Πυροβολαρχία Mazda 6 MPS 950 ίππων! (+video)

Οι φίλοι της Mazda τον τελευταίο καιρό ταξιδεύουν στον αστερισμό του 3 AWD 2.5 Turbo. Η επιστροφή του υπερτροφοδότη στο ιαπωνικό μικρομεσαίο, σε συνδυασμό με σύστημα τετρακίνησης, έφερε στις μνήμες εικόνες από το μπροστοκίνητο MPS και το επίσης τετρακίνητο 323 GT-R. Πιο ταιριαστή ωστόσο, θα ήταν αυτή του 6 MPS.

Η κορυφαία έκδοση της πρώτης γενιάς του 6 παρουσιάστηκε το 2006, με τον κινητήρα και το κιβώτιο το 3 MPS. Ο 2.3 DISI απέδιδε 260 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. (270 στην Αμερική και 274 στην Ιαπωνία) και 380 Nm στις 3.000 σ.α.λ., με την διαχείριση να εναπόκειται στο χέρι του οδηγού μέσω του 6τάχυτου κιβωτίου. Σε αντίθεση με το 3, όμως, το 6άρι είχε μια θεμελιώδη διαφορά: η ισχύς δεν κατέληγε στους εμπρός τροχούς, αλλά στους τέσσερις! Μπορεί λόγω μεγαλύτερου βάρους (1.695 κιλά) η ονομαστική επιτάχυνση να υπολειπόταν του 3 (6,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα αντί 6,1, τελική 250 χλμ./ώρα), όμως η τετρακίνηση μετέτρεπε το 6 σε κυνηγό παντός εδάφους.

Δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την ήπια εμφάνιση (όπως και το αντίστοιχο 3) , που δεν το ξεχώριζε ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα (μάσκα, φανάρια, 18άρες ζάντες, λίγο πιο σπορ προφυλακτήρες, διπλές μπούκες και ένα διακριτικό spoiler οι διαφορές), ενώ η -άστοχη- σύγκριση με τα ομοεθνή Mitsubishi Lancer Evo IX και Subaru Impreza WRX STI το έκανε να φαίνεται ακόμα πιο υποτονικό. Αλλά όσοι ήξεραν, έβλεπαν στη μορφή του 6 MPS ένα διαμάντι.

Όπως Abdul, που αγόρασε ένα μοντέλο του 2007 και δούλευε πάνω του επί τέσσερα χρόνια. Σκοπός του να κατασκευάσει το απόλυτο underground «πυροβόλο». Και τα κατάφερε μέχρι κεραίας. Πέραν του καπό, της χαμηλωμένης ανάρτησης, του splitter μπροστά και των τροχών, ουδεμία μαρτυρία για κάτι πέραν εργοστασιακής φύσεως. Πρέπει να ακούσεις και να δεις το συγκεκριμένο MPS, για να πιστέψεις ότι έχει πάνω από 900 άλογα κάτω από το καπό! Το αυτοκίνητο κερδίζει σε κόντρες βελτιωμένες Corvette ZR1 και «πειραγμένα» Nissan GT-R, δίχως να σε ψιλιάζει πως έχει πάνω από 300-350 άλογα. Η απόδοση του μοτέρ είναι 809 ίππους στους τροχούς, που μεταφράζονται σε περίπου 950 στο στρόφαλο! Απολαύστε και τρομάξτε μαζί του.

Get it on Google Play Download on the App Store