Τι σημαίνουν αυτές οι ενδείξεις στο αυτοκίνητο;

Στον πίνακα οργάνων κάθε αυτοκινήτου ανεξαρτήτως τύπου, ηλικίας, μάρκας και μοντέλου υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες όταν παραμείνουν σταθερά αναμμένες και δεν σβήσουν γρήγορα, τότε συνήθως μαρτυρούν μια βλάβη ή μια δυσλειτουργία. Ποτέ δεν πρέπει να παραμελούνται, γιατί πολύ εύκολα μπορεί το αυτοκίνητο ξαφνικά να μείνει στη μέση του δρόμου, να προκληθεί πιο σοβαρή ζημιά ή ακόμα και ατύχημα.

Δείτε ακόμη: Πώς να μη χαλάσει γρήγορα ο καταλύτης και το φίλτρο DPF των ντίζελ

Ανάλογα βέβαια τον εξοπλισμό του κάθε αυτοκινήτου και τον κινητήρα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν ανάβουν τόσο συχνά ή ακόμα και καθόλου. Μερικές είναι αυτές που παραθέτουμε και αφορούν αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνουν και ποια είναι η αιτία που έχουν ανάψει στον πίνακα οργάνων.

Προθέρμανση κινητήρα diesel

Όταν ανοίγετε το διακόπτη του κινητήρα με το κλειδί ή όταν δίνετε εντολή εκκίνησης του κινητήρα πατώντας το κουμπί «Start/ Stop», η θερμοκρασία του κινητήρα πετρελαίου κάνει απαραίτητη την προθέρμανσή του.

Δείτε ακόμη: Πότε χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος – πλατό του συμπλέκτη;

Η χρονική διάρκεια που ανάβει η ενδεικτική λυχνία καθορίζεται από τις συνθήκες περιβάλλοντος (συνήθως μέχρι τριάντα δευτερόλεπτα περίπου σε ακραίες χειμερινές συνθήκες). Σε διακόπτη κινητήρα με κλειδί, περιμένετε να σβήσει η ενδεικτική λυχνία πριν εκκινήσετε. Σε οχήματα με σύστημα Πρόσβασης και εκκίνησης χωρίς κλειδί (hands-free), όταν σβήσει η λυχνία η εκκίνηση είναι άμεση, υπό την προϋπόθεση να κρατάτε πατημένο το πεντάλ του φρένου στα οχήματα με αυτόματο κιβώτιο. Σε οχήματα με σύστημα Πρόσβασης και εκκίνησης χωρίς κλειδί (hands-free), όταν σβήσει η λυχνία η εκκίνηση είναι άμεση, υπό την προϋπόθεση να κρατάτε πατημένο το πεντάλ του συμπλέκτη στα οχήματα με μηχανικό κιβώτιο. Αν ο κινητήρας δεν εκκινεί, κλείστε και ανοίξτε το διακόπτη του κινητήρα, περιμένετε και πάλι να σβήσει η ενδεικτική λυχνία και εκκινήστε τον κινητήρα.

Φίλτρο σωματιδίων

Αυτό όταν ανάψει δηλώνει την αρχή κορεσμού του φίλτρου σωματιδίων DPF. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες κυκλοφορίας, αναζωογονήστε το φίλτρο οδηγώντας με ταχύτητα τουλάχιστον 60 χλμ./ώρα μέχρι να σβήσει η προειδοποιητική λυχνία. Αν δεν σβήσει, τότε θα χρειαστεί να πάτε σε συνεργείο γιατί θα προκληθούν δυσλειτουργίες στον κινητήρα.

Παρουσία νερού στο φίλτρο πετρελαίου

Πολύ απλά σημαίνει ότι το φίλτρο πετρελαίου περιέχει νερό και θα πρέπει να πάτε άμεσα σε συνεργείο, αφού εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στο σύστημα ψεκασμού καυσίμου για τους πετρελαιοκινητήρες. Κάτι που με την σειρά του συνεπάγεται παύση λειτουργίας του κινητήρα και πρόκληση δαπανηρής ζημιάς.

Δείτε ακόμη: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store