Με 14.100€ παίρνεις το φθηνότερο μικρό υβριδικό

Πριν από μερικά χρόνια τα υβριδικά αυτοκίνητα μετριούνταν στα δάκτυλα, αφού ο εξηλεκτρισμός δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τους κατασκευαστές. Τώρα όμως δεν νοείται εταιρεία δίχως να έχει υβριδική τεχνολογία, έστω και στην πιο απλή μορφή της, τη mild hybrid. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βελτιώνεται η απόκριση του θερμικού κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων.

Στην αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων οι προτάσεις με ήπιο υβριδικό σύστημα είναι πλέον πολλές. Ανάμεσα σε αυτές και ειδικότερα στο πολύ δημοφιλές B-Segment (μικρά), το μοντέλο με τη χαμηλότερη τιμή των 14.100 ευρώ, είναι το Suzuki Swift 1.2 Hybrid. Εφοδιάζεται με 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό μηχανικό σύνολο ισχύος 83 ίππων και 107 Nm ροπής από τις 2.700 σ.α.λ., ενώ ενισχύεται από την ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG) και την μπαταρία ιόντων λιθίου.

Στην πράξη ο κινητήρας παρουσιάζει καλή ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές, διευκολύνοντας τις αστικές μετακινήσεις. Επίσης εξασφαλίζει ικανοποιητικές επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ. και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Μεγάλο ατού είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση, αφού στη δοκιμή χρειάστηκε μόλις 5,6 λτ./100 χλμ. Επίσης, με εκπομπές CO2 106 γρ./χλμ. μπαίνει ελεύθερα στο δακτύλιο και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο οδηγός του θα εκτιμήσει αφάνταστα την άριστη ευελιξία που παρέχει, σε συνδυασμό με την ευχάριστη οδηγική αίσθηση.

Το Swift διακρίνεται ακόμα για το νεανικό σχεδιασμό του κόμπακτ σε διαστάσεις αμαξώματος των 3.856 χλστ. μήκους. Μοντέρνα στοιχεία υπάρχουν και στο σπορτίφ εσωτερικό του, όπου τέσσερις επιβάτες δεν θα στριμωχτούν. Το πορτ μπαγκάζ των 265 λίτρων είναι μικρότερο από άλλα πιο μεγάλα ανταγωνιστικά μικρά, όμως επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες και για μια εκδρομή.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, στην αρχική έκδοση GL ανήκουν τα εξής: 6 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, προβολείς LED, αυτόματη ρύθμιση προβολέων, adaptive cruise control, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, δερμάτινο τιμόνι και ηχοσύστημα. Αυτοί που θέλουν ακόμα περισσότερα, τότε θα καλυφθούν πλήρως από το Swift GL+ στην τιμή των 15.570 ευρώ. Επιπλέον ενσωματώνει προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, υποβοήθηση οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας, αναγνώριση τυφλού σημείου, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, οθόνη αφής 7 ιντσών, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών.

Get it on Google Play Download on the App Store