Κομπρεσοράτο Audi R8 802 ίππων είναι τρέλα (+video)

Πριν 10 χρόνια η Audi παρουσίασε ένα ατμοσφαιρικό 10κύλινδρο σύνολο 5,2 λίτρων σε διάταξη V, με σκοπό το λανσάρισμα της κορυφαίας έκδοσης για την 1η γενιά του R8. Απέδιδε 525 ίππους και μπορούσε να συνδυαστεί είτε με 6αρι χειροκίνητο, είτε με το DSG ίσου αριθμού σχέσεων, ενώ έναν χρόνο μετά ανέβηκε στα 560 άλογα στην έκδοση περιορισμένης παραγωγής GT.

Fast forward στο 2019, όπου το R8 βρίσκεται στην 2η έκφανση και εξαπολύει αισίως 620 ίππους και 580 Nm ροπής στο οδόστρωμα. Όλα αυτά από το εργοστάσιο. Διότι o 5.2 FSI V10 έχει εξελιχθεί σε «χρυσωρυχείο» για τους βελτιωτές, με τα twinturbo κιτ και τις 1.000άρες ίππων να μοιράζονται διεθνώς. Η MTM ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο υπερτροφοδότησης, αυτόν της μηχανικής. Η προσθήκη κομπρέσορα και η αναβάθμιση περιφερειακών (εξάτμιση, εγκέφαλος, εισαγωγή) ανεβάζει την ισχύ στα 802 άλογα, όμως αυτό που κερδίζει τους πάντες στο GT4 είναι η εμφάνιση.

Το βελτιωμένο R8 ουσιαστικά αποτελεί ένα αγωνιστικό GT4 (εξ ου και η ονομασία) για τον δρόμο. Το αεροδυναμικό πακέτο και τα φουσκώματα στο αμάξωμα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, η ανάρτηση ρυθμιζόμενη και τα φρένα αναβαθμισμένα. Επιδόσεις δεν ανακοινώνονται επίσημα, όμως έχει μετρηθεί σε λιγότερο από 3 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 325 χλμ./ώρα. Εδώ θα το δούμε μέχρι τα 320 χλμ./ώρα και τη βελόνα του στροφόμετρου πάνω από τις 8.000 σ.α.λ., πάντα συνοδεία της εθιστικής μελωδίας του δεκακύλινδρου, αλλά και του σφυρίγματος από τον κομπρέσορα.

Get it on Google Play Download on the App Store