Το Skoda ENYAQ iV ανοίγει νέους δρόμους στη ζωή σας

Η Skoda με το ENYAQ iV, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της μοντέλο κάνει το μεγαλύτερο βήμα στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης που έχει εξαγγείλει. Το πληθωρικό σε όλα του μεσαίο SUV συνδυάζει τη συναισθηματική σχεδίαση με μεγάλες ανέσεις, κορυφαία πρακτικότητα, υψηλή ασφάλεια και τεχνολογική υπεροχή. Και όλα αυτά σε τιμές που ξεκινούν από τις 37.900 ευρώ, μαζί με ένα πλουσιότατο επίπεδο εξοπλισμού ασφαλείας, ανέσεων και υποβοήθησης του οδηγού.

Μεγάλη γκάμα εκδόσεων σε επίπεδα ισχύος και μπαταρίες

Το Skoda ENYAQ iV είναι σε θέση να καλύψει μια ευρεία γκάμα αγοραστών, καθώς εκμεταλλεύεται πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες και την ευελιξία που προσφέρει η αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB). Στην αρχική έκδοση συναντάμε το Enyaq iV 50, με ονομαστική χωρητικότητα μπαταρίας 55 kWh, ισχύ 148 PS και ροπή 220 Nm, συνδυασμένη αυτονομία 355 χλμ., μεικτή κατανάλωση 16,1 kWh/100 χλμ. και επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3 δλ. Ακολουθεί το ENYAQ iV 60 με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 62 kWh και το πιο ισχυρό μοτέρ των 180 ίππων και 310 Nm ροπής. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 8,9 δλ., η συνδυασμένη κατανάλωση είναι 15,9 kWh/100 χλμ. και η αυτονομία φτάνει τα 405 χιλιόμετρα σε μεικτό κύκλο.

Αμέσως πιο ψηλά βρίσκεται το ENYAQ iV 80 με την μπαταρία των 77 kWh και την απόδοση των 204 ίππων και 310 Nm ροπής. Το εντυπωσιακό SUV επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7 δλ. και η μέγιστη μεικτή αυτονομία αγγίζει τα 529 χλμ., με κατανάλωση 16,3 kWh/100 χλμ. Όσοι θέλουν ακόμα περισσότερη δύναμη και κίνηση σε όλους τους τροχούς, τότε θα επιλέξουν το ENYAQ iV 80x, με τους δύο κινητήρες, συνολικής ισχύος 265 ίππων και 425 Nm ροπής. Σε αυτή την περίπτωση η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα είναι χρόνος μόλις 6,9 δλ., με μεικτή κατανάλωση 17,0 kWh/100 χλμ. και αυτονομία 510 χλμ. Ξεχωριστή παρουσία στην γκάμα του μοντέλου, έχει και η έκδοση Enyaq iV 80 204 PS Sportline, με πιο σπορτίφ εμφάνιση εξωτερικά και στο εσωτερικό, καθώς και διαφορετική ρύθμιση των αναρτήσεων.

Όσον αφορά τους χρόνους φόρτισης (0-100%) σε AC 7,2 kW, για το iV 50 απαιτούνται 7 ώρες και 30 λεπτά, ή 50 λεπτά (5-80%) σε DC 50 kW. Το iV 60 σε AC 11 kW φορτίζει σε 6 ώρες και 15 λεπτά και το iV 80 σε 7 ώρες και 30 λεπτά, ή σε 35 και 38 λεπτά αντίστοιχα σε φορτιστές DC 100 kW και 125 kW.

Μαγνητίζει τα βλέμματα

Το πρώτο χαρακτηριστικό που κερδίζει αμέσως όποιον βλέπει το ENYAQ iV, δεν είναι άλλo από την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση. Ο σχεδιασμός του είναι πολύ ελκυστικός και αιχμηρός, από όποια πλευρά και να το περιεργαστεί κανείς. Παρά τις αυξημένες του διαστάσεις (μήκος 4.679 χλστ., πλάτος 1.879 χλστ., ύψος 1.616 χλστ. και μεταξόνιο 2.675 χλστ.) ταιριάζει με πολύ ιδανικό τρόπο την κομψότητα με το δυναμισμό, χάρη στις ισορροπημένες του αναλογίες. Η μεγάλη κάθετη μάσκα και τα γωνιώδη φωτιστικά σώματα εμπρός, η ευμεγέθης μάσκα (προαιρετικά διατίθεται το Crystal Face με τα 131 LED), η επιμήκη γραμμή οροφής που κλίνει απαλά προς τα πίσω, τα έντονα νεύρα στα πλαϊνά και το γεμάτο ακμές πίσω άκρο, συνθέτουν ένα ισχυρό, δυναμικό, με ελκυστικό design. Σημεία αναφοράς αποτελούν ακόμα οι ζάντες των έως 21 ιντσών, ο χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας, στο μόλις 0,26 και ο εντυπωσιακός κύκλος στροφής που ολοκληρώνεται σε μόλις 10,2 μέτρα με αποτέλεσμα τη βέλτιστη άνεση οδήγησης εντός πόλης.

Πολυτέλεια και κορυφαίες ανέσεις στο εσωτερικό

Ο θάλαμος των επιβατών του ENYAQ iV ενθουσιάζει αμέσως, αφού είναι εμπνευσμένος από την άνεση και τη θαλπωρή ενός πολυτελούς και άνετου καθιστικού. Η Skoda έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία του εσωτερικού του, προσφέροντας καινοτόμες Design Selections αντί για κλασικά επίπεδα επένδυσης. Πρόκειται για το καθαρό και ελαφρύ «Studio» (για το ENYAQ iV 50), το μοντέρνο και εστιασμένο προς την οικογένεια «Loft» (για τα μοντέλα ENYAQ iV 60 και ENYAQ iV 80), το αειφόρο και καινοτόμο «Lodge», το αισθητικό και αποκλειστικό «Lounge», το κομψό και άνετο «Suite» και το οικολογικό αλλά πολυτελές «ecoSuite». Aπό την αρχική έκδοση ENYAQ iV 50, η Skoda έχει εφοδιάσει το πρώτο της ηλεκτρικό SUV με μια ολοκληρωμένη γκάμα εξοπλισμού ως στάνταρ. Διαθέτει -μεταξύ άλλων- 7 αερόσακους, προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα, σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, διζωνικό κλιματισμό, φώτα τεχνολογίας LED, ψηφιακό πίνακα οργάνων 5,3 ιντσών, σύστημα πολυμέσων 10 ιντσών και πολλά ακόμα.

Σημείο αναφοράς του ENYAQ iV είναι και οι πλουσιοπάροχοι χώροι στο εσωτερικό του. Σε αυτό δεν θα συναντήσουν κανένα πρόβλημα να φιλοξενηθούν έως 5 πολύ ψηλά άτομα, χάρη στο πολύ διαθέσιμο πλάτος, ύψος, αέρα για τα πόδια και το επίπεδο δάπεδο. Πολύ «γενναιόδωρο» με τη σειρά του είναι και το πορτ μπαγκάζ των 585 λίτρων.

Αρχοντικό πάτημα και ακλόνητη σταθερότητα

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα που θα διανύσει ο οδηγός του ENYAQ iV θα εντυπωσιαστεί και με τα οδηγικά του χαρίσματα. Το χαμηλό κέντρο βάρους λόγω της εγκατεστημένης μπαταρίας στο δάπεδο, το στιβαρό πλαίσιο και οι κατάλληλα ρυθμισμένες ανεξάρτητες σε όλους τους τροχούς αναρτήσεις, γεμίζουν με υψηλό αίσθημα ασφάλειας τον οδηγό του, ο οποίος μπορεί να κινηθεί παντού με άνεση και σιγουριά. Ακόμα και με τις ζάντες των 21 ιντσών η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική και τα επίπεδα εισερχόμενων θορύβων αμελητέα. Στις ευθείες των αυτοκινητόδρομων το ENYAQ iV είναι ακλόνητο, όπως σε διαδρομές με στροφές. Εκεί, το πληθωρικό SUV εμφανίζει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, περιορισμένες κλίσεις και ο χειριστής του είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα επίπεδα ισχύος.

Get it on Google Play Download on the App Store