Λιγότερο από ντίζελ καίει το Suzuki Swift 1.2 Hybrid

«Πόσο καίει;» Είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει όποιος ενδιαφέρεται για αυτοκίνητο, αφού πρόκειται για το σημαντικότερο καθημερινό έξοδο. Πόσο δε μάλλον τώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί και ειδικά το πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα η τρέχουσα μέση πανελλαδική τιμή της 95άρας αμόλυβδης έχει φτάσει τα 2,035€/λτ. και του diesel κίνησης τα 2,145€/λτ., όταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο ήταν στα 1,757€/λτ. και 1,499€/λτ. αντίστοιχα.

Λύση στην ακρίβεια των καυσίμων και των ανατιμήσεων στα αυτοκίνητα δίνει το νέο Suzuki Swift 1.2 Hybrid. Είναι πολύ οικονομικό, τόσο στην τιμή του όσο και σε κατανάλωση, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση αγοράς, για όσους θέλουν ένα αυτοκίνητο για την πόλη με χαμηλά έξοδα.

Στην πρώτη έκδοση GL κοστίζει από 15.080 ευρώ, όταν άλλα μικρά αυτοκίνητα έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει στις πρώτες εκδόσεις τους τις 20.000 ευρώ. Από τον εξοπλισμό του δεν λείπει κάτι ουσιαστικό, αφού περιλαμβάνει 6 αερόσακους, σύστημα αυτόνομης πέδησης, αυτόματη ρύθμιση προβολέων, adaptive cruise control, προβολείς LED, ράδιο/CD/MP3 με χειριστήρια στο τιμόνι, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες και δερμάτινο τιμόνι.

Μετρ της οικονομίας είναι ο 4κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.2 Dualjet, σε συνδυασμό με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V. Αυτό βοηθά τον κινητήρα και ενσωματώνει μια ηλεκτρογεννήτρια ISG και μια αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 10 Ah. Στην πράξη, το μηχανικό σύνολο με την ισχύ των 83 ίππων και 107 Nm ροπής στις 2.800 σ.α.λ. παρουσιάζει θετικό τράβηγμα και ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές, κάτι που είναι το κύριο ζητούμενο στην πόλη, μαζί με ομαλή και άμεση λειτουργία του engine auto stop start.

Το εν λόγω μοτέρ εμφανίζει την απαραίτητη σπιρτάδα από πλευράς επιδόσεων (0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ.), όμως μεγάλο ατού είναι η πολύ χαμηλή πραγματική κατανάλωση των 5,6 λτ./100 χλμ. Με τρέχουσα τιμή βενζίνης αντιστοιχούν με 11,4€/100 χλμ., όταν ένα ντίζελ με παρόμοια κατανάλωση είναι λίγο πιο πάνω από 12€/λτ. Επιπλέον, με εκπομπές CO2 106 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και έχει ελεύθερη είσοδο στο δακτύλιο. Μαζί με την εξαιρετική του ευελιξία, την ευκολία στους χειρισμούς και την ευχάριστη οδική του συμπεριφορά, το Swift 1.2 Hybrid είναι σίγουρο ότι θα γίνει το δεξί χέρι ενός οδηγού που κινείται καθημερινά σε αστικό περιβάλλον.

Συν του ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσει χωρίς παραχωρήσεις στο εσωτερικό του τέσσερα άτομα. Το πορτ μπαγκάζ των 265 λίτρων βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας, όμως είναι λογικό καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με μήκος μόλις 3.845 χλστ. Επιπλέον το ταμπλό του διαθέτει σπορτίφ σχεδιαστικά στοιχεία, ενώ αποτελείται από σκληρά πλαστικά, τα οποία είναι γεροδεμένα σε συναρμογή.

Get it on Google Play Download on the App Store