυνατό αυτό μοτέρ «τσιμπάει» σε κατανάλωση, αφού σε πραγματικές συνθήκες και με ήπιους ρυθμούς οδήγησης κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής στα 9,8 λτ./100 χλμ.

Με μπλοκέ διαφορικό και προσαρμοζόμενες αναρτήσεις

Αρκετή δουλειά έχουν κάνει οι μηχανικοί του τμήματος OPC στο Corsa και σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών οδήγησης, όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε συνεργασία με την Koni εξέλιξαν τα προσαρμοζόμενα αμορτισέρ τεχνολογίας Frequency Selective Damping (FSD) για καλύτερη ισορροπία μεταξύ άνεσης και σπορ συμπεριφοράς. Στην πράξη και σε συνδυασμό με τις 18άρες ζάντες και τα ελαστικά διαστάσεων 215/40, η ανάρτηση κάνει αισθητές στους επιβάτες ακόμα και τις μικρές ανωμαλίες των δρόμων, σε σημείο που μετά από πολύωρη οδήγηση αρχίζει και κουράζει. Από την άλλη πλευρά η ανάρτηση εξασφαλίζει πολύ καλή σταθερότητα τόσο στις ευθείες σε γρήγορες ταχύτητες, όσο και στις στροφές. Εκεί, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι μικρές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το μπλοκέ διαφορικό. Αυτό επιδρά δραστικά στη μείωση της υποστροφής ειδικά με την απενεργοποίηση του ESP και «μαζεύει» προς το εσωτερικό της στροφής το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, ωστόσο τραβάει το τιμόνι προς την ίδια κατεύθυνση. Το σύστημα διεύθυνσης του Corsa OPC ξεχωρίζει περισσότερο για την αμεσότητά του και την ακρίβεια στις εντολές του οδηγού, όχι όμως και για την αίσθηση που προσφέρει. Ιδιαίτερα δυνατά είναι τα φρένα της Brembo, τα οποία ανήκουν στο Performance Package που ήταν εξοπλισμένο το αυτοκίνητο της δοκιμής.

(+) Επιδόσεις, ελαστικότητα κινητήρα, εμφάνιση, οδική συμπεριφορά, ποιότητα

(-) Άνεσης ανάρτησης, κατανάλωση, αίσθηση τιμονιού, υψηλά τέλη κυκλοφορίας (426,3€)


Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
207/5.800
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
245/1.900-5.800
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
6,8
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
230
Αστική (λτ./100 χλμ.)
9,2
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
6,2
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
7,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
174
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
426,3
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι 330 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 264 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.021
Πλάτος (χλστ.)
1.746
Ύψος (χλστ.)
1.479
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.510
Βάρος (κιλά)
1.293
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
285
Αστέρια
(4)
Ασφάλεια ενηλίκου
79%
Ασφάλεια παιδιού
77%
Ασφάλεια πεζού
71%
Επικουρικά συστήματα
56%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
22.300
Get it on Google Play Download on the App Store