Πλήρης εκδόσεων και εξοπλισμού η Mercedes EQA!

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό κι η Mercedes δεν θα μπορούσε παρά να μπει δυνατά στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης. Δημιούργησε τη σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων EQ, τα οποία προσφέρουν την πολυτέλεια της μάρκας, συνδυαστικά με τεχνολογία αιχμής, υψηλές επιδόσεις και μηδενικούς ρύπους!

Ένα εξ αυτών, το μικρότερο ηλεκτρικό μοντέλο της, η EQA που παρουσιάστηκε πρόσφατα, σε κερδίζει από την πρώτη ματιά. Τόσο λόγω του όμορφου σχεδιασμού της, όσο και λόγω της πλούσιας γκάμας που είναι διαθέσιμη και θα αναλύσουμε παρακάτω. Σε επίπεδο σχεδιασμού, μοιράζεται πολλά στοιχεία από την GLA, στην οποία και βασίζεται. Η μάσκα σαφώς και είναι διαφορετική, όπου συναντάμε ένα συμπαγές πάνελ αντί για αεραγωγούς. Ο προφυλακτήρας είναι ανασχεδιασμένος και οι προβολείς full LED, ενώ πίσω τα φωτιστικά σώματα ενώνονται μεταξύ τους με λωρίδα LED. Ο προφυλακτήρας είναι επίσης διαφορετικός, με το οπτικό πακέτο να συμπληρώνεται από τις ζάντες αλουμινίου αεροδυναμικής σχεδίασης. Κλασικά για μοντέλο EQ, οι μπλε λεπτομέρειες δεν θα μπορούσαν να λείπουν.

Πολυτέλεια και υψηλή τεχνολογία στο εσωτερικό!

Όπως κάθε μοντέλο της Mercedes, έτσι κι η EQA δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρεται με άφθονη πολυτέλεια. Με το που θα βολευτείτε στο αναπαυτικό κάθισμα, το βλέμμα σας θα επικεντρωθεί στην οθόνη του MBUX, αλλά και στο ψηφιακό πίνακα οργάνων των 7 ιντσών. Αν θέλετε το κάτι παραπάνω, στον προαιρετικό εξοπλισμό είναι διαθέσιμες οι δύο μεγαλύτερης διάστασης οθόνες των 10,25 ιντσών εκάστη. Επίσης προαιρετικά, ο χώρος του ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό μπορεί να εξοπλιστεί με οπτικές ίνες, που χαρίζουν μια μοναδικά high tech εμφάνιση. Αυτό που θα σας ενθουσιάσει επίσης, είναι η «πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη». Μέσω αυτής της προηγμένης τεχνολογίας, το σύστημα είναι σε θέση να σχεδιάσει την ταχύτερη διαδρομή με σημεία φόρτισης, ενώ μπορεί να προσαρμόζεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες, ώστε να χαράξει τη διαδρομή με την μικρότερη κατανάλωση ρεύματος ή αυτή με τους περισσότερους φορτιστές. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις εκδόσεις του ηλεκτρικού μοντέλου της Mercedes, όπου πέρα από την EQA 250, είναι τώρα διαθέσιμες κι οι ισχυρότερες και 4κίνητες EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC.  

Mercedes EQA 250

Η έκδοση EQA 250, με το πρόγραμμα ΚINΟΥMΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, κοστίζει από τα 43.591 ευρώ (μετά τους φόρους) και προσφέρεται με πλήρη εξοπλισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 7 αερόσακους, προηγμένο σύστημα φωτισμού με προβολείς LED high Performance με σύστημα Adaptive Highbeam Assist, σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας, Active Brake Assist, Cruise Control με Speed Limiter, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών κ.α. Πλούσια εξοπλισμένη είναι κι η καμπίνα που ενσωματώνει το προηγμένο σύστημα infotainment MBUX με 2 οθόνες 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, εσωτερικό ατμοσφαιρικό φωτισμό 64 χρωμάτων, καθίσματα με υποστήριξη μέσης 4 σημείων, δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, φωτεινή λωρίδα LED κι άλλα πολλά!

O ηλεκτροκινητήρας που κινεί την Mercedes EQA 250, αποδίδει 190 ίππους και ροπή 375 Nm, με τη δύναμη να καταλήγει στον εμπρόσθιο άξονα μέσω του αυτόματου κιβωτίου μιας σχέσης. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 8,9 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μιας και απαιτούνται 17,7 kWh/100 χλμ., με τη συνολική αυτονομία με μία φόρτιση να ανέρχεται στα 426 χλμ. Ο κινητήρας αντλεί ενέργεια από τη μπαταρία χωρητικότητας 66,5 kWh. Αυτή φορτίζει με εναλλασσόμενο ρεύμα σε λιγότερο από 6 ώρες (10-100% SoC), με τη συνδρομή του βασικού φορτιστή οχήματος των 11kW, σε ένα wallbox ή σταθμό. Με το βασικό σύστημα συνεχούς ρεύματος και σε σταθμό ταχείας φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να φορτίσει σε περίπου 30 λεπτά έως και το 80% της συνολικής της χωρητικότητας.  

Mercedes EQA 300 & 350 4MATIC

Η έκδοση EQA 300 4MATIC αποδίδει 228 ίππους και 390 Nm ροπής, δύναμη αυξημένη κατά 38 ίππους και 15 Nm συγκριτικά με την EQA 250. Πέρα από την αυξημένη ισχύ, υπάρχει κι ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα (στον εμπρός άξονα βρίσκεται ένας ασύγχρονος κινητήρας), προσφέροντας έτσι 4κίνηση στο εντυπωσιακό ηλεκτρικό SUV. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ρυθμίζει μέχρι 100 φορές το δευτερόλεπτο την κατανομή μεταξύ των δυο αξόνων, συνδυάζοντας βέλτιστη πρόσφυση και χαμηλή κατανάλωση. Η μέση τιμή της τελευταίας ορίζεται στις 17,5-18,5 kWh/100 χλμ., με τη συνολική αυτονομία κατά WLTP να φτάνει τα 426 χλμ. Με τη χρήση ταχυφορτιστή η μπαταρία των 66,5 kWh φτάνει από το 0 στο 80% μέσα σε 30 λεπτά. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 7,7 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα, όπως ακριβώς και στην EQA 250.

H κορυφαία έκφανση της EQA, είναι η 350 4MATIC, η οποία έχει το ίδιο ακριβώς σύστημα κίνησης με την 300 4MATIC, με την ειδοποιό διαφορά πως η ισχύς αγγίζει τους 292 ίππους και η ροπή τα 520 Nm. Η επιτάχυνση σε αυτή την περίπτωση, είναι ακόμα πιο εκρηκτική αφού έως τα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται μόλις 6,0 δλ., με την τελική ταχύτητα και σε αυτό το μοντέλο να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση είναι 17,5-18,5 kWh/100 χλμ., με την αυτονομία να φτάνει τα 432 χλμ. Τιμολογιακά τώρα, οι τιμές κτήσης των EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC, έπειτα από την κρατική επιδότηση διαμορφώνονται από 51.100 και 53.900 ευρώ αντίστοιχα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο εξοπλισμός είναι πλούσιος και περιλαμβάνει:

  • Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών
  • Προβολείς LED High Performance
  • Επένδυση με συνθετικό δέρμα / ύφασμα
  • Πακέτο άνεσης καθισμάτων με υποστήριξη μέσης 4 σημείων
  • MBUX multimedia σύστημα με 2 οθόνες 7.25 ιντσών
  • Ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Διζωνικός, αυτόματος κλιματισμός THERMOTRONIC
  • Αυτόματη λειτουργία πόρτας χώρου αποσκευών
  • Ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας
  • Ενεργή υποβοήθηση πέδησης
  • Πακέτο φωτισμού και ορατότητας
  • Ράγες οροφής αλουμινίου
  • Καλώδιο φόρτισης 11kW για wallbox
  • Καλώδιο φόρτισης για οικιακή πρίζα (σούκο)

Get it on Google Play Download on the App Store