Τετραρότορο RX-7 «πυρπολεί» με 1.145 άλογα (+video)

Ένα εξωφρενικό Mazda RX-7 έκανε σαγόνια να πέσουν και αυχένες να στραβώσουν στην έκθεση SEMA, ουρλιάζοντας και πετώντας φλόγες από τον απίστευτο τετραρότορο, υπετροφοδοτούμενο Wankel του.

Το αυτοκίνητο ξεκίνησε σαν project το 2016 από τον Rob Dahm, που ήθελε να δημιουργήσει ένα τριρότορο «όπλο» για track days και λοιπά βενζινολατρικά events. Ανάλογες κατασκευές, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές στο χώρο της βελτίωσης, οπότε ο Αμερικανός άρχισε να το ξανασκέφτεται και να επανεκτιμά την κατάσταση. Σταδιακά, ξεκίνησε να μελετάει το ενδεχόμενο εξέλιξης ενός τέρατος με 4 ρότορες στο μηχανοστάσιο, που θα αξιοποιούσε όλους τους τροχούς για την αξιοποίηση της κτηνώδους ισχύος, η οποία θα απέρρεε από την υπερτροφοδότηση της «μετάλλαξης» κάτω από το καπό.

Η μετατροπή του κινητήρα ήταν μεν δύσκολη υπόθεση, αλλά δεν συγκρίνεται με το «βουνό» που συνθέτει η προσαρμογή ενός συστήματος τετρακίνησης στο FD. Δείγματα υπάρχουν απειροελάχιστα στον πλανήτη, καθώς όλοι οι βελτιωτές επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του μοτέρ και αποφεύγουν τον πονοκέφαλο της τοποθέτησης έξτρα διαφορικών, αξόνων και λοιπών συμπαρομαρτούντων, που επιβάλλει ένα σύστημα AWD ή 4WD. Η ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλλε εαυτό και συνεργάτες ο Dahm, για 6 ολόκληρα χρόνια, πιστοποιεί το σχεδόν ακατόρθωτο του στόχου. Λέξη-κλειδί: «σχεδόν». Γιατί το πρώτο τετραρόροτο και, κυρίως, τετρακίνητο RX-7 στα χρονικά, είναι γεγονός!

Ο κινητήρας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμα και με 0,68 bar πίεσης παράγει 675 ίππους (674,54 για την ακρίβεια) και 813 Nm ροπής. Με 1,38 bar ξεπερνά τα 920 άλογα και 1.050 Nm, ενώ με φουλ πίεση, στα 2,41 bar, αγγίζει τα 1.145 άλογα (1.144,64) και 1.254 Nm! Ο δημιουργός του, μάλιστα, ισχυρίζεται πως «σηκώνει» κι άλλα bar, με την απόδοση να φτάνει έως τους 2.000 ίππους!

Get it on Google Play Download on the App Store