Δοκιμή Volkswagen up! 1.0 60 PS 3d

Με το up! η Volkswagen εισέρχεται εκ νέου στην κατηγορία των μίνι αυτοκινήτων πιο «διαβασμένη» από ποτέ άλλοτε, ύστερα από τη μέτρια πορεία που είχε στο παρελθόν με το όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Fox και παλαιότερα με το ακριβό Lupo. Το up!, το οποίο διατίθεται σε 3θυρο και 5θυρο αμάξωμα με έναν κινητήρα βενζίνης 1,0 λτ. απόδοσης 60 και 75 ίππων παρουσιάζει νεανικά χαρακτηριστικά στην εξωτερική σχεδίαση του τετραγωνισμένου αμαξώματός του, όπως είναι το μαύρο πλαίσιο στον εμπρός προφυλακτήρα που μοιάζει σαν «χαμόγελο», και το πίσω παράθυρο που είναι ενιαίο με την πόρτα του χώρου αποσκευών και τα φώτα που δείχνουν σαν τμήμα αυτής.

Ευρύχωρο εσωτερικό με λιτή εικόνα

Ο θάλαμος επιβατών του up! με τις ευθείες γραμμές και τις επίπεδες επιφάνειες είναι αρκετά συγκρατημένος και συντηρητικός αισθητικά, αλλά και αρκετά λιτός σε επίπεδο διακόσμου. Τη μονοτονία «σπάει» το χρωματιστό τμήμα του ταμπλό που είναι ίδιας απόχρωσης με τις γυμνές μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος. Οι τελευταίες δεν συμβαδίζουν με τα ποιοτικά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η VW, ωστόσο τα σκληρά πλαστικά είναι συμπαγή και με γεροδεμένη συναρμογή. Στον προαιρετικό εξοπλισμό ανήκει το αποσπώμενο σύστημα πολυμέσων maps+more, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης, πληροφορίες για το αυτοκίνητο, hands free κ.α. αλλά δε διακρίνεται για την ευχρηστία του και δείχνει σαν ξένο σώμα. Από την άλλη πλευρά η εργονομία των διαφόρων χειριστηρίων είναι πολύ καλή, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την θέση οδήγησης. Μεγάλο πλεονέκτημα του εσωτερικού του up! είναι οι άνετοι χώροι για 4 επιβάτες και τις αποσκευές (251 λτ.) που είναι επιπέδου μικρού αυτοκινήτου και όχι μίνι 3,5 μ. μήκους.

Ευχάριστο στην οδήγηση και με σίγουρο «πάτημα»

Στα πλεονεκτήματα του Volkswagen up! 1.0 60 PS ανήκει η πολύ καλή οδική συμπεριφορά και η αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που προσφέρει, χάρη στο συνδυασμό του στιβαρού πλαισίου, του μακριού μεταξονίου, των πλατιών μετατροχίων και της σφιχτής ρύθμισης της ανάρτησης. Παράλληλα είναι ευέλικτο και εύκολο στους χειρισμούς στις αστικές μετακινήσεις, ενώ η άνεση που προσφέρει η ανάρτησή του ικανοποιεί αν και δεν λείπουν αναπηδήσεις και κάπως ξερές αντιδράσεις στις πιο έντονες ανωμαλίες του οδοστρώματος. Στην ευθεία το up! παρουσιάζεται πολύ σταθερό ακόμα και στην τελική του ταχύτητα και στις στροφές είναι ουδέτερο και προβλέψιμο. Το τιμόνι από την πλευρά του έχει κατάλληλο βάρος και είναι άμεσο, ενώ τα φρένα έχουν θετική αίσθηση και είναι αποτελεσματικά.

Οικονομικό και «ζωντανό» το 60άρι μοτέρ

Ο αρχικός 1.000άρης κινητήρας του up! είναι αυτός των 60 ίππων, ο οποίος παρά την 3κύλινδρη κεφαλή του εντυπωσιάζει με την απουσία κραδασμών και την πολιτισμένη του λειτουργία. Στην πόλη διαθέτει το τράβηγμα και την ελαστικότητα που χρειάζεται από τις χαμηλές στροφές, ενώ είναι πρόθυμος στο πάτημα του γκαζιού  ανεβάζοντας με ευκολία ρυθμούς. Μόνο στις υψηλές στροφές δείχνει αδυναμία και σε ανωφέρειες κατά την κίνηση στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα είναι οικονομικός σε καύσιμο ανεξαρτήτως διαδρομής.

(+): Οδική συμπεριφορά, χώροι για επιβάτες και αποσκευές, παθητική ασφάλεια, χαμηλή κατανάλωση, λειτουργία κινητήρα

(-): Ελλείψεις στον αρχικό εξοπλισμό, γυμνές μεταλλικές επιφάνειες στο εσωτερικό, συντηρητική σχεδίαση εσωτερικού, αναπηδήσεις ημιάκαμπτου άξονα στις έντονες ανωμαλίες του δρόμου

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
999
Κύλινδροι/βαλβίδες
3/12
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
60/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
95/3.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
14,4
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
160
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,6
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
3,9
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
105
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
94,5
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι 256 χλστ.
Πίσω φρένα
Ταμπούρα 230 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτροϋδραυλική
Μήκος (χλστ.)
3.540
Πλάτος (χλστ.)
1.641
Ύψος (χλστ.)
1.478
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.420
Βάρος (κιλά)
929
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
251
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
89%
Ασφάλεια παιδιού
80%
Ασφάλεια πεζού
46%
Επικουρικά συστήματα
86%
ESP
 
Αερόσακοι
4
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
8.990
Get it on Google Play Download on the App Store