Πώς να εξοικονομήσετε καύσιμο στο αυτοκίνητο

Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ανεξαρτήτως αν το αυτοκίνητο καίει βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο η φυσικό αέριο συμβάλλει ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αποτελεί μια καλή συνήθεια που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι οδηγοί για τη μείωση των εξόδων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σωστή αλλαγή των ταχυτήτων

Στα αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ξεκινήστε ομαλά και επιλέξτε χωρίς καθυστέρηση τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Κατά την επιτάχυνση, πραγματοποιήστε νωρίς τις αλλαγές. Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, προτιμήστε την αυτόματη κατάσταση, χωρίς να πατάτε δυνατά ή απότομα το πεντάλ του γκαζιού.

Διαβάστε ακόμη: Απλή ή super αμόλυβδη; Βάζουμε τέλος στο δίλημμα!

Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει δείκτης αλλαγής σχέσης, ο οποίος σας προτείνει να επιλέξετε την καταλληλότερη ταχύτητα. Μόλις η ένδειξη εμφανιστεί στον πίνακα οργάνων, ακολουθήστε την αμέσως.

Υιοθετήστε έναν ομαλό τρόπο οδήγησης

Διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αυτοκινήτων, χρησιμοποιείτε τον κινητήρα ως φρένο αντί του πεντάλ φρένου και πατάτε προοδευτικά το πεντάλ του γκαζιού. Όταν βάζετε μπροστά τον κινητήρα, ιδίως το χειμώνα, μην περιμένετε προτού ξεκινήσετε. Το όχημα θερμαίνεται γρηγορότερα ενώ κινείται.

Χρησιμοποιείτε με μέτρο τον ηλεκτρικό εξοπλισμό του οχήματος

Πριν ξεκινήσετε, αν ο χώρος επιβατών έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, αερίστε ανοίγοντας τα παράθυρα και τους αεραγωγούς πριν χρησιμοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό που μετριάζει τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο επιβατών (ηλιοροφή, σκιάδια παραθύρων κ.λπ). Εάν δεν διαθέτει λειτουργία αυτόματης ρύθμισης, απενεργοποιήστε το σύστημα κλιματισμού μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Απενεργοποιήστε τα χειριστήρια ξεθαμπώματος και ξεπαγώματος αν η διαχείρισή τους δεν είναι αυτόματη. Κλείστε το συντομότερο δυνατό το διακόπτη θέρμανσης των καθισμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι με το κλειδί στη μίζα

Μην οδηγείτε με τους προβολείς και τα μπροστινά φώτα ομίχλης αναμμένα όταν οι συνθήκες φωτεινότητας δεν απαιτούν τη χρήση τους.

Ως επιβάτης, αποφεύγοντας τη χρήση των συσκευών πολυμέσων (ταινίες, μουσική, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ), συμβάλλετε στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια καυσίμου. Αποσυνδέστε όλες τις φορητές συσκευές πριν βγείτε από το όχημα.

Περιορίστε τις αιτίες υπερκατανάλωσης

Κατανείμετε το βάρος σε όλο το όχημα, τοποθετείτε τις πιο βαριές αποσκευές στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πίσω καθίσματα.

Περιορίστε το φορτίο του αυτοκινήτου σας και ελαχιστοποιήστε την αεροδυναμική αντίσταση (μπάρες οροφής, σχάρα αποσκευών, σχάρα ποδηλάτων, ρυμουλκούμενο κλπ). Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση μπαγκαζιέρα οροφής. Αφαιρέστε τις μπάρες οροφής και τη σχάρα αποσκευών μετά τη χρήση. Για όσους τοποθετούν χειμερινά ελαστικά, να τα αφαιρούν με το πέρας της χειμερινής περιόδου.

Διαβάστε ακόμη: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store