Όλα τα «μυστικά» για το φυσικό αέριο στα αυτοκίνητα

Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα καύσιμα, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι το τεράστιο κέρδος στην κατανάλωση, το οποίο φτάνει μέχρι και 65%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με μόλις 10 ευρώ φυσικού αερίου κάποιος μπορεί να διανύσει περίπου 300 χλμ. απόστασης.

Δείτε ακόμη: Με 14 ευρώ διανύσαμε 433 χλμ. με 4 αυτοκίνητα!

Οι οδηγοί έχουν και στην Ελλάδα την επιλογή του φυσικού αερίου, χάρη στο Fisikon της ΔΕΠΑ και μπορούν έτσι να πετύχουν οικονομία ακόμη και 60-65% έναντι της βενζίνης, 35-40% έναντι του υγραερίου κίνησης (LPG) και 25-35% συγκριτικά με το ντίζελ.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ορισμένα από τα μυστικά του φυσικού αερίου κίνησης:

Ασφαλές καύσιμο 

Η τεχνολογία του φυσικού αερίου (CNG) έχει εξελιχθεί και είναι απολύτως ασφαλής, καθώς το CNG διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης. Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και έτσι «διασκορπίζεται» προς τα πάνω, χωρίς να δημιουργούνται συγκεντρώσεις και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή ή τυχαία απελευθέρωσή του, δεν μολύνει το έδαφος ή το νερό, αφού δεν είναι τοξικό και προέρχεται από τη φύση. Επίσης, το φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης από άλλα καύσιμα, πράγμα, που σημαίνει ότι δεν αναφλέγεται εύκολα.

Οικολογικό καύσιμο

Το Fisikon ήρθε και είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του ντίζελ. Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη, εκλύονται 25% λιγότεροι ρύποι CO2, 35% λιγότερα μικροσωματίδια, 75% λιγότεροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες και 53% λιγότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

Το δίκτυο πρατηρίων διευρύνεται

Ολοένα και περισσότερα είναι τα πρατήρια προστίθενται για την ευκολία των οδηγών, ώστε να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο στους κινητήρες των αυτοκινήτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 8 πρατήρια εντός Αττικής  καθώς και άλλα 6 σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Λάρισα και Λαμία, που επιτρέπουν πλέον τη μετακίνηση με CNG σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Πρατήρια φυσικού αερίου για αυτοκίνητα

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους, μιας και τα υπό κατασκευή πρατήρια ανέρχονται σε 12 και θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη (3ο), Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Ξάνθη, Κοζάνη, Ευαγγελισμό Λαρίσης, Ηγουμενίτσα, Πάτρα (Ψαθόπυργος), Σχηματάρι και Χαλκίδα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυο. Επίσης, να σημειωθεί ότι ο χρόνος ανεφοδιασμού ενός αυτοκινήτου με CNG είναι παρόμοιος με τον ανεφοδιασμό π.χ. της βενζίνης.

Μετατροπή κινητήρα σε CNG

Πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να μετατρέψουν των κινητήρα του οχήματός τους σε διπλού καυσίμου, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος για δισταγμό. Όλοι σχεδόν οι κινητήρες βενζίνης μπορούν να μετατραπούν σε διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο (bi-fuel), εύκολα και γρήγορα. Σε περίπτωση μετατροπής πετρελαιοκινητήρα, αναφερόμαστε σε μικτή καύση καυσίμων, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καίγονται ταυτόχρονα στον κινητήρα (dual-fuel). Και σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνεται οικονομία στην καύση.

Υπάρχουν 37 πιστοποιημένα συνεργεία, που αναλαμβάνουν την μετατροπή των οχημάτων σε διπλού καυσίμου. Η μετατροπή μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά, αφού υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό.

Αυτοκινητοβιομηχανίες και CNG

Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στην λύση του φυσικού αερίου (GNC), καθώς τα πλεονεκτήματα του καυσίμου γίνονται ευρέως γνωστά και πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη λανσάρει μοντέλα διπλού καυσίμου (GNC και βενζίνης), τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά. Στην ελληνική αγορά διατίθενται το Audi το A3 Sportback g-tron 1.5 TFSI, τα Fiat Panda 0.9 TwinAir CNG, Fiat Qubo 1.4 CNG και Doblo 1.4 T-Jet CNG, τα SEAT Ibiza 1.0 TGI, Arona 1.0 TGI και Leon 1.5 TGI, τα Skoda Citigo 1.0 G-TEC και Octavia Combi 1.5 TSI G-TEC και τα VW Polo 1.0 TGI και eco up! 1.0.

Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητα με φυσικό αέριο CNG

Τα οχήματα, που χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να κινηθούν και με βενζίνη, μέχρι να ανεφοδιαστούν σε κάποιο πρατήριο του συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πρατηρίων Fisikon.

Get it on Google Play Download on the App Store