Λίρα 100 το νέο Kia Stonic GT Line

Η Kia λανσάρισε εδώ και λίγο καιρό το ανανεωμένο Stonic, το οποίο έχει σημειώσει σημαντική άνοδο πωλήσεων στην ελληνική αγορά, καθώς τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκε πρώτο σε ταξινομήσεις από όλα τα SUV.

Γεγονός που αποδίδεται σε πολλά θετικά γνωρίσματα του αυτοκινήτου, όπως είναι ο ελκυστικός σχεδιασμός, η ευελιξία, η πρακτικότητα, η ευχάριστη οδική του συμπεριφορά και οι άκρως ανταγωνιστικές τιμές σε συνάρτηση με τον εξοπλισμό. Πρόσθετη αξία δίνουν τα 7 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης και τα 5 χρόνια δωρεάν service.

Οι τιμές του ξεκινούν από μόλις 14.690 ευρώ με τον αρχικό ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.2 λτ. 84 hp, ενώ το πιο δυνατό 1.0 T-GDi 100 hp κοστίζει από 16.490 ευρώ ή από 17.890 ευρώ με το αυτόματο κιβώτιο 7DCT. Στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται το Stonic με το μοτέρ 1.0 T-GDi 120 hp και στάνταρ το διπλού συμπλέκτη 7DCT, στις 20.390 ευρώ.

Ανάμεσα στις εξοπλιστικές του εκδόσεις, αυτή που ξεχωρίζει για την πληρότητά της σε κάθε επίπεδο και τον πιο σπορτίφ χαρακτήρα, είναι η GT Line. Διατίθεται με τους turbo κινητήρες, σε τιμές από 19.090 ευρώ, σε συνδυασμό με το μοτέρ 1.0 T-GDi 100 hp. Στον πλουσιότατο στάνταρ εξοπλισμό του περιλαμβάνει τα εξής: 6 αερόσακους, αυτόνομο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματη εναλλαγή μεγάλων φώτων, αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και αναδιπλούμενους καθρέπτες, σπορ δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων, σπορ μεταλλικά πεντάλ, Full LED φώτα, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας και οθόνη αφής 8 ιντσών. Με λίγα λόγια δεν του λείπει απολύτως τίποτα!

Σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις, το Stonic GT Line διακρίνεται για το πιο δυναμικό του παρουσιαστικό εξωτερικά και στο εσωτερικό. Στο αμάξωμα τη διαφορά κάνουν ο εμπρός προφυλακτήρας με 3 αεραγωγούς και το χρωμιωμένο κάτω μέρος με ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης, τα Full LED φώτα εμπρός και οι 17άρες ζάντες αλουμινίου. Στο θάλαμο των επιβατών με τη στιβαρή κατασκευή και τους καλούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές (352 λτ.), ξεχωρίζουν το σπορ δερμάτινο τιμόνι με το λογότυπο GT Line, τα σπορ μεταλλικά πεντάλ, επένδυση τύπου ανθρακονήματος στο ταμπλό και οι επενδύσεις των καθισμάτων από συνθετικό δέρμα και ύφασμα.

Λίρα 100 είναι και ο 3κύλινδρος turbo 1.000άρης κινητήρας των 100 ίππων στις 4.500-6.000 σ.α.λ. και με τη ροπή των 172 Nm στις 1.500-4.000 σ.α.λ. Εξαρχής αφήνει θετικές εντυπώσεις με την πολιτισμένη του λειτουργία, και το πολύ καλό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές. Το μηχανικό αυτό σύνολο χαρίζει σβέλτες επιδόσεις, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 10,7 δλ. και η τελική ταχύτητα να φτάνει τα 183 χλμ./ώρα. Παράλληλα εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές CO2 (5,4 λτ./100 χλμ. και 122 γρ./χλμ., με βάση τις εργοστασιακές μετρήσεις).

Πολύ ισορροπημένα στοιχεία εμφανίζει και σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς. Καταρχήν εκτιμάται αμέσως η ευελιξία στις αστικές μετακινήσεις και η ευκολία στους χειρισμούς και στην οδήγηση. Ταυτόχρονα η πολύ καλά ρυθμισμένες αναρτήσεις παρέχουν άνεση κατά τη διέλευση από ανωμαλίες του οδοστρώματος και πολύ καλή σταθερότητα ανεξαρτήτως διαδρομής, ακόμα και σε πιεσμένους ρυθμούς.

Get it on Google Play Download on the App Store