Τι κάνω αν κολλήσει το πεντάλ του γκαζιού; (+video)

18

Μία από τις χειρότερες απρόσμενες καταστάσεις που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, είναι να κολλήσει το πεντάλ του γκαζιού. Φαινόμενο το οποίο συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο η αντιμετώπισή του είναι εύκολη, αρκεί να υπάρχει ψυχραιμία. Πιθανώς να θυμάστε την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων που είχε κάνει η Toyota το 2010 για κίνδυνο ατυχήματος από κολλημένο γκάζι.

Δείτε ακόμη: Τι βλάβες προκαλούνται όταν οδηγούμε με «λαμπάκι»;

Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσετε ότι ενώ αφήνετε το πόδι σας από το πεντάλ του γκαζιού το αυτοκίνητο δεν επιβραδύνει αλλά διατηρεί την ταχύτητά του, ή επιταχύνει μην πανικοβληθείτε. Αν το πεντάλ του γκαζιού κολλήσει ή παγιδευτεί, πατήστε διαρκώς και σταθερά το πεντάλ του φρένου για να επιβραδύνετε το όχημα και να μειώσετε την ισχύ του κινητήρα.

Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα η ηλεκτρονική πεταλούδα του γκαζιού κλείνει ακαριαίως με το που πατήσει ο οδηγός το πεντάλ του φρένου. Οπότε οι πιθανότητες ατυχήματος μειώνονται δραστικά σε μια τέτοια περίπτωση. Στα αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο βάλτε τη «νεκρά» και στα αυτόματα την επιλογή «N». Φυσικά δεν σβήνουμε τον κινητήρα εν κινήσει γιατί θα απενεργοποιηθούν όλα τα επιμέρους συστήματα, όπως π.χ. η υποβοήθηση του τιμονιού και των φρένων.

Δείτε ακόμη: Πως οδηγούμε μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας;

Αφού το όχημα ακινητοποιηθεί με ασφάλεια, τότε σβήστε αμέσως των κινητήρα, τραβήξτε χειρόφρενο και φέρτε τον επιλογέα ταχυτήτων στην πρώτη ταχύτητα (μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων) ή στη θέση στάθμευσης P (αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων). Κατόπιν ελέγξτε το πεντάλ του γκαζιού και την περιοχή γύρω από αυτό για τυχόν αντικείμενα ή σκουπίδια που μπορεί να εμποδίζουν την κίνησή του. Εάν δεν βρεθούν εμπόδια και το πρόβλημα παραμένει, τότε καλέστε αμέσως οδική βοήθεια για να ρυμουλκηθεί το όχημα στο συνεργείο. Ακόμα και στιγμιαία να έχει συμβεί κόλλημα του γκαζιού, ποτέ μην το αγνοήσετε.

Δείτε ακόμη: Πως χαλάνε γρήγορα ταχύτητες και δίσκος πλατό

Παρακολουθείστε παρακάτω το σχετικό βίντεο: