Το οικονομικότερο μικρό αυτόματο των 15.850 ευρώ

 

Τα καινούργια αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς πληθαίνουν, ενώ στο μέλλον η ηλεκτροκίνηση θα καταργήσει μια για πάντα το παραδοσιακό «δίδυμο» του χειροκίνητου λεβιέ με το πεντάλ του συμπλέκτη. Άλλωστε τα Full Hybrid και PHEV είναι αυτόματα, ενώ και πολλά με κινητήρες εσωτερικής καύσης πωλούνται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των αυτόματων κιβωτίων έναντι των χειροκίνητων, είναι η πολύ μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση, ειδικά στις καθημερινές αστικές διαδρομές. Ωστόσο θα σκεφτείτε ότι ακόμα και ένα μικρό αυτόματο στοιχίζει πολλά λεφτά, πόσο δε μάλλον τώρα όπου οι ανατιμήσεις είναι ασταμάτητες. Αυτή την στιγμή, στο δημοφιλές B-Segment, η φθηνότερη πρόταση της αγοράς στην τιμή των 15.850 ευρώ, είναι το Mitsubishi Space Star. Διατίθεται στην κορυφαία του έκδοση Invite με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον εξοπλισμό του, όπως είναι τα εξής:

  • 6 αερόσακοι
  • Οθόνη αφής 7 ιντσών
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων
  • Air condition
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
  • Ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών

Το αυτόματο Space Star με το CVT κιβώτιο (όπως επίσης και με το χειροκίνητο), συνοδεύεται αποκλειστικά με τον 1.200άρη 3κύλινδρο κινητήρα των 71 ίππων και 102 Nm ροπής. Οι επιδόσεις αναμενόμενα δεν ενθουσιάζουν με 0-100 χλμ./ώρα σε 15,8 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 163 χλμ./ώρα. Βέβαια το αυτοκίνητο δεν φτιάχτηκε για κόντρες στα φανάρια, αλλά για ευχρηστία και οικονομία. Η πραγματική μέση κατανάλωση βρίσκεται στα 6 λτ./100 χλμ., ενώ με εκπομπές CO2 στα 125 γρ./χλμ., τα τέλη κυκλοφορίας είναι μόλις 80 ευρώ.

Στο δρόμο, ο χρήστης του θα εκτιμήσει αμέσως την τεράστια ευκολία στους χειρισμούς, χάρη στο CVT, τις μικρές διαστάσεις του Space Star (μήκος 3.845 χλστ.) και ότι «κόβει» πολύ (ακτίνα στροφής 4,6 μ.). Οι αναρτήσεις του με τη μαλακή ρύθμιση είναι αναμενόμενα εστιασμένες στην παροχή μέγιστης δυνατής άνεσης, αλλά από την άλλη επιτρέπουν αισθητές κλίσεις με το -ελαφρύ σε αίσθηση- τιμόνι υπό γωνία.

Το Mitsubishi Space Star θα βολέψει εύκολα μέχρι τέσσερις επιβάτες κανονικού αναστήματος στο εσωτερικό του. Για τις αποσκευές τα 235 λίτρα είναι λίγα συγκριτικά με άλλα μικρά μοντέλα, τα οποία ωστόσο στην πλειοψηφία τους μεγάλωσαν αρκετά και έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 4 μέτρα μήκους. Για την κατασκευή του εσωτερικού έχει γίνει ευρεία χρήση σκληρών πλαστικών ικανοποιητικής ποιότητας για τα δεδομένα τιμών του αυτοκινήτου. Άλλωστε στη βασική έκδοση Inform (χειροκίνητο 5άρι) των 12.850 ευρώ, είναι το φθηνότερο καινούργιο αυτοκίνητο που πωλείται στην Ελλάδα.

Get it on Google Play Download on the App Store