Σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου για τις διακοπές

Η φόρτωση του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται πάντα με τον σωστό τρόπο κυρίως για λόγους ασφαλείας, αφού επηρεάζεται σημαντικά η οδική του συμπεριφορά, οι επιδόσεις και η κατανάλωση. Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές σωστής φόρτωσης τόσο εντός αυτοκινήτου όσο και στην οροφή του.

Δείτε ακόμη: Πως να δροσίσεις γρήγορα το εσωτερικό του αυτοκινήτου

• Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα και αφήστε πίσω ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε. Τα βαριά αντικείμενα στο χώρο αποσκευών πρέπει να τοποθετούνται στο δάπεδο και ποτέ ψηλά και πάνω από πιο ελαφριά αντικείμενα, γιατί τότε αυξάνεται το κέντρο βάρους του οχήματος. Επίσης, πρέπει να στερεώνονται για να μη μετακινούνται στις στροφές, στα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις.

• Όταν μεταφέρετε αντικείμενα στο χώρο αποσκευών, οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πρέπει να είναι ασφαλισμένες, γιατί σε ένα φρενάρισμα τα αντικείμενα θα εισέλθουν στην καμπίνα. Εάν το αυτοκίνητο κινείται με 100 χλμ./ώρα και ο οδηγός φρενάρει ξαφνικά, ένα αντικείμενο που ζυγίζει 30 κιλά μετατρέπεται σε μια ρουκέτα 90 κιλών, καθώς πολλαπλασιάζεται το βάρος του επί τρεις φορές.

• Το ύψος του φορτίου δεν πρέπει να εξέχει από το επάνω μέρος της πλάτης των καθισμάτων και ποτέ δεν τοποθετούνται αντικείμενα (κυρίως βαριά και αιχμηρά) πάνω από την εταζέρα.

• Τοποθετήστε ειδικό διαχωριστικό δίκτυ ή μεταλλικό πλέγμα μεταξύ του χώρου αποσκευών και καμπίνας, στην περίπτωση αφαίρεσης της εταζέρας και φόρτωσης αντικειμένων πιο ψηλά από τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.

• Ποτέ μην οδηγείτε με την πόρτα του χώρου αποσκευών ή τις πόρτες της καμπίνας ανοιχτές στην περίπτωση που δεν κλείνουν λόγω μεταφοράς μεγάλων αντικειμένων.

• Μην τοποθετείτε αντικείμενα στο ταμπλό και ειδικά στο σημείο που ανοίγει ο αερόσακος συνοδηγού. Επίσης, το οποιοδήποτε φορτίο δεν πρέπει να ενοχλεί τον οδηγό και κατ’επέκταση τον χειρισμό των πεντάλ, χειρόφρενου, επιλογέα ταχυτήτων κ.λπ.

Δείτε ακόμη: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα; (+video)

• Το ωφέλιμο φορτίο σε κάθε αυτοκίνητο είναι συγκεκριμένο και αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης. Στην περίπτωση που ξεπεραστεί τότε το αυτοκίνητο γίνεται άκρως επικίνδυνο στο δρόμο.  Επίσης, η κατανομή του βάρους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισομερής μεταξύ των αξόνων.

• Η οδήγηση με φορτίο στην οροφή καθιστά το όχημα πιο ευάλωτο στους πλάγιους ανέμους και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οδική του συμπεριφορά λόγω του υψηλότερου κέντρου βάρους. Το φορτίο πρέπει να είναι κατανεμημένο ομοιόμορφα και στερεωμένο σωστά με ιμάντες συγκράτησης. Το ανώτατο βάρος οροφής συνήθως κυμαίνεται κάτω από 70 κιλά.

• Ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών (σύμφωνα με την ένδειξη του κατασκευαστή) και προσαρμόστε την ταχύτητά σας σύμφωνα με το φορτίο. Όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με μεγάλο βάρος, τότε αυξάνονται οι πιέσεις των ελαστικών. Όταν ξεφορτωθεί μην ξεχάσετε την επαναφορά των αρχικών πιέσεων.

Get it on Google Play Download on the App Store