Χαρισματικά SUV με κατανάλωση 5,5 λτ. στα 100 χλμ.

Τα SUV έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά του αυτοκινήτου και στην Ελλάδα, αφού το 2022 απέσπασαν το 55% των συνολικών ταξινομήσεων. Λίγο πιο μπροστά σε ζήτηση είναι τα μικρά SUV, όπου οι επιλογές είναι πάρα πολλές και σε θέση να καλύψουν πολλαπλές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ψηλά στη λίστα με τα ζητούμενα είναι η τιμή, ειδικά τώρα λόγω των απανωτών αυξήσεων, καθώς και το φλέγον ζήτημα της κατανάλωσης καυσίμου. Τα δύο αυτά SUV που επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω είναι οικονομικά και στις δύο περιπτώσεις, καθώς πρόκειται για τα ντίζελ μικρά SUV που πωλούνται στις χαμηλότερες τιμές, ενώ οι απαιτήσεις τους σε πετρέλαιο είναι πολύ χαμηλές. Με μέση κατανάλωση που κυμαίνεται στα 5,5 λτ./100 χλμ. και τρέχουσα τιμή ντίζελ στα 1,7 λτ./100 χλμ., το κόστος για κάθε 100 χλμ. είναι λιγότερο από 10 ευρώ.

Citroen C3 Aircross 1.5 Blue HDi 110 PS

Από τις πιο οικονομικές προτάσεις στα μικρά SUV με πετρελαιοκινητήρα, συν λιγοστές απαιτήσεις σε καύσιμο, είναι το C3 Aircross με το 1.500άρι μοτέρ. Οι τιμές του ξεκινούν από 24.800 ευρώ, υπό τη συνοδεία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού σε στοιχεία ασφαλείας και ανέσεων. Μιλώντας για ανέσεις, 4 επιβάτες θα φιλοξενηθούν δίχως στριμώγματα και θα φύγουν για ταξίδια, βολεύοντας τις αποσκευές τους στα 410 λίτρα του πορτ μπαγκάζ. Η ευρυχωρία του C3 Aircross θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο και όχι ένα B-SUV με μήκος 4.160 χλστ.

Την κίνηση της συγκεκριμένης έκδοσης αναλαμβάνει ο γνωστός ντίζελ 1.5 Blue HDi, που τοποθετείται και σε άλλα μοντέλα του ομίλου (μεταξύ αυτών και στο Opel Crossland). Με τους 110 ίππους, τα 250 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. και την ορθά απλωμένη κλιμάκωση στο 6άρι κιβώτιο, ο οδηγός δεν χρειάζεται να πιέζει το μοτέρ. Έτσι η μεικτή κατανάλωση συγκρατείται στην περιοχή των 5,5 λτ./100 χλμ., ενώ στο ταξίδι πέφτει ένα λίτρο πιο κάτω. Παράλληλα, το C3 Aircross εξασφαλίζει γρήγορες επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα σε 10,7 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Σε πλήρη συνάρτηση με τον κινητήρα, ανάρτηση, καθίσματα και ηχομόνωση, μετατρέπουν τις όποιες διαδρομές μια άνετη διαδικασία. Χαμηλά επίπεδα θορύβου, πολύ καλή απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος και ελαστικότητα κινητήρα εκτιμώνται δεόντως. Από την άλλη πλευρά, το C3 Aircross είναι σε θέση να στρίψει με πολλά χιλιόμετρα, όμως η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, η απόσταση από το έδαφος των 178 χλστ. και το αρκετά υψηλό κέντρο βάρους επιφέρουν κλίσεις. Άλλωστε δεν θα πάρει κανείς ένα τέτοιο αυτοκίνητο για να το «στύψει», αλλά για να μετακινείται ξεκούραστα.

⇒Εξοπλισμός (έκδοση Feel Pack): 6 αερόσακοι, προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, σύστημα Grip Control, αυτόματη λειτουργία προβολέων, κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς ομίχλης, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι, αναδιπλούμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, air condition, cruise control, οθόνη αφής 9 ιντσών, πλοήγηση και αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω. Τιμή: από 24.800 ευρώ.

⇒Τεχνικά χαρακτηριστικά*: Κυβισμός: 1.499 κ.εκ., Ισχύς: 110 hp/3.750 σ.α.λ., Ροπή: 250 Nm/1.750 σ.α.λ., 0-100 χλμ./ώρα: 10,7 δλ., Τελική ταχύτητα: 178 χλμ./ώρα, Μεικτή κατανάλωση: 4,8 λτ./100 χλμ., Εκπομπές CO2: 126 γρ./χλμ.

Opel Crossland 1.5D 110 PS

Το Crossland με τον πετρελαιοκινητήρα των 1.5 λίτρων αποτελεί το diesel SUV με τη χαμηλότερη τιμή που πωλείται στην Ελλάδα (από 23.900 ευρώ). Το μηχανικό αυτό σύνολο με την ισχύ των 110 ίππων και τη ροπή των 250 Nm ταιριάζει πολύ καλά στο μικρό SUV της Opel, μιας και συνδυάζει σβέλτες επιδόσεις με οικονομία καυσίμου. Συγκεκριμένα προσφέρει επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 11,8 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 185 χλμ./ώρα. με κατανάλωση που βρίσκεται σε πραγματικές συνθήκες, κοντά στα 5,5 λτ./100 χλμ. Παράλληλα με εκπομπές CO2 από 127 γρ./χλμ. τα τέλη κυκλοφορίας αντιστοιχούν με 81 ευρώ.

Στο δρόμο, το κύριο μέλημα της Opel ήταν να «προικίσει» με άνεση το Crossland, με αποτέλεσμα οδηγός και επιβάτες να φτάνουν στον προορισμό τους ξεκούραστοι. Σε ταχύτητες ταξιδιού, η σταθερότητά του στους αυτοκινητόδρομους είναι αρκετά καλή και συνδυάζεται με εξίσου καλή ποιότητα κύλισης και ικανοποιητική ηχομόνωση. Περνώντας σε δρόμους με στροφές, οι κλίσεις του αμαξώματος σε καμία των περιπτώσεων δεν θα τρομάξουν, ενώ οι αντιδράσεις είναι πάντοτε οι αναμενόμενες, δηλαδή υποστροφή υπό πίεση που «μαζεύεται» εύκολα.

Από ένα SUV όπως είναι το Crossland, ο εν δυνάμει αγοραστής θα δώσει έμφαση στους χώρους και στην πρακτικότητα. Με μήκος αμαξώματος στα 4.217 χλστ., είναι σε θέση να φιλοξενήσει εύκολα τέσσερα άτομα, αφού στο πίσω κάθισμα υπάρχει αρκετός αέρας για τα πόδια και το κεφάλι. Παράλληλα το πορτ μπαγκάζ των 410 λίτρων χωράει αρκετές αποσκευές μιας οικογένειας σε ένα ταξίδι. Στα θετικά γνωρίσματα του εσωτερικού ανήκει και η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, με το μαλακό πλαστικό στο ταμπλό και την προσοχή που έχει δοθεί στη συναρμογή και το φινίρισμα.

⇒Εξοπλισμός (έκδοση Edition): 6 αερόσακοι, προειδοποίηση παρέκκλισης από λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώριση σημάτων ορίων ταχύτητας, οθόνη αφής 7 ιντσών, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω, air condition, δερμάτινο τιμόνι και φώτα LED. Τιμή: από 23.900 ευρώ.

⇒Τεχνικά χαρακτηριστικά*: Κυβισμός: 1.499 κ.εκ., Ισχύς: 110 hp/3.750 σ.α.λ., Ροπή: 250 Nm/1.750 σ.α.λ., 0-100 χλμ./ώρα: 11,8 δλ., Τελική ταχύτητα: 185 χλμ./ώρα, Μεικτή κατανάλωση: 4,9 λτ./100 χλμ., Εκπομπές CO2: 127 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store