Αδιανόητο Skoda Citigo 2.0 TDI AWD 366 PS! (+video)

Άλλη έννοια στον όρο «πύραυλος τσέπης» δίνει ένα Skoda Citigo από τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο πλέον όχι μόνο είναι ντίζελ και τετρακίνητο, αλλά παράγει και πάνω από 350 άλογα!

Το ασύλληπτο «μετάλλαγμα» αποτελεί προϊόν της Darkside Performance, όντας με διαφορά το πιο δυνατό Citigo στον πλανήτη. Παράλληλα πρόκειται και για μια εξαιρετική πρόταση dragster ή track day, καθώς συνδυάζει όλες τις αρετές για τέτοιες αθλοπαιδιές: χαμηλό βάρος, μεγάλη δύναμη και αναβαθμίσεις σε πλαίσιο-ανάρτηση-φρένα. Περισσότερο στα track days προσανατολίζεται, λόγω της ρυθμιζόμενης ανάρτησης, του νέου υποπλαισίου μπροστά και της παρουσίας roll cage. Τα ημισλίκ ελαστικά και οι εμπρός εξαπίστονες δαγκάνες της Porsche (!) εντείνουν αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας στον οδηγό όλα τα εφόδια για την χαλιναγώγηση μιας ισχύος που αγγίζει το εξαπλάσιο της εργοστασιακής!

Από τα 68 άλογα του 1.000άρη τρικύλινδρου, το ασημί Citigo έχει φτάσει στους 366 ίππους! Φυσικά κάτω από καπό δεν συναντάμε το μοτέρ του 1.0 λίτρου, αλλά έναν βαρέως βελτιωμένο 2.0 TDI. Ο κινητήρας μπορεί να ακουμπάει τα 370 άλογα στη μέγιστη ρύθμιση, αλλά ο ιδιοκτήτης το δουλεύει αρκετά πιο χαμηλά, στα 270 άλογα, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο αναφορικά με την ακεραιότητα του μπλοκ και της μετάδοσης. Ούτως ή άλλως, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 1.160 κιλά, το «πυραυλοκίνητο» Citigo παρουσιάζει αναλογία μόλις 4,29 κιλών ανά ίππο. Κι αν χρειαστεί έξτρα γκάζι, υπάρχει ψεκασμός νίτρο!

Με τέτοια δύναμη θα ήταν παράλογο και ανώφελο να παλεύουν οι εμπρός τροχοί μόνοι τους, εξ ου και η προσαρμογή συστήματος τετρακίνησης Haldex με μπλοκέ διαφορικό Quaife μπροστά, σε συνδυασμό με 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο. Παρότι το αυτοκίνητο είναι πρακτικά αγωνιστικό, μπορεί και κυκλοφορεί κανονικά στο δρόμο. Προσόν που θα εκτιμήσει όποιος ενδιαφέρεται, καθώς πωλείται. Αυτή τη στιγμή, η τιμή βρίσκεται στις 15.500 λίρες (17.474 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store