O δεκάλογος της τοποθέτησης κιτ LPG

Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου για να λειτουργεί και με υγραέριο έχει διαδοθεί ευρέως στη χώρα μας την τελευταία πενταετία κυρίως, λόγω της μεγάλης οικονομίας που προσφέρει σε σχέση με τη βενζίνη (περίπου 50% φθηνότερο στη χρήση). Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και απορίες γύρω από την υγραεριοκίνηση τα οποία αναλύουμε παρακάτω, με τη βοήθεια της kalogritsasgas.

1) Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση κιτ LPG σε ένα αυτοκίνητο;

Η δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ €570 – €2.000. Αυτή εξαρτάται από τον τύπο της μηχανής, αν είναι για παράδειγμα 4κύλινδρος, 6κύλινδρος κ.ο.κ. και της δεξαμενής. Φτηνός εξοπλισμός πρέπει να αποφευχθεί, δεδομένου ότι είτε χρησιμοποιούνται κατώτερα υλικά, είτε κατώτερης ποιότητας εγκατάσταση.

2) Πόσο ασφαλής είναι η χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα;

Η χρήση υγραερίου στα οχήματα είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη εφόσον τα εξαρτήματα των συσκευών μετατροπής είναι δοκιμασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά καταλληλόλητας. Επίσης, η δεξαμενή για την αποθήκευση του υγραερίου διαθέτει βαλβίδες ασφαλείας και η πλήρωσή της φτάνει το 80% για λόγους ασφαλείας.

3) Σε ποια αυτοκίνητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγραέριο ως καύσιμο;

Το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα βενζινοκίνητα (ανεξαρτήτου τεχνολογίας) συμβατικά ή καταλυτικά. Από τον τύπο του αυτοκινήτου εξαρτάται ποιας τεχνολογίας συσκευή υγραερίου θα πρέπει να τοποθετηθεί. Υπάρχουν όμως περιορισμοί σε ότι αφορά τα οχήματα με μηχανές άμεσης έγχυσης καυσίμων.

4) Πλεονεκτήματα από τη χρήση LPG

Το υγραέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο ή τη βενζίνη. Επίσης, το LPG έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τη βενζίνη ή το ντίζελ.

5) Μειονεκτήματα από τη χρήση LPG

Το LPG έχει μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ή το ντίζελ και ως εκ τούτου η αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμου είναι μεγαλύτερη. Στα μείον η κατάργηση της ρεζέρβας λόγω της τοποθέτησης της δεξαμενής στο χώρο όπου βρίσκεται η ρεζέρβα.

6) Μπορούν τα οχήματα με κινητήρα diesel να διασκευαστούν;

Υπάρχει δυνατότητα εξοπλισμού στα αυτοκίνητα diesel με συστήματα υγραερίου. Ένα αδύνατο μίγμα αέρα αερίου αναφλέγεται με τη βοήθεια των καυσίμων diesel που εγχέονται στην αίθουσα καύσης. Αυτή η τεχνολογία είναι εντούτοις οικονομικά και οικολογικά μη σημαντική για να τοποθετηθεί σε επιβατικά αυτοκίνητα.

7) Πού αποθηκεύεται το υγραέριο;

Το υγραέριο αποθηκεύεται σε πρόσθετη δεξαμενή στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν δύο τύποι δεξαμενής, ο ένας έχει το σχήμα ρόδας και τοποθετείται στο χώρο της ρεζέρβας και ο άλλος έχει σχήμα κυλινδρικό και τοποθετείται στο χώρο των αποσκευών πίσω από την πλάτη των πίσω καθισμάτων.

8) Μειώνεται η απόδοση του κινητήρα στη λειτουργία του υγραερίου;

Η απόδοση της μηχανής στη λειτουργία υγραερίου μειώνεται ασήμαντα. Συνήθως καμία διαφορά δεν μπορεί να διαγνωστεί. Οι απώλειες με την τοποθέτηση ενός σύγχρονου κιτ υγραερίου είναι της τάξεως του μεγέθους 2% ως 4%.

9) Τι συμβαίνει εάν τελειώσει το υγραέριο ενώ το αυτοκίνητο κινείται;

Το αυτοκίνητο αλλάζει αυτόματα το καύσιμο από υγραέριο σε βενζίνη.

10) Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του αυτοκινήτου μετά από σύγκρουση ή φωτιά;

Όχι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης, αφού ειδικές βαλβίδες ασφαλείας απομονώνουν την δεξαμενή και διακόπτουν την λειτουργία του κιτ.

Πηγή: www.kalogritsasgas.gr

Get it on Google Play Download on the App Store