Φορολογία για εταιρικά αυτοκίνητα: Πόσο επιβαρύνεται ο εργαζόμενος;

Το 2017 μπήκε σε ισχύ ο νέος υπολογισμός της φορολογίας για τα εταιρικά αυτοκίνητα, αφού πλέον ο εργαζόμενος* που κάνει χρήση του εταιρικού αυτοκινήτου, επιβαρύνεται με ένα επιπλέον ποσόν στο ετήσιο εισόδημά του, που προκύπτει από την Λιανική Τιμή Προ Φόρων του οχήματος.

Ειδικότερα, ως «Λιανική Τιμή Προ Φόρων» (ΛΤΠΦ) ορίζεται το κόστος που έχει το αυτοκίνητο, προ ΦΠΑ και Τέλος Ταξινόμησης. Αυτό λοιπόν το ποσόν φορολογείται με ένα πάγιο ποσοστό ανάλογα με το ύψος του:

α) Για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ, o εργαζόμενος* θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ετήσιο εισόδημα ίσο με το 4% της τιμής αυτής.

β) Για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ, με 7% της τιμής αυτής.

γ) Για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ, με 14% της τιμής αυτής.

δ) Για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ, με 18% της τιμής αυτής.

ε) Για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ, με 22% της τιμής αυτής.

* ή εταίρος ή μέτοχος

Η αξία της παραχώρησης του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:

i) 0-2 έτη καμία μείωση

ii) 3-5 έτη μείωση δέκα τοις εκατό (10%)

iii) 6-9 έτη μείωση εικοσι πέντε τοις εκατό (25%)

iv) Από 10 έτη και μετά μείωση πενήντα τοις εκατό (50%).

Από τη μείωση εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων έως 12.000 ευρώ.

Σε περίπτωση χρήσης του εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου κτλ.), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. H διάρκεια χρήσης εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών λογίζεται ως μήνας.

Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος χρησιμοποιεί ως εταιρικό αυτοκίνητο μια BMW X1 sDrive 18i, που έχει Λιανική Τιμή Προ Φόρων 20.861 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ετήσιο εισόδημα 3.755 ευρώ (18%). Σε περίπτωση που γίνει χρήση του αυτοκινήτου αυτού π.χ. για 3 μήνες, τότε η επιβάρυνση είναι 938 ευρώ, αφού ισχύουν τα 3/12 της επιβάρυνσης.

Η παραπάνω φορολόγηση ισχύει για τους παρακάτω τύπους εταιρικών αυτοκινήτων:

α) Τα οχήματα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζομένους, των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη (tool cars) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη, ανεξάρτητα αν τα οχήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Αντιθέτως, καταλαμβάνεται και αποτελεί παροχή σε είδος η κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενη αγοραία αξία των οχημάτων που παρέχονται στους εργαζόμενους λόγω της θέσης τους (π.χ. σε διευθυντές και επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές και λοιπά στελέχη).

β) Τα οχήματα δοκιμών (test-drive), που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων.

γ) Τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus).

δ) Τα οχήματα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους.

ε) Τα οχήματα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης (service) οχημάτων προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων.

στ) Τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών και των επιβατών τους (αυτοκίνητα πίστας) καθώς και για την μεταφορά VIPS ή προσωπικού.

Get it on Google Play Download on the App Store