Το πιο οικονομικό αυτόματο turbo SUV των 18.890 ευρώ

Η ζήτηση για αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς αυξάνεται, ενώ ορισμένες εκδόσεις πλέον δεν διατίθενται με μηχανικό κιβώτιο. Άλλωστε το αυτόματο αποτελεί τεράστια ευκολία στις αστικές μετακινήσεις και όποιος το οδηγεί, δεν το αλλάζει με τίποτα.

Παράλληλα, τα αυτόματα κιβώτια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και εκτός από άνεση προσφέρουν και ευχαρίστηση. Επίσης, συνδυάζονται σε πάρα πολλά μοντέλα, καλύπτοντας άπαντες. Ειδικά στην εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία των B-SUV, προσφέρεται ένα πολύ αγαπητό από το κοινό αυτοκίνητο, στην πιο προσιτή τιμή των 18.890 ευρώ, συνοδευόμενο με turbo κινητήρα.

Πρόκειται για το Kia Stonic 1.0 T-GDi, με το αποδοτικό μηχανικό σύνολο των 100 ίππων και 172 Nm ροπής και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων. Ο συνδυασμός είναι πολύ ισορροπημένος, καθώς το 3κύλινδρο μοτέρ με τη ραφιναρισμένη και δίχως δονήσεις και ενοχλητικούς θορύβους λειτουργία, συνεργάζεται κατάλληλα με το 7DCT. Ανάλογα με την επιλογή του προφίλ οδήγησης (EcoNormal και Sport) μέσω του μπουτόν «Drive Mode», διαμορφώνονται οι ρυθμίσεις των αλλαγών του κιβωτίου, η απόκριση του γκαζιού και το βάρος του τιμονιού. Πρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής, με τη μετακίνηση του λεβιέ προς τα πάνω για ανέβασμα και κάτω για κατέβασμα. Σε κάθε πίεση του δεξιού πεντάλ η επιτάχυνση είναι άμεση και οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται γρήγορα και ομαλά. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,7 δλ., η τελική φτάνει τα 180 χλμ./ώρα, η μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση είναι 5,3-5,8 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 120-131 γρ./χλμ.

Το μοντέρνο σχεδιαστικά Stonic, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με την ευκολία στους χειρισμούς και την ευελιξία. Οι κόμπακτ εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 4.140 χλστ.) και η πιο ψηλή θέση οδήγησης από ένα κλασικό χάτσμπακ ευνοούν σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα, οι αναρτήσεις με τη σφιχτή ρύθμιση ελέγχουν αποτελεσματικά τις κινήσεις του αμαξώματος. Εξασφαλίζουν πολύ καλή σταθερότητα στις ευθείες, όπως και στις στροφές όπου οι κλίσεις είναι μικρές ακόμα και υπό πίεση.

Στα θετικά του Stonic ανήκει και το μοντέρνο του εσωτερικό με την πολύ καλή εργονομία και τη στιβαρή κατασκευή. Από την πρώτη έκδοση εξοπλίζεται με οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, μαζί με διάφορα ακόμα στοιχεία, όπως 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και air condition. Τέσσερις επιβάτες θα φιλοξενηθούν χωρίς παραχωρήσεις, ενώ το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 352 λίτρων και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα, χωρίς προεξοχές.

Get it on Google Play Download on the App Store