Πώς να διατηρείτε την συγκέντρωσή σας στο τιμόνι

Το μόνο εύκολο στην οδήγηση, είναι να αποσπαστεί η προσοχή μας από αυτή. Για τον λόγο αυτό, ο οργανισμός οδικής ασφάλειας GEM Motoring Assist που δραστηριοποιείται στην Αγγλία, δημοσίευσε τον εξάλογο του προσεκτικού οδηγού.

Προφανώς τα περισσότερα από τα 6 βήματα -για να μην πούμε όλα- είναι αυτονόητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τηρούνται κιόλας. Οπότε για να συνοδεύονται από ασφάλεια οι μετακινήσεις μας, διαβάζουμε και εφαρμόζουμε.

Δεν μιλάμε στο κινητό

Τα ευκόλως εννοούμενα θα έπρεπε να παραλείπονται, όμως μια ματιά στους δρόμους αρκεί για να μας γεμίσει προβληματισμό. Μακριά το τηλέφωνο από το τιμόνι, εκτός κι αν παραστεί ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση, σταματάμε δεξιά και μιλάμε με ασφάλεια. Επίσης, για όσους πιάνουν την κουβέντα στο φανάρι, μόλις ανάψει πράσινο το κλείνουμε.

Βλέπουμε εκ των προτέρων την διαδρομή

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να πάμε κάπου για πρώτη φορά. Συνήθως, η διαδικασία θέλει την τοποθεσία στο GPS και πιστή ακολουθία των εντολών του κατά την διάρκεια της διαδρομής. Αυτή η τακτική, όμως, αφαιρεί σεβαστό μέρος της προσήλωσης από τον δρόμο καθώς αναγκαζόμαστε να έχουμε συνεχώς τον νου μας στον χάρτη, μην χάσουμε κάποια στροφή, μην μπερδευτούμε στην διασταύρωση κλπ.

Δείτε ακόμα: Πως να δροσίσεις γρήγορα το εσωτερικό του αυτοκινήτου

Η ενδεδειγμένη λύση θέλει να βλέπουμε την διαδρομή πριν ξεκινήσουμε, ώστε να έχουμε μια αίσθηση του δρομολογίου και να μην εξαρτόμαστε από τις οδηγίες του GPS τελευταία στιγμή.

Προεπιλέγουμε την μουσική 

Αναλόγως και για την ηχητική επένδυση των μετακινήσεων, καλό είναι να υπάρχουν από πριν κομμάτια σε playlist ή να μένει σταθερός ο επιλεγμένος ραδιοσταθμός. Οι αναζητήσεις στα ερτζιανά και τα αποθηκευμένα τραγούδια, καταναλώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής από τον οδηγικό ορίζοντα. Επίσης διατηρούμε την ένταση σε επίπεδα που δεν καθίστανται επικίνδυνα.

Δεν τρώμε/πίνουμε όταν οδηγούμε

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν είναι εστιατόριο. Αν αισθανθούμε κάποια λιγούρα, κάνουμε ό,τι και με την περίπτωση του τηλεφώνου: πηγαίνουμε δεξιά, σταματάμε και τρώμε/πίνουμε (εξυπακούεται όχι αλκοόλ) με την ησυχία μας.

Κάνουμε στάσεις, δεν χαζεύουμε

Στα πολύωρα ταξίδια, αναπτύσσουμε την τάση να παρατηρούμε περισσότερο του δέοντος το περιβάλλον για να καταπολεμήσουμε την ανία. Καλύτερη αντιμετώπιση είναι να κάνουμε σύντομες στάσεις, περίπου 15 λεπτών κάθε 2 ώρες ή 150 χιλιόμετρα, και να απολαμβάνουμε το τοπίο άνετα, ξεπιάνοντας το κορμί μας και παίρνοντας καθαρό αέρα.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το πρόστιμο για τη σφήνα στο φανάρι;

Κρατάμε απασχολημένους τους επιβάτες

Αντί ταμπέλας «μην ομιλείτε στον οδηγό», την οποία ούτως ή άλλως παιδιά και σκυλιά δεν διαβάζουν, έχουμε παιχνίδια να τα κρατάνε απασχολημένα. Ακόμα καλύτερα, στις μεγαλύτερες ηλικίες δίνουμε ένα βιβλίο (που σπάνια θέλουν) ή τα αφήνουμε να ασχολούνται με τα tablet και τα smartphone τους (από τα οποία δεν ξεκολλάνε).

Get it on Google Play Download on the App Store