Αυτοκίνητο με €13.100 δεν ξεφραγκιάζει σε βενζίνη

Με τρέχουσα μέση τιμή βενζίνης στα 1,707 ευρώ/λτ. οι οδηγοί παραμιλούν κάθε φορά που πηγαίνουν για ανεφοδιασμό σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, βλέποντας τα ευρώ να «εξατμίζονται». Πλέον, το σύνηθες ποσό των 20 ευρώ φτάνει για σχεδόν 12 λίτρα βενζίνης, που σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο με πραγματική κατανάλωση κοντά στα 8 λτ./100 χλμ. θα διανύσει 150 χιλιόμετρα.

Εύλογα λοιπόν, το πόσο καύσιμο «καίει» τοποθετείται ψηλά στη λίστα με τα ζητούμενα, κατά την αναζήτηση αγοράς ενός καινούργιου μοντέλου. Ποιο είναι όμως εκείνο που συνδυάζει πολύ οικονομική τιμή αγοράς με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση; Η απάντηση είναι το Swift 1.2 Hybrid. Το made in Japan μικρό αυτοκίνητο διαθέτει τη χαμηλότερη εργοστασιακή κατανάλωση μεταξύ όλων των μοντέλων με κινητήρες βενζίνης (εξαιρούνται τα full hybrid ή plug-in hybrid). Η Suzuki ανακοινώνει 4,7 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 106 γρ./χλμ., γεγονός που το απαλλάσσει και από τα τέλη κυκλοφορίας. Ακόμα και στη δοκιμή βρέθηκε στο πολύ χαμηλό νούμερο των 5,6 λτ./100 χλμ., δηλαδή μόλις 0,9 λτ./100 χλμ. παραπάνω από την τυπική μέτρηση κατά WLTP.

Γεγονός στο οποίο συμβάλλουν πολλοί επιμέρους παράγοντες, όπως είναι το χαμηλό βάρος του αμαξώματος των 865 κιλών και το ήπιο υβριδικό σύστημα, που υποβοηθά τον κινητήρα στην εκκίνηση και στις επιταχύνσεις εν κινήσει. Ο 1.2 λτ. 4κύλινδρος ατμοσφαιρικός Dualjet με διπλό ψεκασμό καυσίμου και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, αποδίδει 83 ίππους και 107 Nm ροπής από τις 2.800 σ.α.λ. Παρουσιάζει καλή ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές, ενώ σε συνδυασμό με το κατάλληλης κλιμάκωσης 5άρι εύχρηστο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, το Swift επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ./ώρα.

Μεταξύ των σημείων αναφοράς του Swift είναι η άριστη ευελιξία που χαρίζει το μαζεμένο αμάξωμα των 3.845 χλστ. μήκους, όπως επίσης και το πόσο ευκολοδήγητο είναι. Παράλληλα η πολύ καλής ακαμψίας πλατφόρμα Heartect, οι αναρτήσεις με τη σφιχτή ρύθμιση και το τιμόνι με την αρκετά καλή αμεσότητα και πληροφόρηση, προσφέρουν συνολικά μια ευχάριστη οδηγική αίσθηση.

Άλλωστε το Swift εμφανίζει σπορτίφ σχεδιασμό εξωτερικά και στο εσωτερικό του με την καλή ποιότητα κατασκευής, τους αρκετούς χώρους για τέσσερις επιβάτες, αλλά και το μικρό πορτ μπαγκάζ των 265 λτ. Από πλευράς εξοπλισμού, η αρχική έκδοση GL των 13.100 ευρώ διαθέτει 6 αερόσακους, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, νέα οθόνη infotainment 9 ιντσών, adaptive cruise control, αυτόματη λειτουργία φώτων, προβολείς LED και hill assist.

Get it on Google Play Download on the App Store