Ποιο είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό SUV στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι αγοραστές που αναζητούν ένα καινούργιο αυτοκίνητο, έχουν ψηλά στην λίστα των προτιμήσεών τους τα SUV, μεταξύ των οποίων τα μικρά και τα μικρομεσαία είναι τα πιο δημοφιλή. Στο προσκήνιο βρίσκεται τώρα και η ηλεκτροκίνηση λόγω της επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά» που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τα οφέλη να είναι σημαντικά.

Δείτε ακόμα: H Hyundai δίνει όλα τα i10 με έκπτωση

Μέσα σε 3,5 μόλις 24ωρα έχουν απορροφηθεί 2,3 εκατομμύρια ευρώ από τα 45 εκατομμύρια ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020, ενώ έχουν γίνει 199 αιτήσεις για Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Στην λίστα των επιδοτούμενων αυτοκινήτων υπάρχουν 140 μοντέλα, διαφόρων τιμών, κατηγοριών, αποδόσεων κ.λπ. Ποιο είναι όμως το ηλεκτρικό SUV που πωλείται στην Ελλάδα και διατίθεται στη χαμηλότερη τιμή, σε συνδυασμό και με την επιδότηση;

Η απάντηση είναι το Kona Electric. Στην αρχική του έκδοση κοστίζει από 36.990 ευρώ (29.992 ευρώ χωρίς φόρους), ενώ με την επιδότηση η τιμή του κατεβαίνει στις 31.192 ευρώ ή 30.192 ευρώ για όσους ωφεληθούν και την απόσυρση. Στην πρώτη έκδοσή του, το Kona Electric εφοδιάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 136 ίππων και με πανίσχυρη ροπή 395 Nm. Το ηλεκτρικό μοτέρ επιταχύνει το βάρους 1.535 κιλών αμάξωμα στο 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ., η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 155 χλμ./ώρα και η κατανάλωση είναι 10,0 kWh στην πόλη και 14,3 kWh σε μεικτή χρήση.

Δείτε ακόμα: Εξοπλισμός και κινητήρες του νέου Hyundai i20

Η φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου των 39kWh έως και το 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 54 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW. Σε AC Wallbox 11 kW η φόρτιση 0-100% διαρκεί έως 6 ώρες και 10 λεπτά, ενώ σε απλή οικιακή πρίζα Schuko απαιτούνται 19 ώρες. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

Στο εσωτερικό, η κεντρική κονσόλα/γέφυρα του Kona Electric συνδυάζει τα κουμπιά P, N, D και R με τον επιλογέα shift by wire, και ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένας επιπλέον μεγάλος χώρος για προσωπικά αντικείμενα. Ο καινούργιος πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7,0 ιντσών εμφανίζει στοιχεία όπως ταχύμετρο, επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ροή ενέργειας και επιλογή κίνησης. Το Kona Electric διαθέτει χώρο αποσκευών με χωρητικότητα που κυμαίνεται από 332 έως 1.114 λίτρα (VDA), καθιστώντας το ιδιαίτερα πρακτικό στην καθημερινή χρήση.

Δείτε ακόμα: Hyundai Kona Electric διένυσε 1.026 χλμ. με μια φόρτιση

Στο βασικό του εξοπλισμό περιλαμβάνονται 6 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, διατήρηση της λωρίδας, όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, αυτόματος κλιματισμός, ζάντες 17 ιντσών, οθόνη αφής 7 ιντσών, αυτόνομο άναμμα φώτων και πολλά ακόμη στοιχεία.

Get it on Google Play Download on the App Store