Ποιο αυτοκίνητο κάνει πολλά χιλιόμετρα με 10 ευρώ;

Η κατανάλωση και το κόστος του καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο είναι κάτι που «καίει» όλους τους οδηγούς. Εύλογα αποτελεί από τα πρώτα στοιχεία που ψάχνει όποιος κοιτά να αγοράσει ένα νέο μοντέλο. Λογικό άλλωστε αφού με τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου άνω των δύο ευρώ το λίτρο δαπανούνται πολύ περισσότερα χρήματα από πριν. Υπάρχει όμως καινούργιο αυτοκίνητο, το οποίο με ένα «10άρικο» μπορεί να διανύσει αρκετά πιο πάνω από 100 χιλιόμετρα, ενώ η τιμή του είναι κάτω από τις 20.000 ευρώ;

Εμείς κάναμε μια έρευνα και αναζητήσαμε όλα τα μοντέλα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, εξετάζοντας την πραγματική τους κατανάλωση στη δοκιμή και όχι την εργοστασιακή μέτρηση, αφού απέχει από τις ρεαλιστικές συνθήκες. Το πιο οικονομικό σε τιμή αυτοκίνητο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα χιλιόμετρα με 10 ευρώ, είναι το νέο Toyota Yaris 1.5 Hybrid.

Με μεικτή κατανάλωση δοκιμής στα 4,5 λτ./100 χλμ. και τρέχουσα μέση πανελλαδική τιμή βενζίνης στα 2,054€/λτ., σημαίνει ότι 10 ευρώ (4,9 λτ. 95άρας) φτάνουν για να διανύσει σχεδόν 109 χιλιόμετρα. Εάν ο οδηγός κινείται στην πόλη, τότε είναι ακόμα καλύτερα αφού λόγω του ότι λειτουργεί πολύ με τον ηλεκτροκινητήρα, η κατανάλωση μπορεί να πέσει στα 3,5 λτ./100 χλμ. ή και χαμηλότερα. Δηλαδή μπορεί να αγγίξει τα 140 χιλιόμετρα!

Το Hybrid Dynamic Force σύνολο του νέου Yaris Hybrid αποτελείται από τον 3κύλινδρο 12βάλβιδο VVT–i των 1.5 λτ. ισχύος 92 ίππων και 120 Nm ροπής, τον ηλεκτροκινητήρα των 80 ίππων και 207 Nm ροπής, την αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 177,6V και το κιβώτιο e-CVT. Με τη συνδυαστική ισχύ των 116 ίππων είναι και σβέλτο, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τα 175 χλμ./ώρα. Επίσης, με εκπομπές CO2 στα 87 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και μπαίνει ελεύθερα στο Δακτύλιο της Αθήνας.

Πέρα από σπιρτόζικο και ιδιαίτερα ολιγαρκές σε βενζίνη, το Yaris Hybrid είναι και εξαιρετικά εύκολο στην οδήγηση και στους χειρισμούς στην πόλη. Γεγονός που συμβάλλουν οι μαζεμένες του διαστάσεις (μήκος 3.940 χλστ.) και η ευκολία που παρέχει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Παράλληλα η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για αρκετές αποστάσεις σε χαμηλές ταχύτητες και στους επιτόπιους ελιγμούς, το κάνει πιο ξεκούραστο. Σε πιο πιεσμένους ρυθμούς ο οδηγός δεν θα απασχοληθεί ούτε από υποστροφή, μήτε από υπερστροφή. Οι κινήσεις του αμαξώματος ελέγχονται με μαεστρία, ισορροπώντας μεταξύ σπορτίφ πατήματος και άνεσης.

Στα θετικά του γνωρίσματα ανήκουν ακόμα ο σπορτίφ σχεδιασμός του αμαξώματος και του εσωτερικού. Ο θάλαμος των επιβατών του Yaris είναι παράλληλα καλοφτιαγμένος, ενώ από πλευράς χώρων θα φιλοξενήσει τέσσερα άτομα χωρίς πολλές ανέσεις, όπως ισχύει και για το πορτ μπαγκάζ των 286 λίτρων.

To Yaris Hybrid είναι το πιο οικονομικό σε τιμή αυτοκίνητο της αγοράς με full hybrid κινητήρα. Στην πρώτη έκδοση Active κοστίζει από 19.130 ευρώ και διαθέτει 8 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, διατήρησης λωρίδας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, αυτόματη λειτουργία προβολέων, adaptive cruise control, οθόνη αφής 7 ιντσών, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες και ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών.

Get it on Google Play Download on the App Store