Πότε πρέπει να αλλάζονται τα λάστιχα του αυτοκινήτου;

Τα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την οδική ασφάλεια, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής ενός αυτοκινήτου με το οδόστρωμα, γι’αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να είναι ασφαλές εφόσον τα ελαστικά του βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ακόμα και όταν εφοδιάζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφαλείας. Τα ελαστικά συμβάλλουν όχι μόνο στο ασφαλές φρενάρισμα και την καλή πρόσφυση ενός οχήματος, αλλά επίσης στην άνεση και την οικονομία καύσιμων.

Δυστυχώς, όπως όλα τα μηχανικά και αναλώσιμα μέρη ενός αυτοκινήτου, έτσι και τα ελαστικά υποβάλλονται καθημερινά σε τριβή και φθορά. Το πόσο αλλά και το πως είναι φθαρμένα επηρεάζει ανάλογα και την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Μολονότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι για την αντικατάσταση των ελαστικών έρχεται κάποια στιγμή κατά την οποία η αντικατάσταση τους είναι επιβεβλημένη.

Οι ενδείξεις ενός φθαρμένου ελαστικού είναι σε γενικές γραμμές απλές και τις περισσότερες φορές αρκεί ένας απλός οπτικός έλεγχος. Μία πιο «απειλητική» ένδειξη της ανάγκης αντικατάστασης των ελαστικών σας είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται οδικά το όχημά σας. Πολλά συμπτώματα όπως το κακό κράτημα στο οδόστρωμα κατά το φρενάρισμα ή στις στροφές, καθώς και η υπερβολική αστάθεια, μπορούν να αποφευχθούν συνήθως μέσω της τακτικής επιθεώρησης από τους ειδικούς.

Έλεγχος της πίεσης: Πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες ή έστω περιοδικά, αφού ένα λάστιχο που έχει χάσει αέρα παρουσιάζει μεγαλύτερη φθορά, επιβαρύνει την κατανάλωση και φυσικά αλλοιώνει την οδική συμπεριφορά.

Το πέλμα των ελαστικών είναι το σημείο επαφής με το οδόστρωμα και συντελεί:
  1. Στη μετάδοση της ελκτικής ισχύος και των δυνάμεων πέδησης στην επιφάνεια του δρόμου, με την ικανότητα του αποτυπώματος (σημείο επαφής) να προσαρμόζεται στις ανωμαλίες του δρόμου και να προσφέρει υψηλή πρόσφυση.
  2. Στην αλλαγή και διατήρηση κατεύθυνσης μέσω του αποτυπώματος που παρέχει ευστάθεια σε ευθεία πορεία και κατευθυντική απόκριση.
  3. Στην πρόσφυση στις βρεγμένες επιφάνειες αποβάλλοντας το νερό κάτω από το ελαστικό και επιτρέποντας την επαφή με το οδόστρωμα. Όσο λιγότερο το βάθος πέλματος, τόσο περισσότερο διακυβεύεται η πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και έχουμε το φαινόμενο της υδρολίσθησης κατά το οποίο δεν ελέγχουμε το όχημα.
Δείκτες φθοράς ελαστικού:

Αποτελούνται από μικρά κομμάτια γόμας μέσα στις αυλακώσεις του πέλματος, σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία υποδεικνύονται από ενδείξεις στο πλευρό του ελαστικού στο ύψος του ώμου. Καθώς το ελαστικό φθείρεται, αυτά τα κομμάτια πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια και σταδιακά ευθυγραμμίζονται με την επιφάνεια του πέλματος. Όταν συμβεί αυτό, τότε το ελαστικό είναι επισήμως ακατάλληλο για χρήση σε οδόστρωμα.

  • Ανομοιόμορφη φθορά ελαστικού: Είναι μία ένδειξη που συνήθως υποδεικνύει ότι κάτι συμβαίνει με τη γεωμετρία του αυτοκινήτου (ευθυγράμμιση), ή ότι η ανάρτηση είναι φθαρμένη ή ότι οδηγείτε το όχημά σας με ελαστικά που δεν έχουν σωστή πίεση.
  • Η εναλλαγή των μπροστινών με τα πίσω ελαστικά είναι αναγκαία ανά τακτά διαστήματα, για να διατηρήσουμε μια ομοιομορφία στην φθορά δίνοντας έτσι μακροζωία στα ελαστικά.
  • Ηλικία των ελαστικών: Γενικά, ένα ελαστικό άνω των πέντε ετών χρειάζεται αντικατάσταση. Ακόμη και αν τα διανυθέντα χιλιόμετρα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα ή το ελαστικό δεν χρησιμοποιείται, η κατάστασή του θα επιδεινωθεί λόγο γήρανσης των συστατικών του, κυρίως από τον ήλιο, την υγρασία και γενικότερα την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες. Τέλος, συστήνεται να αντικαθιστάτε όλο το σετ ελαστικών του αυτοκινήτου σας ταυτόχρονα όταν έρθει η χρονική στιγμή, ακόμη και τη ρεζέρβα.

Πηγή: www.kalogritsaselastika.gr

Get it on Google Play Download on the App Store