Αθώο Datsun κρύβει twinturbo V10 από Viper! (+video)

Υπάρχουν πολλές μετατροπές Datsun, που μετατρέπουν τα άλλοτε αγαπημένα αγροτικά των Ελλήνων (ακόμα σήμερα κυκλοφορούν πολλά, βασικά) σε μηχανές παραγωγής ισχύος. Έχουμε δει, για παράδειγμα, 1200 με μοτέρ από Silvia και στήσιμο για drift. Χρειάζεται κάτι πραγματικά απίστευτο για να ξεπεραστεί αυτός ο πήχης. Και μας έρχεται ένα τέτοιο «σφοντύλι» από τη μακρινή Αυστραλία, όπου τοποθέτησαν κινητήρα Viper στο μηχανοστάσιο του ιαπωνικού pick up, μαζί με δυο τούρμπο!

Το παρανοϊκό 1200 είναι προϊόν της τρέλας του Ivan Turkovic, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Για βάση επιλέχθηκε η κλασική «καρότσα» της Datsun, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η καθιερωμένη. Ο Turkovic δεν ακολούθησε την πεπατημένη των ιαπωνικών τροπέτων, που θα έβαζε κάτω από το καπό κινητήρα από κάποιο Silvia ή 180SX. Ο φίλος μας ήθελε κάτι πρωτότυπο, διαφορετικό και «εκρηκτικό». Ποια ήταν η επιλογή του; Το θεόρατο δεκακύλινδρο μπλοκ του Dodge Viper!

Ο 8.0λιτρος V10 από ένα μοντέλο του 2002 ήταν ο εκλεκτός, με εργοστασιακή απόδοση 450 ίππων και 664 Nm. Ακόμα και δίχως την παραμικρή μετατροπή, καταλαβαίνουμε πως η ισχύς είναι όχι αρκετή, αλλά υπερ-πλεονάζουσα για τα δεδομένα του Datsun. Η κυριότερη πρόκληση, βέβαια, επικεντρώθηκε στο να χωρέσει ο κινητήρας. Όταν τελικά επιτεύχθηκε το απίθανο, μαζί με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, ο Turkovic είπε να αλλάξει νέο επίπεδο βάζοντας διπλές τουρμπίνες στον κινητήρα! Το αμάξωμα των 725 κιλών -δίχως τον V10- εξακοντίζεται πλέον από 608 ίππους, ενώ παράλληλα υπάρχει μπουκάλα νίτρο και προοπτική για καύσιμο E85, με απώτερο στόχο τα 1.000 άλογα!

Προφανώς τόση δύναμη θα μάσαγε σαν τσίχλα το πλαίσιο δίχως ενισχύσεις, οπότε δεν προκαλεί εντύπωση πως το σασί έχει αντικατασταθεί με νέο σωληνωτό, η ανάρτηση με αγωνιστική, τα ελαστικά με drag radials και το διαφορικό με βαρέως τύπου.

https://www.instagram.com/reel/CmnsXSapMMZ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=00f4adf7-d167-443e-be42-c2bbc81dfcb5

Get it on Google Play Download on the App Store