Αυτοκίνητα πολυτελείας για χαμηλά μπάτζετ

Όλοι ανεξαιρέτως επιθυμούμε την πολυτέλεια στη ζωή μας κι ειδικότερα όταν αυτή αφορά το αυτοκίνητο που φροντίζει για τις μετακινήσεις μας. Αυτές αναμφίβολα θέλουμε να υλοποιούνται με ένα αυτοκίνητο premium τόσο στην εξωτερική του εμφάνιση, όσο και σε ότι αφορά την καμπίνα και τον εξοπλισμό του.

Σε αυτό που θα συμφωνήσουμε επίσης άπαντες, είναι ότι καλή η πολυτέλεια, αλλά να μην ξετινάξουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό! Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δυο αυτοκίνητα, από διαφορετικές αλλά εξίσου αγαπημένες κατηγορίες του κοινού, τα οποία αποτελούν τις πιο οικονομικές σε τιμή προτάσεις των κατηγοριών τους. Το πρώτο μοντέλο είναι το Audi Q2, το compact και πολυτελές SUV της γερμανικής μάρκας, ενώ το δεύτερο είναι η hatchback Mercedes A 160. Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά τους γνωρίσματα, τις τιμές και εξοπλισμούς για το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.

Audi Q2 Comfort 30 TFSI 110 PS

To ντιζαϊνάτο και πολυτελές compact SUV της Audi έχει κατακτήσει την καρδιά του αγοραστικού κοινού, τόσο με τα προτερήματά του, όσο και με τη δελεαστική τιμή για το χαρακτήρα και την κατηγορία του. Αυτή ξεκινάει από τα 22.350 ευρώ για την έκδοση Q2 Comfort 30 TFSI, που ενσωματώνει πλούσιο εξοπλισμό, όπως: 6 αερόσακους, σύστημα αυτόνομης πέδησης, προβολείς LED, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, μηχανικά ρυθμιζόμενο κλιματισμό, δερμάτινο τιμόνι 3 ακτινών και χειριστήρια, σύστημα πολυμέσων MMI με οθόνη 7 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, καθώς επίσης και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών! Η καρδιά του Q2 στη συγκεκριμένη έκδοση είναι ο 3κύλινδρος turbo κινητήρας, χωρητικότητας 999 κ.εκ., με ισχύ που αγγίζει τους 110 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., με τη ροπή να φτάνει τα 200 Nm, διαθέσιμα μόλις από τις 2.000 σ.α.λ. Νούμερα απόδοσης που επιτρέπουν στο βάρους 1.250 κιλών Q2 να επιταχύνει από στάση έως και τα 100 χλμ./ώρα σε 11,2 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 197 χλμ./ώρα.

Πέρα από το αμάξωμα, όμορφο και minimal σχεδιασμό διαθέτει κι η καμπίνα του Q2, προσφέροντας παράλληλα και την απαιτούμενη ευρυχωρία. Το ταμπλό απαρτίζεται από ποιοτικά υλικά με κορυφαία συναρμογή μεταξύ τους, με την πρακτικότητα που περιμένει κανείς από ένα SUV, χάρη στον ικανοποιητικό αριθμό των θηκών που διαθέτει. Από εκεί κι έπειτα οι επιβάτες του Audi Q2 θα βολευτούν άνετα, όπως κι οι αποσκευές τους, στο πορτ μπαγκάζ των 405 λίτρων.

Στο δρόμο τώρα, το Q2 ενσωματώνει τα οδηγικά χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζουν τα μοντέλα της Audi. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός πίσω από το βολάν του αυτοκινήτου απολαμβάνει στιβαρό πάτημα, πολύ καλή ποιότητα κύλισης και αντίστοιχου επιπέδου ηχομόνωση. Χαρακτηριστικά που τα εκτιμά δεόντως και στα πολύωρα ταξίδια. Όμως το χαμόγελο στα χείλη του χειριστή θα παραμείνει και στις στροφές. Η ανάρτηση πέρα από το να αφήνει εκτός καμπίνας τα κακώς κείμενα του δρόμου, δίνει άφθονη πρόσφυση και στις στροφές. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι μικρές, με το Q2 να περνάει από κάθε είδους καμπή ταχύτητα. Γενικότερα το Audi Q2 διακρίνεται για τη σιγουριά που γεμίζει τον οδηγό του και την ασφάλεια που του προσφέρει σε κάθε είδους διαδρομή!

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 999 κ.εκ.
Κύλινδροι/βαλβίδες: 3/12
Ταχύτητες: 6
Ισχύς: 110 hp/5.500 σ.α.λ.
Ροπή: 200 Nm/2.000 – 3.000 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: 11,2 δλ.
Τελική ταχύτητα: 197 χλμ./ώρα
Κατανάλωση: 5,7 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 128 γρ./χλμ.

 

Mercedes A 160 1.33 λτ. 109 PS

Το πολυτελές μικρομεσαίο 5θυρο μοντέλο της Mercedes διαγράφει μια εξαιρετική εμπορική πορεία, όντας πρώτο στις πωλήσεις στην κατηγορία του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει, πέρα από τα αδιαμφησβήτητα πλούσια εξοπλιστικά του στοιχεία, και η απόλυτα λογική τιμή κτήσης του. Αυτή ξεκινάει από τα 21.911 ευρώ με τον εξοπλισμό να μην αφήνει παραπονεμένο κανέναν, μιας και περιλαμβάνει:

  • 7 αερόσακους
  • Σύστημα αυτόνομης πέδησης
  • Σύστημα διατήρησης της λωρίδας
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών
  • Σύστημα πολυμέσων MBUX με οθόνη 7 ιντσών
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
  • Ηλεκτρικοί καθρέπτες
  • Κλιματισμός
  • Dynamic Select με επιλογές Comfort, Sport και Individual
  • Ζάντες αλουμινίου

Η πολυτέλεια του αυτοκινήτου τονίζεται πέρα από τα στοιχεία του εξοπλισμού του κι από τον εξωτερικό σχεδιασμό του. Η εμφάνιση της A-Class είναι «επιθετική» χάρη στο χαμηλό ρύγχος, τα αιχμηρά φωτιστικά σώματα, αλλά και με το σπορτίφ πίσω μέρος με τα φανάρια σε σχήμα σταγόνας. Διάχυτη είναι η πολυτέλεια και στην καμπίνα, η οποία ενισχύεται από τις δυο οθόνες 7 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και το infotainment αντίστοιχα. Για το κάτι παραπάνω, στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχουν διαθέσιμες σε μεγαλύτερη διάσταση που αγγίζουν τις 10,25 ίντσες. Στον τομέα της ποιότητας τα στάνταρ είναι υψηλά και έχει γίνει χρήση αφρώδους υλικού σε ολόκληρο το ταμπλό και στο πάνω μέρος των εμπρός θυρών. Όσον αφορά τους χώρους, τέσσερις επιβάτες θα φιλοξενούν με άνεση, ενώ το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 370 λίτρα και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Κάτω από το μακρύ καπό της Α 160 συναντάμε τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.33 λτ., με δύναμη 109 ίππων. Το τράβηγμα είναι καλό από χαμηλά, αφού ο οδηγός έχει διαθέσιμη την ροπή των 180 Nm ροπή από τις μόλις 1.375 σ.α.λ., με τη γενικότερη λειτουργία του μηχανικού συνόλου να είναι ραφιναρισμένη. Η δύναμη του κινητήρα συνδυαστικά με το πολύ καλό στήσιμο του αυτοκινήτου καταφέρνουν να κερδίσουν αμέσως την εμπιστοσύνη του οδηγού. Η άνεση βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο, με την Mercedes A 160 να καλύπτει απροβλημάτιστα και ξεκούραστα πολλά χιλιόμετρα. Η ανάρτηση αν κι ελαφρώς σφιχτή παρέχει την αναμενόμενη άνεση από ένα μοντέλο Mercedes, αλλά κι άριστο κράτημα στις στροφές. Επιπλέον υπάρχει το σύστημα παραμετροποίησης με τις επιλογές ComfortSport και Individual. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές διαμορφώνει ανάλογα το σύνολο, αφού επεμβαίνει σε κινητήρα και τιμόνι.=

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.332 κ.εκ.
Κύλινδροι/βαλβίδες: 4/16
Ταχύτητες: 6
Ισχύς: 109 hp/5.000-6000 σ.α.λ.
Ροπή: 180 Nm/1.375 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: 10,9 δλ.
Τελική ταχύτητα: 200 χλμ./ώρα
Κατανάλωση: 5,8 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 133 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store