Νέο αυτόματο αυτοκίνητο με 12 χιλιάρικα

Τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων σημειώνουν συνεχώς μεγαλύτερη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό, καθώς πλέον διατίθενται στα περισσότερα μοντέλα, ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόματο αυτοκίνητο δεν θα θέλει να ξαναπιάσει στα χέρια του χειροκίνητο κιβώτιο, αφού κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο ξεκούραστες, μιας και δεν υπάρχει το «βασανιστικό» πεντάλ του συμπλέκτη. Πόσες φορές δεν έχετε φτάσει στον προορισμό σας κατάκοποι και με πιασμένο το αριστερό πόδι, ύστερα από το συνεχόμενο πάτημα του πεντάλ του συμπλέκτη, ειδικά όταν αυτό είναι βαρύ; Αμέτρητες θα σκεφτείτε, όταν νιώθετε κατάκοποι μετά από ένα μποτιλιάρισμα.

Καινούργια μοντέλα που πωλούνται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι πολλά, ενώ οι τιμές τους είναι υψηλότερες έναντι των χειροκίνητων, αλλά όχι απαγορευτικές. Για όσους λοιπόν αναζητούν ένα νέο αυτοκίνητο με αυτόματο σασμάν στη χαμηλότερη τιμή, τότε η επιλογή είναι το Hyundai i10 1.0 67 hp ΑΜΤ. Στην αρχική έκδοση Fresh κοστίζει από 12.190 ευρώ (μαζί με την έκπτωση των 800 ευρώ), συνοδευόμενο με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, αυτόματη ρύθμιση μεγάλης σκάλας φώτων, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, air condition, πολυλειτουργικό τιμόνι, cruise control και ηχοσύστημα. Πολύ συμφέρουσα είναι και η δεύτερη έκδοση Style στην τιμή των 12.990 ευρώ, με επιπλέον οθόνη αφής των 8 ιντσών, Bluetooth με audio streaming, αναγνώριση φωνής και χειριστήρια στο τιμόνι, σύνδεση με smartphone, κάμερα οπισθοπορείας και ηλεκτρικούς – θερμαινόμενους καθρέπτες.

Ο ατμοσφαιρικός 3κύλινδρος 1.000άρης κινητήρας αποδίδει 67 ίππους και 96 Nm ροπής στις 3.750 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο των 5 ταχυτήτων μπορεί σε απόλυτα νούμερα να μην ενθουσιάζει, όμως στην πράξη είναι σε θέση να κινήσει σβέλτα και άνετα το αυτοκίνητο. Το i10 1.0 AMT επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 17,3 δλ. (έναντι 15,0 δλ. το χειροκίνητο), ωστόσο ο οδηγός δεν θα νιώσει ότι πάει αργά, αφού το μοτέρ είναι πρόθυμο και ανεβάζει εύκολα στροφές. Σε ανοιχτούς δρόμους, η κοντή 5η ταχύτητα (130 χλμ./ώρα με 4.000 σ.α.λ.) κρατάει «ζωντανό» τον κινητήρα, χωρίς να ενοχλεί με το θόρυβο που παράγει. Σύμφωνα με τη Hyundai, η μεικτή κατανάλωση είναι 5,2 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 119 γρ./χλμ. Για όσους θέλουν περισσότερη δύναμη, υπάρχει και το 1.2 λτ. 84 PS AMT, σε τιμές που ξεκινούν από 12.740 ευρώ.

Εκτός από εύκολο και ξεκούραστο στην οδήγηση, το i10 ξεχωρίσει για την πολύ καλή ποιότητα κύλισης, την αποτελεσματική λειτουργία των αναρτήσεων και τη στιβαρότητα του πλαισίου. Επίσης, διακρίνεται για το μοντέρνο του σχεδιασμό, τη πολύ καλή ποιότητα και τους άνετους χώρους για 4 επιβάτες, συν τα 252 λίτρα του πορτμπαγκάζ, τιμή από τις κορυφαίες της κατηγορίας.

Get it on Google Play Download on the App Store