Ατελείωτο SUV το Kia Sportage 1.6 Turbo

To Kia Sportage κοντεύει να γιορτάσει 30 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1993, έχοντας όλα αυτά τα έτη διαγράψει μια σπουδαία πορεία παγκοσμίως. Το εντελώς νέο Sportage που παρουσιάστηκε πέρυσι άλλαξε τελείως συγκριτικά με το προγενέστερο και εντυπωσιάζει με την πληρότητά του σε όλους τους τομείς. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αποτελεί το δημοφιλέστερο μοντέλο της Kia στην Ευρώπη και ένα από τα best seller μικρομεσαία SUV.

Από την πρώτη κιόλας έκδοση με τον κινητήρα 1.6 T-GDi 150 PS 48V Hybrid, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίπαλα μοντέλα, το αντίθετο θα λέγαμε. Απευθύνεται σε ένα απαιτητικό κοινό που δεν κάνει συμβιβασμούς και θέλει ένα ολοκληρωμένο SUV, που να είναι άνετο, ευρύχωρο, ασφαλές, πλούσια εξοπλισμένο, με πληθώρα παροχών και με σχεδιασμό που συναρπάζει.

Η παρουσία του είναι επιβλητική και μυώδης, ενώ την πληθωρικότητά του τονίζουν και οι διαστάσεις των 4.515 χλστ. μήκους, 1.865 χλστ. πλάτους, 1.645 χλστ. ύψους και το μεταξόνιο των 2.680 χλστ. Κύρια σχεδιαστικά του γνωρίσματα που συγκεντρώνουν αμέσως τα βλέμματα είναι τα φώτα LED ημέρας σε σχήμα μπούμερανγκ, τα κύρια φώτα σε πλαίσιο ρόμβου και η πλατιά μάσκα. Ανάγλυφα στοιχεία συναντώνται και στα πλαϊνά του τμήματα, ενώ στο πίσω άκρο διακρίνονται τα αιχμηρά φώτα και η ακμή στο τελείωμα της πόρτας του χώρου αποσκευών.

Συναισθήματα θαυμασμού αποσπά αμέσως και το πλουσιοπάροχο εσωτερικό του νέου Sportage. Στο ταμπλό κυριαρχεί η ενιαία διαμόρφωση ψηφιακού πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνης συστήματος πολυμέσων επίσης 12,3 ιντσών. Την πολυτέλεια που αποπνέει τονίζουν τα υλικά, που απαρτίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες, η γεροδεμένη συναρμογή και το προσεγμένο στη λεπτομέρεια φινίρισμα. Οι χώροι που παρέχει είναι σε αφθονία, τόσο για τις μετακινήσεις έως 5 ενήλικων επιβατών, όσο και για τις αποσκευές στο μεγάλο πορτμπαγκάζ των 562 λίτρων.

Στον εξοπλισμό της πρώτης έκδοσης Dynamic των 30.990 ευρώ ανήκουν -μεταξύ άλλων-7 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, οθόνη αφής 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, 3ζωνικός κλιματισμός, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και άλλα πολλά. Η Titanium στις 34.290 ευρώ ενσωματώνει ακόμα τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών μαζί με την οθόνη αφής 12,3 ιντσών, πλοήγηση, σύστημα τηλεματικής Kia Connect, προβολείς LED, ζάντες 18 ιντσών, ηλεκτρική οσφυϊκή ρύθμιση καθίσματος οδηγού, κεντρικό υποβραχιόνιο πίσω, θύρες USB-C στα πλαϊνά των εμπρός καθισμάτων και πίσω σκούρα κρύσταλλα. Σε κάθε περίπτωση συνοδεύεται με την 7ετή εργοστασιακή εγγύηση της Kia, συν 5 χρόνια δωρεάν service.

Ο αρχικός 1.600άρης turbo κινητήρας των 150 ίππων και 250 Nm ροπής συνεργάζεται με mild hybrid σύστημα, το οποίο προσθέτει 17 ίππους μέσω ηλεκτροκινητήρα 48V. Το μηχανικό αυτό σύνολο δεν στερείται ποτέ ισχύος, εμφανίζει θετικό τράβηγμα και ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές και επιταχύνει σβέλτα το αμάξωμα των 1.561 κιλών (0-100 χλμ./ώρα σε 10,3 δλ.). Όσοι θελήσουν καλύτερη απόκριση, τότε θα επιλέξουν το Sport Mode, αν και το Normal είναι το πιο κατάλληλο για την καθημερινή κίνηση (υπάρχει και το Eco). Λογική για ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι η πραγματική κατανάλωση των 8,5 λτ./100 χλμ., όπως και οι εκπομπές CO2 των 147 γρ./χλμ. (102,9 ευρώ τέλη κυκλοφορίας).

Από πλευράς οδικής συμπεριφοράς, το νέο Kia Sportage είναι πολύ ισορροπημένο, αφού ταιριάζει με απόλυτη επιτυχία την άνεση με το κράτημα. Ταυτόχρονα ο οδηγός του απολαμβάνει ηρεμία και νιώθει ασφαλής, ακόμα και όταν ανεβάσει ρυθμούς. Εκεί που θα το ευχαριστηθεί είναι στα ταξίδια, γεγονός που συμβάλλουν ο χαμηλός θόρυβος κύλισης και η ισοπεδωτική ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς.

Get it on Google Play Download on the App Store