Το πιο «τζάμπα» αυτοκίνητο των 11.900 ευρώ

Τα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα (28% μερίδιο το 2020), αφού πωλούνται σε προσιτές τιμές, ενώ προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Πλέον τα περισσότερα μοντέλα έχουν μεγαλώσει αρκετά και προσφέρουν αντίστοιχες ανέσεις με τα παλαιότερα μικρομεσαία, χωρίς να λείπει κάτι το ουσιαστικό από το βασικό τους εξοπλισμό.

Ανάμεσα στα δεκάδες μικρά αυτοκίνητα (κατηγορίας B) που πωλούνται στην Ελλάδα, αυτό που διατίθεται στη χαμηλότερη τιμή είναι η Skoda Fabia 1.0 MPI Active, στις 11.900 ευρώ. Απευθύνεται στο κοινό που με πολύ λίγα χρήματα αναζητά ένα μοντέλο με τιμή αντίστοιχη με ενός μίνι αυτοκινήτου, αλλά με μεγαλύτερες διαστάσεις και περισσότερους χώρους.

Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ανέσεων και ασφαλείας. Αυτά είναι 6 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, air condition και ηχοσύστημα.

Ο κινητήρας που εφοδιάζεται η Fabia των 11.990 ευρώ είναι ο 3κύλινδρος 1.000άρης ατμοσφαιρικός των 60 ίππων στις 5.000-5.500 σ.α.λ. και με ροπή 95 Nm στις 3.000-4.300 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με το 5άρι μηχανικό κιβώτιο, η επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 16,4 δλ. και η τελική ταχύτητα σταματά στα 158 χλμ./ώρα. Όσον αφορά την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2, η Skoda ανακοινώνει 5,5 λτ./100 χλμ. και 125 γρ./χλμ. αντίστοιχα.

Στο λιτό αλλά γεροδεμένο εσωτερικό της Fabia, ο οδηγός θα βρει εύκολα την κατάλληλη θέση, ενώ δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την εργονομία. Στα θετικά γνωρίσματα ανήκουν οι άνετοι χώροι για τις μετακινήσεις τεσσάρων ενήλικων επιβατών, καθώς και το μεγάλο και πλήρως εκμεταλλεύσιμο πορτ μπαγκάζ των 330 λίτρων.

Get it on Google Play Download on the App Store