Μοναδική στο είδος της κούρσα με 23.800 ευρώ

Με τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων συνεχώς να ανεβαίνουν, ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις οριακά για την απόκτηση μικρών αυτοκινήτων. Τα μικρά SUV στοιχίζουν πλέον γύρω στις 22.000-25.000 ευρώ ενώ από εκεί και πάνω οι 30.000 ευρώ είναι πλέον ένα σύνηθες budget.

Πώς όμως θα σας ακούγονταν ότι με μόνο 23.800 ευρώ προσφέρεται μια μοναδική στο «είδος» της πλέον κούρσα, με πληθωρικές διαστάσεις και ανέσεις, μαζί με φουλ στάνταρ εξοπλισμό; Μάλλον σαν αστείο φαντάζει με τα τωρινά δεδομένα, όμως είναι πραγματικότητα και πρόκειται για το δημοφιλέστερο μεσαίο αυτοκίνητο, την Skoda Octavia Grand Coupe. Το τσέχικο αυτοκίνητο των 4,7 μέτρων μήκους δεν έχει άμεσο αντίπαλο, γιατί πολύ απλά μοντέλα όπως ήταν τα Ford Mondeo, Toyota Avensis, VW Passat, Renault Laguna, Citroen C5 κ.λπ. ανήκουν στο παρελθόν.

Στις 23.800 ευρώ διατίθεται η Skoda Octavia Grand Coupe 1.0 TSI Ambition, συνοδευόμενη με ένα πλήρες επίπεδο εξοπλισμού. Συγκεκριμένα ενσωματώνει 7 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, σύστημα διατήρησης λωρίδας, infotainment με οθόνη 10 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδί, όλες τις ηλεκτρικές ανέσεις, 2ζωνικό κλιματισμό, δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, αισθητήρα βροχής και φώτων, επιλογή προφίλ οδήγησης, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω ζάντες αλουμινίου και πολλά ακόμη.

Ο αρχικός 1.0 TSI κινητήρας με τους 110 ίππους και τα 200 Nm ροπής εξασφαλίζει την απαραίτητη σβελτάδα, με επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 10,8 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 202 χλμ./ώρα. Η μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση είναι 5,2 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 119 γρ./χλμ. (μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη είσοδος στο δακτύλιο). Αυτοί που θέλουν περισσότερη δύναμη, τότε θα καλυφθούν πλήρως από τον 1.5 TSI ACT των 150 ίππων και 250 Nm ροπής. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα είναι χρόνος 8,5 δλ. και η τελική φτάνει τα 231 χλμ./ώρα, με μέση κατανάλωση 5,5 λτ./100 χλμ. και CO2 123 γρ./χλμ. Η τιμή της Octavia Grand Coupe 1.5 TSI Ambition ανεβαίνει στις 26.300 ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 2.500 ευρώ μεν, αλλά και πάλι πολύ λογικό για ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Η δυναμικού σχεδιασμού νέα Octavia Grand Coupe, διακρίνεται και για το πιο μοντέρνο από ποτέ εσωτερικό που έχουμε δει σε Octavia. Στο μινιμάλ αισθητικής ταμπλό κυριαρχεί στο κέντρο η μεγάλη οθόνη αφής των 10 ιντσών. Από πλευράς κατασκευής, τη συνολική εικόνα ενισχύουν τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό, μαζί με την προσοχή που έχει δώσει η Skoda στο φινίρισμα. Εκεί που εντυπωσιάζει και με το παραπάνω, είναι σε χώρους, αφού στο πίσω κάθισμα ακόμα και ψηλοί άνω των 1,9 μ. έχουν περίσσιο αέρα για τα πόδια τους. Όσο για τον τεράστιο χώρο αποσκευών των 600 λίτρων, είναι η χαρά του οικογενειάρχη, μιας και χωράει όλα τα μπαγκάζια χωρίς στρίμωγμα.

Από ένα τέτοιο μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο, ο εν δυνάμει πελάτης έχει υψηλές απαιτήσεις και σε οδική συμπεριφορά. Τομέας όπου η νέα Skoda Octavia Grand Coupe τα καταφέρνει μια χαρά, συνδυάζονται με επιτυχία την άνεση με τη σταθερότητα. Βασικό πεδίο δράσης είναι οι αυτοκινητόδρομοι, όπου εμφανίζει υψηλή ευθυβολία και «κρύβει» χιλιόμετρα. Παρά τον οικογενειακό της προσανατολισμό, δεν θα αρνηθεί στο στρίψιμο, αφού εμφανίζει λογικές κλίσεις, μπόλικη πρόσφυση και ουδέτερη και ελεγχόμενη συμπεριφορά.

Get it on Google Play Download on the App Store