Το φθηνότερο υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα αυτοκίνητα με υβριδική τεχνολογία έχουν πληθύνει και συναντώνται σε όλες τις κατηγορίες, από τα μικρότερα αυτοκίνητα πόλης, έως τα πολυτελείας. Ωστόσο όλα τα υβριδικά δεν είναι ίδια, αφού χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Δείτε ακόμα: Τα υβριδικά SUV στις χαμηλότερες τιμές!

Στη βάση τοποθετούνται τα ήπια υβριδικά (mild hybrid) που υποβοηθούν τον κινητήρα, αλλά δεν μπορούν να κινηθούν με μόνο με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που επιτυγχάνουν τα πλήρως υβριδικά (full hybrid ή hybrid electric). Στην κορυφή τοποθετούνται τα πολύ ακριβότερα υβριδικά με πρίζα (Plug-in hybrid) με μεγαλύτερη μπαταρία και ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες για να διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα (περίπου 50-70 χλμ.) σαν αμιγώς ηλεκτρικά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εστιάσαμε στο υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται στην χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα και συνδυάζει ηλεκτροκινητήρα με βενζινοκινητήρα, ενώ μπορεί να κινηθεί για εκατοντάδες μέτρα σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό δεν είναι άλλο από το πολύ δημοφιλές Toyota Yaris, το οποίο στην ολοκαίνουργια τέταρτη γενιά του εφοδιάζεται με ένα νέο υβριδικό σύνολο hybrid electric.

Δείτε ακόμα: Τα αυτοκίνητα με κατανάλωση 3 ευρώ/100 χλμ.

Ο νέος κινητήρας 1.5 λτ. Hybrid Dynamic Force αποτελείται από ένα 3κύλινδρο 12βάλβιδο VVT-iE μηχανικό σύνολο 1.490 κ.εκ. απόδοσης 93 ίππων στις 5.500 σ.α.λ. και 120 Nm ροπής στις 3.600-4.800 σ.α.λ. και ένα ηλεκτροκινητήρα 80 ίππων και 141 Nm ροπής. Το σύστημα περιλαμβάνει ακόμα μια μπαταρία ιόντων λιθίου 177,6 V και το αυτόματο e-CVT κιβώτιο ταχυτήτων.

Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για αρκετά μέτρα ειδικά εντός πόλης και στο σύνηθες «σταμάτα – ξεκίνα», αλλά και σε ταχύτητες έως 130 χλμ./ώρα (σε συνθήκες χαμηλού φορτίου). Η μπαταρία φορτίζει από μόνη της όταν ο οδηγός πατάει φρένο ή όταν αφήνει το γκάζι, καθώς και μέσω του θερμικού κινητήρα. Με τη συνδυαστική ισχύ των 116 ίππων, το Yaris Hybrid των 1.080 κιλών επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 175 χλμ./ώρα. Η μεικτή κατανάλωση είναι 2,8-3,2 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 64-73 γρ./χλμ. με NEDC (3,8-4,3 λτ./100 χλμ. και 86/98 γρ./χλμ. με WLTP).

Δείτε ακόμα: Υβριδικά μικρά αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές

Το νέο Yaris Hybrid πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 17.340 ευρώ στην αρχική έκδοση Active και με εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα εξής: 7 αερόσακους, συστήματα αυτόνομης πέδησης, προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής κατεύθυνσης και αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, air condition, οθόνη αφής 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας και ζάντες αλουμινίου.

Get it on Google Play Download on the App Store