Έτσι λειτουργεί ο κινητήρας μεταβλητής συμπίεσης της Infiniti (+video)

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, το 2016, η Infiniti παρουσίασε για πρώτη φορά τον επαναστατικό κινητήρα βενζίνης VC-Turbo (Variable Compression-Turbocharged), ο οποίος είναι και ο πρώτος στο είδος του ευρείας παραγωγής. Πλέον, σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουμε όλες τις πληροφορίες για αυτόν και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ ήδη ξεκίνησε να τοποθετείται στο Infiniti QX50.

Δείτε ακόμη: Ρεκόρ παραγωγής το Nissan Qashqai. Δείτε πως κατασκευάζεται (+video)

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώτο στον κόσμο κινητήρα παραγωγής με μεταβλητή αναλογία συμπίεσης με τούρμπο.

Το 4κύλινδρο μηχανικό αυτό σύνολο χωρητικότητας 2.0 λτ. αποδίδει 272 ίππους και 390 Nm ροπής και είναι συγκρίσιμο με αντίστοιχης ισχύος 6κύλινδρους κινητήρες βενζίνης, τους οποίους –σύμφωνα με την Infiniti– θα ξεπερνά σημαντικά σε αποτελεσματικότητα.

Μέσω της τεχνολογίας VC-T αυξάνεται ή μειώνεται αυτόματα η διαδρομή των εμβόλων, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η συμπίεση μεταξύ 8:1 (για υψηλές επιδόσεις) και 14:1 (για χαμηλή κατανάλωση). Το προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό του κινητήρα μεταβάλλει την αναλογία συμπίεσης, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες.

Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, καθώς και μείωση του θορύβου και των κραδασμών. Επιπλέον ο κινητήρας είναι ελαφρύτερος και πιο μικρός σε διαστάσεις από τα συγκρίσιμα συμβατικά μηχανικά σύνολα.

Διαβάστε επίσης: Video: Η Mercedes E-Class προσπερνάει μόνη της σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο

Ας δούμε όμως πιο κάτω, στο video του καναλιού Engineering Explained πως λειτουργεί το συγκεκριμένο μοτέρ.

Get it on Google Play Download on the App Store