Σωστός εξαερισμός και κλιματισμός στο αυτοκίνητο

Η ποιότητα, η ποσότητα και η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οδήγηση και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια τη δική μας αλλά και των τριγύρω μας. Υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, υδρατμοί στα παράθυρα και μολυσμένος αέρας στην καμπίνα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με απλές διαδικασίες, τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω:

1. Για την ομοιόμορφη κατανομή αέρα, φροντίζετε να μην κλείνουν οι γρίλιες εισόδου εξωτερικού αέρα μέσω των αεραγωγών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ταμπλό, όπως στη βάση του παρμπρίζ, στην κονσόλα, στις πόρτες κ.λπ.

2. Αλλάζετε μια φορά τον χρόνο το φίλτρο καμπίνας, το οποίο συμβάλλει στον καθαρισμό του αέρα που εισπνέουν οι επιβάτες, στην καθαριότητα του χώρου επιβατών και στον περιορισμό των αλλεργικών συμπτωμάτων (ειδικά την άνοιξη λόγω της γύρης), της δυσοσμίας και των λιπαρών αποθέσεων.

3. Αν μετά από πολύωρη στάθμευση στον ήλιο τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο είναι πολύ υψηλή, αερίστε το χώρο επιβατών για λίγο. Ρυθμίστε το χειριστήριο παροχής αέρα σε επαρκές επίπεδο για τη διασφάλιση της ανανέωσης του αέρα στο χώρο επιβατών.

4. Αποφεύγετε να κινείστε για μεγάλο διάστημα με την παροχή αέρα σταματημένη ή την επανακυκλοφορία εσωτερικού αέρα (ανακύκλωση), αφού υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας θαμπώματος των τζαμιών και υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

5. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο έλκει μεγάλο φορτίο σε ανηφορικό δρόμο με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, καλό είναι να διακόψετε το σύστημα κλιματισμού για να ανακτήσει ο κινητήρας την ισχύ του.

6. Στα αυτοκίνητα με σύστημα Stop & Start το σύστημα κλιματισμού απενεργοποιείται όταν σβήνει ο κινητήρας και τίθεται ξανά σε λειτουργία με τη αυτόματη εκκίνηση του κινητήρα.

7. Καλό είναι να θέτετε σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού τουλάχιστον 5 ως 10 λεπτά, μία ή δύο φορές το μήνα, ώστε να διατηρείται σε άψογη κατάσταση λειτουργίας και να μην ξεραίνονται οι σωληνώσεις.

8. Η συμπύκνωση που δημιουργείται από το σύστημα κλιματισμού έχει ως αποτέλεσμα την εκροή νερού κάτω από το αυτοκίνητο όταν είναι σταματημένο, κάτι που αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο.

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς να ελέγξετε εάν το μεταχειρισμένο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα 

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης: Τι ισχύει για τη χρήση της 

Τι είναι η γωνία κάμπερ, κάστερ και σύγκλιση των τροχών;

 

Get it on Google Play Download on the App Store