Το φθηνότερο υβριδικό αυτόματο των 15.780 ευρώ

Στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα τρία κύρια βασικά ζητούμενα είναι η ευκολία στους χειρισμούς, η χαμηλή κατανάλωση και η ευελιξία. Εάν αυτά συνδυάζονται και με μια χαμηλή τιμή, τότε σίγουρα είναι ακόμα καλύτερα, αφού το όλο «πακέτο» γίνεται πιο συμφέρον και δελεαστικό.

Αυτά και πολλά ακόμα προσφέρει το συγκριμένο μοντέλο, το οποίο αποτελεί το φθηνότερο μικρό με υβριδική τεχνολογία και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για το δημοφιλές Suzuki Swift, όπου σε συνδυασμό με το CVT κιβώτιο ταχυτήτων, η τιμή του ξεκινά από μόλις 15.780 ευρώ. Ποσό που αφορά τη βασική έκδοση GL, συνοδευόμενη με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, φώτα LED, αυτόματη ρύθμιση προβολέων, adaptive, cruise control, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, ηχοσύστημα, air condition  και αυτόματη λειτουργία φώτων.

Στη δεύτερη έκδοση GL+ είναι ακριβότερο κατά 1.500 ευρώ (17.280 ευρώ), όμως ενσωματώνει πάρα πολλά επιπλέον στοιχεία, όπως: οθόνη αφής 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, συστήματα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, αναγνώρισης τυφλού σημείου, υποβοήθησης οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας και αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας. Μαζί με αυτά προστίθενται ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, σκούρα πίσω κρύσταλλα, προβολείς ομίχλης και αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων.

Το Suzuki Swift 1.2 CVT κινείται από το γνωστό 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό μηχανικό σύνολο των 1.197 κ.εκ., απόδοσης 83 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και με ροπή 107 Nm στις 2.800 σ.α.λ. Συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 12V, αποτελούμενο από μια ηλεκτρογεννήτρια ISG και μια αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Μαζί με το πολύ καλής λειτουργίας CVT κιβώτιο ταχυτήτων, το μικρό ιαπωνικό αυτοκίνητο προσφέρει πολύ ομαλή εκκίνηση και γραμμική επιτάχυνση, δίχως «κομπιάσματα». Έτσι ο οδηγός απολαμβάνει μια ήρεμη λειτουργία, γεγονός που κάνει τις μετακινήσεις του ακόμα πιο ξεκούραστες. Πρόσθετα, το Suzuki Swift επιταχύνει σε γοργούς ρυθμούς (0-100 χλμ./ώρα σε 12,2 δλ.), έχει χαμηλή κατανάλωση (5,1 λτ./100 χλμ.) και με εκπομπές CO2 115 – 117 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και μπαίνει ελεύθερα στο δακτύλιο.

Όσον αφορά το εσωτερικό του, το Swift CVT δεν διαφέρει από τις χειροκίνητες εκδόσεις, εκτός από το διαφορετικό λεβιέ των ταχυτήτων. Στην καμπίνα του Swift με τον σπορτίφ σχεδιασμό τα σκληρά πλαστικά ξεχωρίζουν περισσότερο για την καλή τους συναρμογή. Τη νεανική του εικόνα τονίζουν το μικρής διαμέτρου τιμόνι με το επίπεδο κάτω μέρος και τα δύο κεντρικά κυκλικά όργανα στον πίνακα οργάνων. Σε επίπεδο χώρων είναι σε θέση να μεταφέρει στο πίσω κάθισμα δύο ενήλικα άτομα χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις, ενώ για τις αποσκευές τα 265 λίτρα αρκούν για τις καθημερινές ανάγκες.

Get it on Google Play Download on the App Store