Το αστέρι της Mercedes με τη χαμηλότερη τιμή

Το πιο ποθητό «αστέρι» στο χώρο της αυτοκίνησης, δεν είναι άλλο από αυτό της Mercedes-Benz, το οποίο λάμπει εδώ και δεκαετίες. Παραδοσιακά, τα μοντέλα της γερμανικής φίρμας διακρίνονται για την τεχνολογία, την ασφάλεια, την ποιότητα, αλλά και τις υψηλές τους τιμές. Ωστόσο, από την έλευση και μετά της A-Class, η Mercedes-Benz έγινε πιο προσιτή στο ευρύ αγοραστικό κοινό.

Σήμερα, η καλύτερη από ποτέ νέα A-Class, στην αρχική της έκδοση Α 160 δεν έχει «απαγορευτική» τιμή, αφού κοστίζει από 22.036 ευρώ και συνοδεύεται από ένα πλήρες επίπεδο εξοπλισμού. Συγκεκριμένα διαθέτει 7 αερόσακους, τα συστήματα αυτόνομης πέδησης και διατήρησης της λωρίδας, κάμερα οπισθοπορείας, ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών και σύστημα πολυμέσων MBUX με οθόνη 7 ιντσών. Μαζί με αυτά περιλαμβάνονται όλες οι ηλεκτρικές ανέσεις, κλιματισμός, το Dynamic Select (με τις επιλογές Comfort, Sport και Individual) και ζάντες αλουμινίου. Το μόνο που λείπει και ξενίζει κάπως είναι δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι, ενώ οι εξτρά οθόνες των 10,25 ιντσών αναβαθμίζουν σημαντικά την εικόνα του ταμπλό.

Το τελευταίο αποτελείται από αφρώδες υλικό, όμως ο διάκοσμος είναι σχετικά μουντός. Στη βάση της κεντρικής κονσόλας υπάρχουν τα μοντέρνα χειριστήρια τύπου και το -όχι ιδιαίτερα εύχρηστο- touchpad για το σύστημα infotainment. Στα θετικά της καμπίνας της A-Class ανήκουν ακόμα οι άνετοι χώροι για τις μετακινήσεις τεσσάρων ενήλικων επιβατών, καθώς και το αρκετά ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ των 370 λίτρων.

Κάτω από το εμπρός καπό της Mercedes A 160 φιλοξενείται ο νέος 4κύλινδρος turbo κινητήρας των 1.33 λτ. Στη βασική του έκδοση αποδίδει 109 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και ροπή 180 Nm στις 1.375 σ.α.λ. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων και προσφέρει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9 δλ., τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα, μεικτή κατανάλωση 5,6 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 129 γρ./χλμ. (WLTP). Στην πράξη, το μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, ενώ σε πραγματικές συνθήκες η κατανάλωση βρίσκεται στα 7,5 λτ./100 χλμ.

Στο δρόμο, η Α 160 δεν αφήνει παράπονα, καθώς είναι ευχάριστη και εμπνέει ασφάλεια στον οδηγό της. Η λειτουργία της ανάρτησης κρίνεται πολύ καλή έχοντας σφιχτή αίσθηση, η οποία όμως είναι αναγκαία για την καλή σταθερότητα και το στιβαρό πάτημα που προσφέρει σε κάθε διαδρομή, χωρίς όμως να θυσιάζεται η άνεση.

Get it on Google Play Download on the App Store