Δοκιμή Volvo V40 ντίζελ D2 1.6 115 PS

Το Volvo V40 είναι η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής πρόταση της Volvo στην μικρομεσαία κατηγορία και αυτό γιατί διαθέτει όλα τα στοιχεία που αναζητά κανείς από ένα premium μοντέλο και αρκετά ακόμα ξεχωριστά γνωρίσματα που το διαφοροποιούν από τον σκληρό ανταγωνισμό όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πράξη. Το σπορτίφ και πολυτελές design του μέσα και έξω, τα πολλά και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και η ποιότητα, για πρώτη φορά συνδυάζονται με μια αξιόλογη οδική συμπεριφορά και ικανοποιητικούς χώρους βάζοντας το V40 ακριβώς μέσα στην premium κατηγορία των μικρομεσαίων, με αξιώσεις. Η τιμή του από την άλλη υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την πιο value for money υπόσταση της Volvo σε σχέση με τον Γερμανικό ανταγωνισμό, αφού κοστίζει 20.038 ευρώ (με απόσυρση) στη βασική βενζινοκίνητη έκδοση, ενώ η αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη έκδοση, ξεκινά από τα 21.425 ευρώ (δείτε εδώ τον τιμοκατάλογο V40). Βασικό ατού αυτής της έκδοση είναι τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και η χαμηλή κατανάλωσή του.

Εμφανισιακά, το Volvo V40 είναι ένα από τα ενδιαφέροντα σχήματα της μικρομεσαίας κατηγορίας, με το χάτσμπακ αμάξωμα να διακρίνεται από τις έντονες γραμμές που το διατρέχουν και συνθέτουν ένα δυναμικό και κομψό σύνολο. Στο εμπρός μέρος τα φωτιστικά σώματα ίσως να έπρεπε να είναι ελαφρώς πιο μεγάλα, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με την μεγάλη μάσκα και το καπό, ενώ το πίσω μέρος είναι το σήμα κατατεθέν της Volvo με τα ξεχωριστά φωτιστικά σώματα και την μυώδη σχεδίαση να εντυπωσιάζουν.

Επαρκής και οικονομικός ο 1600άρης diesel

Το μοτέρ του Volvo V40 D2 έχει χωρητικότητα 1.560 κ.εκ. και αποδίδει 115 ίππους και 270 Nm ροπής. Πρόκειται για το μηχανικό σύνολο της Peugeot το οποίο χρησιμοποιεί και το Ford Focus και διακρίνεται για την πολιτισμένη του λειτουργία και τις χαμηλές απαιτήσεις του σε καύσιμο. Στην περίπτωση του V40, αυτός ο κινητήρας ικανοποιεί με το τράβηγμά του και τις επιδόσεις του, παρουσιάζοντας καλή απόκριση από χαμηλά και αρκετά ήσυχη λειτουργία που οφείλεται και στην καλή ηχομόνωση του αμαξώματος. Το μηχανικό αυτό σύνολο συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο το οποίο έχει πολύ καλή κλιμάκωση τονίζοντας τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του και επιτυγχάνοντας χαμηλή κατανάλωση, ωστόσο έχει και μέτρια αίσθηση. Η κατανάλωση ακόμα και σε αστικές (πραγματικές) συνθήκες είναι περιορισμένη και δύσκολα ξεπερνά τα 6 λτ./100 χλμ.  

 

Design, άνεση και πολυτέλεια στο εσωτερικό

Το εσωτερικό του Volvo V40 ακολουθεί και εκείνο τον δρόμο της ξεχωριστής αισθητικής που έχει χαράξει η Volvo και εντυπωσιάζει με την εικόνα του. Tα μαλακά πλαστικά ενισχύουν την αίσθηση ποιότητας του εσωτερικού ενώ τόσο η κεντρική κονσόλα όσο και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που αλλάζει αισθητική, δημιουργούν μια ευχάριστη και ιδιαίτερα σύγχρονη εικόνα. Η εργονομία είναι μέτρια με τον οδηγό να χρειάζεται αρκετό χρόνο εξοικείωσης τόσο με τα επιμέρους χειριστήρια, όσο και με τις ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει και που αναγράφονται στον πίνακα οργάνων. Η θέση οδήγησης είναι ψηλή και άνετη, όμως η ορατότητα προς τα πίσω είναι περιορισμένη λόγω της σχεδίασης του αυτοκινήτου, ενώ ο επιλογέας είναι κοντός και αν και φωτιζόμενος, δείχνει φθηνός και χαλά ελαφρώς την εν γένει πολυτελή εικόνα του εσωτερικού. Οι χώροι δεν είναι το δυνατό σημείο του V40 ωστόσο σε κάθε περίπτωση καλύπτουν τις ανάγκες 4 μέσου αναστήματος επιβατών. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 324 λίτρων, τιμή κάτω του μέσου όρου της κατηγορίας (περίπου 380 λτ.), αλλά διαθέτει μεγάλο άνοιγμα και κανονικό σχήμα.

 

Προτεραιότητα στην άνεση αλλά όχι αδιάφορο οδηγικά

Το Volvo V40 από την πρώτη στιγμή δίνει την αίσθηση ενός στιβαρού και εστιασμένου στην άνεση αυτοκινήτου, με την ανάρτηση να έχει μαλακή ρύθμιση και να απορροφά με αποτελεσματικό τρόπο τις περισσότερες ανωμαλίες. Η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την καλή ηχομόνωση του αυτοκινήτου καθιστούν ευχάριστο κάποιο μακρύ ταξίδι. Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι το V40 αν και δεν διαθέτει σπορ χαρακτηριστικά κίνησης, είναι ευχάριστο στην οδήγησή του σε γρήγορους ρυθμούς αφού επιδεικνύει ουδέτερη συμπεριφορά σε δρόμο με στροφές χωρίς οι κλίσεις του αμαξώματος να επηρεάζουν την σταθερότητά του. Απόδειξη της καλής του συμπεριφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το DSTC (σύστημα ελέγχου της συμπεριφοράς)  επεμβαίνει σπάνια ενώ εφόσον ο οδηγός επιθυμεί μπορεί να απενεργοποιηθεί. Το τιμόνι αν και υπολείπεται σε αίσθηση, είναι ιδιαίτερα άμεσο ενώ τα φρένα επαρκούν για την ακινητοποίησή του.

 

Ασφαλές ως Volvo

Η Volvo αποτελεί συνώνυμο της ασφάλειας με το V40 να ξεχωρίζει στην κατηγορίας αφού τόσα πολλά συστήματα μαζί, δεν τα συναντάς πουθενά. Επιγραμματικά, τα βασικότερα είναι το στάνταρ από τη βασική έκδοση City Safety το οποίο είναι ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων μικρής ταχύτητας (λειτουργεί με ταχύτητες κάτω από τα 50 χλμ./ώρα), οι 7 αερόσακοι για τους επιβάτες, ο προαιρετικός αερόσακος για πεζούς που βρίσκεται στο καπό και τον βλέπουμε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στην κατηγορία, η αναγνώριση πεζών, το ΒLIS για τις “νεκρές” γωνίες του αμαξώματος, το WHIPS, το Αdaptive Cruise Control, το Lane Keeping Aid και το Pedestrian Detection. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το V40 είναι το πιο ασφαλές μικρομεσαίο αυτοκίνητο με 98% επιτυχία στην ασφάλεια των επιβατών του και 100% στα συστήματα ασφάλειας που διαθέτει.

 

(+) Σχεδίαση μέσα- έξω, άνεση ανάρτησης, οδική συμπεριφορά, εξοπλισμός ασφάλειας και άνεσης, κατανάλωση, τιμή

(-) Υψηλή θέση οδήγησης, αίσθηση συστήματος διεύθυνσης, εργονομία, κακόγουστη αισθητική επιλογέα ταχυτήτων, χώροι σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.560
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
115/3.600
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
270/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,9
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
185
Αστική (λτ./100 χλμ.)
4,2
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
3,5
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
3,8
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
96
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.369
Πλάτος (χλστ.)
1.857
Ύψος (χλστ.)
1.420
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.647
Βάρος (κιλά)
1.485
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
324
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
98%
Ασφάλεια παιδιού
75%
Ασφάλεια πεζού
88%
Επικουρικά συστήματα
100%
ESP
 
Αερόσακοι
7
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
21.425
Get it on Google Play Download on the App Store