Ποιο diesel SUV 4×4 είναι τεφαρίκι;

Τα αυτοκίνητα που έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, δεν είναι άλλα από τα SUV, αφού πλέον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σχεδόν ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται είναι αυτής της κατηγορίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την πλευρά τους έχουν φροντίσει να έχουν στην γκάμα τους SUV διαφόρων τιμών, μεγεθών και κινητήρων, έτσι ώστε να κερδίσουν όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορούν από την αγορά.

Μεταξύ αυτών, ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα στη Γηραιά Ήπειρο είναι το Dacia Duster, το οποίο συνδυάζει τις χαμηλές τιμές με τα αξιόλογα χαρακτηριστικά. Στην εγχώρια αγορά πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 15.680 ευρώ στις εκδόσεις 1.0 TCe 100 hp LPG και 1.0 TCe 90 hp. Με τετρακίνηση συνδυάζεται αποκλειστικά με τον κινητήρα 1.5 Blue dCi 115hp στην τιμή των 21.260 ευρώ, η οποία είναι η χαμηλότερη που μπορεί να βρει κανείς σε SUV diesel 4×4.

Στην αρχική έκδοση Ambiance περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του τα πολύ απαραίτητα, όπως είναι 6 αερόσακους, αυτόματα φώτα, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και ραδιόφωνο με Bluetooth. Στην πιο πλούσια Prestige των 23.650 ευρώ διατίθενται επιπλέον αυτόματος κλιματισμός, προειδοποίηση τυφλών σημείων, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, GPS, κάμερα με τέσσερα σημεία θέασης, πίσω αισθητήρες στάθμευσης, προβολείς ομίχλης, κάμερα οπισθοπορείας, ζάντες αλουμινίου, σύστημα πολυμέσων κ.λπ.

Ο αποδοτικός και οικονομικός κινητήρας πετρελαίου 1.5 Blue dCi αποδίδει 115 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και 260 Nm ροπής στις 1.750 σ.α.λ. Η μετάδοση γίνεται μέσω μηχανικού κιβωτίου 6 ταχυτήτων (οι πρώτες ταχύτητες είναι κοντές), με επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,3 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 175 χλμ./ώρα, μεικτή κατανάλωση 5,4 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 142 γρ./χλμ. Στα θετικά στοιχεία του 1.5 Blue dCi ανήκουν η αρκετά καλή ποιότητα λειτουργία του με λιγοστούς κραδασμούς και θόρυβο, καθώς και το τράβηγμα που διαθέτει από τις χαμηλές στροφές.

Το 4κίνητο Duster με τις ανεξάρτητες σε όλους τους τροχούς αναρτήσεις και τις αυξημένες διαδρομές, συν τα 210 χλστ. απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος είναι κατάλληλο για τους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους, εντός αλλά και εκτός ασφάλτου. Εκεί είναι σε θέση να υπερπηδήσει χωρίς δυσκολία διάφορα εμπόδια χάρη στην αποτελεσματική τετρακίνηση. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τις επιλογές 2WD, Auto και Lock μέσω του περιστροφικού διακόπτη στην κονσόλα. Χρήσιμο βοήθημα αποτελεί η επιλογή «Πληροφορίες για 4×4» στο σύστημα πολυμέσων, η οποία δίνει πληροφορίες σχετικά με τις πλευρικές και οριζόντιες κλίσεις του αμαξώματος, ενώ περιλαμβάνει και πυξίδα.

Get it on Google Play Download on the App Store