Νέο Kia Picanto 1.0 λτ. 67 PS ή 1.2 λτ. 84 PS;

To Kia Picanto έχει φτάσει αισίως τα 20 χρόνια από το 2003 που έκανε την πρώτη του εμφάνιση, ενώ η υπάρχουσα γενιά του είναι η τρίτη κατά σειρά. Όλα αυτά τα χρόνια το μίνι κορεατικό μοντέλο έχει γίνει πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, αφού σε κάθε γενιά του ήταν και παραμένει ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο στην κατηγορία του.

Το νέο Picanto διατίθεται σε αρκετές εκδόσεις εξοπλισμού και με τρεις κινητήρες βενζίνης: Τους ατμοσφαιρικούς των 1.0 λτ. 67 hp και 1.2 λτ. 84 hp, καθώς και τον turbo 1.0 Τ-GDi 100 hp, μόνο στο GT-line. Εύλογα περισσότερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα πιο «ήπια» μηχανικά σύνολα, αφού προσφέρονται σε οικονομικές τιμές. Αυτές ξεκινούν από 14.390 ευρώ για το 1.0 λτ. και από 14.990 ευρώ το 1.2 λτ.. Τα ποσά αυτά αφορούν την έκδοση LX Inmotion με τον εξής εξοπλισμό:

6 αερόσακους, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, κεντρικό κλείδωμα, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος και ράδιο με MP3. Επόμενη έκδοση είναι η LX Optimum με τιμές από 15.090 ευρώ το 1.0 λτ. και από 15.690 ευρώ το 1.2 λτ. Στον εξοπλισμό προστίθενται αρκετά επιπλέον, όπως είναι οθόνη αφής 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες. 6 ηχεία (αντί 2) και φιμέ παράθυρα. Από εκεί και πέρα το Picanto προσφέρεται και σε πιο πλούσια μοντέλα με στοιχεία όπως αυτόματο φρενάρισμα, δίχρωμο δερμάτινο σαλόνι, ζάντες αλουμινίου, πρόσθετα διακοσμητικά, το Crossover X-line και το σπορτίφ GT-line, σε τιμές που ξεκινούν από 16.390 ευρώ. Σημαντικές παροχές αποτελούν τα 5 χρόνια δωρεάν service, μαζί με την 7ετή εργοστασιακή εγγύηση.

Σχετικά τους κινητήρες, ο 3κύλινδρος ατμοσφαιρικός 1.0 MPi, αποδίδει 67 ίππους και 96 Nm ροπής στις 3.500 σ.α.λ. Το μηχανικό αυτό σύνολο είναι ραφιναρισμένο, πρόθυμο στο πάτημα του γκαζιού ειδικά από τις μεσαίες στροφές και άνω και ελαστικό στις αστικές συνθήκες κίνησης. Στην πράξη δίνει την αίσθηση ότι έχει περισσότερη δύναμη, αφού κρατά σβέλτους ρυθμούς και στην εθνική οδό, χάρη στο κοντής κλιμάκωσης 5άρι κιβώτιο (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 4.000 σ.α.λ.). Σημαντικό του προσόν είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση δοκιμής, στα 5,6 λτ./100 χλμ. Επίσης, με εκπομπές CO2 από 113 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και μπαίνει ελεύθερα στο Δακτύλιο. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η Kia ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 14,6 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 161 χλμ./ώρα.

Το 1.200άρι 4κύλινδρο μοτέρ αποδίδει 84 ίππους και 118 Nm ροπής στις 4.200 σ.α.λ. Αναμενόμενα οι επιδόσεις είναι καλύτερες, με 0-100 χλμ./ώρα σε 12,5 δλ. και τελική ταχύτητα 173 χλμ./ώρα. Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 1 λτ./100 χλμ. (6,5 λτ./100 χλμ.), αλλά και πάλι παραμένει χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπομπές CO2, από τα 117 γρ./χλμ.

Ανεξαρτήτως κινητήρα, το Kia Picanto με το νεανικής αισθητικής αμάξωμα των 3.595 χλστ. μήκους, είναι ιδανικό για τις καθημερινές διαδρομές. Ξεχωρίζει κατευθείαν για το πολύ φιλικό και ευκολοδήγητο προφίλ του, πράγμα που το εκτιμά αμέσως ο οδηγός ειδικά στις αστικές μετακινήσεις. Εκεί το Picanto ελίσσεται με ευκολία, είναι «παιχνίδι» στο παρκάρισμα και ξεκούραστο. Οι αναρτήσεις του διαχειρίζονται τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων με αρκετά καλό τρόπο και μόνο στις έντονες αντιδρούν με πιο ξερό τρόπο. Παρά τον αστικό του προσανατολισμό, το Kia Picanto πατάει με σιγουριά και σε ταχύτητες ταξιδιού, ενώ  στις στροφές οι κλίσεις του είναι λογικές και οι αντιδράσεις του ουδέτερες και ήπιες.

Πολύ καλά στοιχεία εμφανίζει και το εσωτερικό του Kia Picanto, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε χώρους. Τα συμπαγή σκληρά πλαστικά του καλύπτουν κάθε επιφάνεια της καμπίνας είναι γεροδεμένα μεταξύ τους. Παράλληλα, ο οδηγός θα βρει εύκολα τη θέση που τον βολεύει, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την εργονομία και έχει στη διάθεσή του αρκετές θήκες. Αν και πολύ μαζεμένο σε εξωτερικές διαστάσεις, το μίνι Kia χωράει τέσσερις επιβάτες χωρίς στρίμωγμα και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ της κατηγορίας (255 λίτρα).

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στην επιλογή της δεύτερης έκδοσης LX Optimum, αφού είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη και προσφέρεται σε λογικές τιμές. Όσο για τους κινητήρες, ο 1.0 MPi 67 PS καλύπτει εύκολα τις ανάγκες στην πόλη και με χαμηλή κατανάλωση. Όσοι θέλουν περισσότερη δύναμη για να κάνουν πιο εύκολα και ταξίδια, τότε το 1.2 MPi 84 PS θα τους ικανοποιήσει καλύτερα.

Get it on Google Play Download on the App Store