Crossover με 16.800€ «καταναλώνει» 9€/100 χλμ.

Με την τιμή της αμόλυβδης στα 2,4€/λτ. και του πετρελαίου στα 2€/λτ., είναι φυσικό και επόμενο αρκετοί οδηγοί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις πιο απαραίτητες ή κοντινές. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τη μείωση στην κατανάλωση καυσίμων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα πρατήρια.

Παρόλη όμως την ακρίβεια, όχι μόνο στα καύσιμα αλλά και στις τιμές των αυτοκινήτων, υπάρχουν ακόμα και οι οικονομικές προτάσεις που συμφέρουν πάρα πολύ. Μια τέτοια είναι και το μικρό Crossover μοντέλο της Dacia, το Sandero Stepway 1.0 TCe 100 LPG με τιμή εκκίνησης τις 16.800 ευρώ. Καταρχήν, ένα από τα κύρια προσόντα του, είναι το γεγονός ότι «καίει» μόλις 9 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, μέτρηση που αφορά πραγματικές συνθήκες, με κατανάλωση 8,5 λτ./100 χλμ. και τιμή LPG στα 1,061€/λτ. Επιπλέον, το ρεζερβουάρ των 40 λίτρων για το υγραέριο προσφέρει αυτονομία 470 χλμ., με κόστος κοντά στα 42 ευρώ.

Εκτός από μεγάλη οικονομία, το 1.000άρης turbo κινητήρας με το υγραέριο εξασφαλίζει και σβέλτες επιδόσεις στο Sandero Stepway. Συγκεκριμένα αποδίδει 100 ίππους και 170 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ. και τελική 177 χλμ./ώρα, με εκπομπές CO2 από 114 γρ./χλμ. Αν πάλι χρειαστεί βενζίνη, τότε υπάρχει το μεγάλο ρεζερβουάρ των 50 λίτρων. Με την επιλογή της αμόλυβδης μέσω του σχετικού διακόπτη, η ισχύς μειώνεται ελαφρώς στους 91 ίππους και στα 160 Nm ροπής. Όμως η επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα παραμένει στα 11,9 δλ., ενώ ανεπαίσθητες μικροδιαφορές δεκάτων του δευτερολέπτου σημειώνονται στις ρεπρίζ. Με τη βενζίνη καταναλώνει λιγότερο (6,7 λτ./100 χλμ.), ωστόσο το κόστος είναι πολύ υψηλότερο (16€/100 χλμ.). Όσον αφορά την οδική του συμπεριφορά, έχει ως προτεραιότητα την άνεση και είναι κατάλληλο για τους «βομβαρδισμένους» δρόμους, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δείχνει πλαδαρό.

Το Sandero Stepway κερδίζει επιπλέον πόντους και με την όμορφη εμφάνισή του εξωτερικά. Νεανικό και «φρέσκο» είναι το εσωτερικό του με την ικανοποιητική ποιότητα και τους γενναιόδωρους χώρους. Άλλωστε πρόκειται για ένα από τα πιο ευρύχωρα μικρά αυτοκίνητα, το οποίο είναι σε θέση να φιλοξενήσει χωρίς καμία παραχώρηση 4 άτομα, ή και με λίγο στρίμωγμα έναν ακόμα. Κορυφαίο για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι και το πορτ μπαγκάζ των 410 λίτρων.

Σε επίπεδο εξοπλισμού και όσον αφορά τη βασική έκδοση Life των 16.800 ευρώ, ανήκουν τα εξής: 6 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, air condition, φώτα Full LED, προβολείς ομίχλης, cruise control και ράγες οροφής. Το Style με 1.100 ευρώ παραπάνω (17.900 ευρώ) διαθέτει επιπλέον οθόνη αφής 8 ιντσών, αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες και πίσω αισθητήρες στάθμευσης.

Get it on Google Play Download on the App Store