Ποιο ετοιμοπαράδοτο SUV κυκλοφορεί και «οπλοφορεί»;

Η αγορά κατακλύζεται από δεκάδες SUV, μεταξύ των οποίων ψηλά στην προτίμηση του κοινού βρίσκονται τα μικρά SUV. Βέβαια, αν βρει κανείς τώρα ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο, θα πρέπει μετά να παίξει… Τζόκερ, αφού ως γνωστόν υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραγωγή από την πλειοψηφία των εταιρειών.

Ωστόσο, η Ford Motor Ελλάς εξασφάλισε ειδικά για την ελληνική αγορά ετοιμοπαράδοτα και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων, το Puma ST-Line Design 1.0 λτ. EcoBoost 125PS mHEV τόσο με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, όσο και με το 7τάχυτο αυτόματο Powershift. Η νέα έκδοση ST-Line Design βασίζεται στην ήδη ολοκληρωμένη σειρά ST-Line, διαθέτοντας πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και σε τιμές που ξεκινούν από τις 23.833 ευρώ για το χειροκίνητο κιβώτιο και 26.221 ευρώ με το 7άρι αυτόματο.

Παράλληλα, το νέο Ford Puma, διαθέτει στο πλούσιο «οπλοστάσιό» του την πιο ολοκληρωμένη παλέτα συστημάτων που εξασφαλίζουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, αλλά και απόλυτη ασφάλεια σε όλα τα οδηγικά σενάρια. Γεγονός που έχουν επισφραγίσει και τα 5 αστέρια που έχει λάβει στα τεστ ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας του Euro NCAP. Το νέο Puma χρησιμοποιεί 12 αισθητήρες υπερήχων, 3 ραντάρ και 2 κάμερες γύρω από το αυτοκίνητο για την υποστήριξη του «πακέτου» τεχνολογιών ασφαλείας Ford Co-Pilot360 που βελτιώνουν τα επίπεδα προστασίας των επιβατών, την οδική συμπεριφορά, αλλά και τη διαδικασία στάθμευσης.

Τα Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring βοηθούν στη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Πρόσθετα, το σύστημα μειώνει το στρες στα μεγάλα ταξίδια, διατηρώντας το όχημα στο κέντρο της λωρίδας (Lane Centring).

Η νέα λειτουργία Local Hazard Information – που υποστηρίζεται από το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect – μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο, ακόμα και αν αυτές δεν είναι ορατές εξαιτίας της ύπαρξης στροφών ή παρουσίας άλλων οχημάτων.

Επίσης, μία ευρυγώνια πίσω κάμερα προβάλλει μία εικόνα 180 μοιρών σε οθόνη αφής μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε πεζοί, δικυκλιστές και άλλα οχήματα να γίνονται καλύτερα αντιληπτά όταν το όχημα εξέρχεται από χώρους στάθμευσης ή ιδιωτικούς δρόμους. Ένα σύστημα που βοηθά τους οδηγούς του νέου Puma να κάνουν όπισθεν με μεγαλύτερη σιγουριά είναι το Blind Spot Information System (BLIS) της Ford με Cross Traffic Alert. Το BLIS είναι σε θέση να προειδοποιήσει τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων στο πίσω τμήμα, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει και τα φρένα για την αποφυγή μιας σύγκρουσης ή τη μείωση των επιπτώσεών της, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Το Active Park Assist βοηθά τους οδηγούς να βρίσκουν κατάλληλους χώρους στάθμευσης και να παρκάρουν κάθετα ή παράλληλα σε σχέση με άλλα οχήματα. Επίσης, η τεχνολογία Auto High Beam μειώνει αυτόματα την ένταση φωτισμού της μεγάλης σκάλας του Puma ώστε να μην τυφλώνονται οι αντίθετα διερχόμενοι οδηγοί.

Βελτιώνοντας περαιτέρω το σύστημα Lane-Keeping, η λειτουργία Road Edge Detection είναι σε θέση να αναγνωρίζει που τελειώνει ο δρόμος και αρχίζει το πεζοδρόμιο ή το γρασίδι. Το σύστημα μπορεί να εφαρμόζει ροπή στο τιμόνι για να αποτρέψει την έξοδο του οχήματος από το δρόμο. Το Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection ανιχνεύει πεζούς και δικυκλιστές που βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο μπροστά από το όχημα.

Πρόσθετες τεχνολογίες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να βοηθούν τους οδηγούς του νέου Puma να αποφύγουν ατυχήματα, είναι οι εξής:

Evasive Steering Assist – το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε πόλη και αυτοκινητόδρομο χρησιμοποιώντας ραντάρ και μία κάμερα για την ανίχνευση αργά κινούμενων ή σταματημένων οχημάτων στην εμπρόσθια πορεία. Το Evasive Steering Assist υποστηρίζει ελιγμούς ώστε να μπορούν οι οδηγοί να αποφύγουν ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης.

Wrong Way Alert – το σύστημα χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, ώστε να προειδοποιεί τους οδηγούς με οπτικά ή ηχητικά σήματα όταν παραβιαστούν οι δύο πινακίδες μονόδρομης εισόδου σε αυτοκινητόδρομο.

Get it on Google Play Download on the App Store