Οδηγούμε το νέο Kia e-Soul (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν αναμφίβολα το μέλλον της αυτοκίνησης και συνεχώς παρουσιάζονται νέα μοντέλα είτε σε εκδόσεις παραγωγής είτε ως πρωτότυπα που θα δούμε στο κοντινό μέλλον. Η Kia είναι μία από τις εταιρείες που έχει εντάξει την ηλεκτροκίνηση εδώ και μερικά χρόνια στην γκάμα των μοντέλων της, λανσάροντας το 2014 το πρώτο ηλεκτρικό αστικό crossover, το Soul EV, στη δεύτερη γενιά του μοντέλου.

Δείτε ακόμη: Αριστούργημα το Kia Mohave Masterpiece

Το νέο e-Soul ανεβαίνει πολλά ακόμα σκαλοπάτια σε κάθε επίπεδο και θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία, παράλληλα με το e-Niro. Το νέο Kia Soul θα πωλείται στην Ευρώπη αποκλειστικά στην ηλεκτρική έκδοση e-Soul, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να λανσαριστεί στις αρχές του 2020. Η παραγωγή του γίνεται στην Κορέα και όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της Kia θα συνοδεύεται με 7ετή εγγύηση (ή 150.000 χλμ.) και για τη μπαταρία.

Ξεχωριστό στιλ, όπως πάντα

Από την πρώτη γενιά που παρουσιάστηκε το 2009, το Kia Soul ξεχώριζε για το έντονα νεανικό και ξεχωριστό του σχεδιασμό με τα γεωμετρικά σχήματα να κυριαρχούν. Μέσα στη δεκαετία έχουν πωληθεί παγκοσμίως σχεδόν 1,7 εκατομμύρια οχήματα, αποτελώντας ένα επιτυχημένο μοντέλο για τη μάρκα. Το νέο Soul ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία των προκατόχων του, όμως το εμπρός άκρο του είναι πιο αιχμηρό μέσω των πολύ λεπτών LED φωτιστικών σωμάτων. Το κάλυμμα στον εμπρός προφυλακτήρα για την πρίζα μαρτυρά ότι πρόκειται για το ηλεκτρικό e-Soul, όπως και η ένδειξη eco electric στην πόρτα του χώρου αποσκευών.

Τη μοντέρνα εικόνα του ενισχύουν ακόμα οι 7 συνδυασμοί διχρωμίας, οι 17 ιντσών ζάντες αλουμινίου και το πακέτο SUV με τα προστατευτικά τμήματα στους προφυλακτήρες, στα μαρσπιέ και στους θόλους των τροχών. Όσον αφορά τις διαστάσεις του, το Kia e-Soul έχει μήκος 4.195 χλστ. (+55 χλστ. από το Soul EV), το πλάτος είναι ίδιο στα 1.800 χλστ., το ύψος είναι 1.605 χλστ. (+5 χλστ.) και το μεταξόνιο είναι 2.600 χλστ. (+30 χλστ.).

Ποιοτικό και πρακτικό εσωτερικό

Ο θάλαμος επιβατών του Kia e-Soul είναι μοντέρνος, προσεγμένος σε ποιότητα και άνετος σε χώρους. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει… γήινο σχεδιασμό και ο οδηγός του νιώθει αμέσως οικεία. Τη διαφορά κάνει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με την TFT-LCD οθόνη των 7 ιντσών, στην οποία αναγράφονται –μεταξύ άλλων- η φόρτιση της μπαταρίας, καθώς και η πολύ μεγάλη οθόνη των 10,25 ιντσών του συστήματος πολυμέσων στην κεντρική κονσόλα.

Δείτε ακόμη: Kia Stonic από 14.590 ευρώ και με 3,9% επιτόκιο

Το νέο e-Soul είναι το πρώτο μοντέλο της Kia στην Ευρώπη με το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας UVO CONNECT, μέσω του οποίου ο χρήστης του ενημερώνεται άμεσα για την κατάσταση της μπαταρίας του e-Soul, την διατιθέμενη αυτονομία, το χρόνο φόρτισης κ.λπ. Την high tech εικόνα ενισχύουν με την σειρά τους το Head-Up Display και το περιστροφικό χειριστήριο τεχνολογίας shift-by-wire στη βάση της κονσόλας για την επιλογή της μετάδοσης της κίνησης. Επιπλέον, μέσω του Drive Mode Select ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το προτιμώμενο στιλ ανάμεσα στα Normal, Eco, Eco+ και Sport. Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησε ακόμα η προσοχή που έχει δοθεί στην ποιότητα του εσωτερικού με τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και την στιβαρή συναρμογή και οι άνετοι χώροι για όλους τους επιβάτες, καθώς και το ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ των 315 λίτρων.

Δύο εκδόσεις με ισχύ έως 204 άλογα

Το Kia e-Soul θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις ισχύος και χωρητικότητας της μπαταρίας, η οποία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Η πρώτη έκδοση με το ηλεκτρικό μοτέρ των 136 ίππων και 395 Nm ροπής συνδυάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 39,2 kWh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία 276 χιλιομέτρων (με μέτρηση WLTP), ενεργειακή απόδοση 15,6 kWh/100 χλμ., επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ. και τελική ταχύτητα 155 χλμ./ώρα.

Το πιο ισχυρό e-Soul εξοπλίζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 204 ίππων και 395 Nm ροπής και μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh. Η αυτονομία φτάνει τα 452 χιλιόμετρα, τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 7,9 δλ., η τελική ταχύτητα φτάνει τα 167 χλμ./ώρα και η κατανάλωση είναι 15,7 kWh/100 χλμ. Αμφότερες οι εκδόσεις του Kia e-Soul έχουν την δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας τους από το 20% στο 80% σε περίπου 42 λεπτά χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή 100 kW DC. Σε οικιακή πρίζα για να φορτίζει από το 0-100% χρειάζονται 6 ώρες και 10 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Kia Ceed 1.0T 120 PS Premium σε προνομιακή τιμή

Στην παρουσίαση του Kia e-Soul που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την έκδοση των 204 ίππων. Βασική διαφορά σε σχέση με ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα είναι ότι δεν υπάρχει ο γνωστός θόρυβος (ανεξαρτήτως καυσίμου), κάτι που εξασφαλίζει αμέσως περισσότερη άνεση. Η επιτάχυνση είναι ακαριαία με το που πατάει ο οδηγός το δεξί πεντάλ, ενώ οι γρήγοροι ρυθμοί που μπορεί εύκολα να αναπτύξει δεν γίνονται αντιληπτοί από τους επιβάτες. Το μόνο που χρειάζεται ένα διάστημα εξομοίωσης είναι το πεντάλ του φρένου, το οποίο είναι πολύ άμεσο στο άγγιγμα του πεντάλ. Ωστόσο, η επιβράδυνση μπορεί να γίνει μέσω ενός πλήκτρου που υπάρχει στο τιμόνι (εκεί που είναι τα paddles των ταχυτήτων). Επίσης, με την επιλογή Eco και Eco+ το αυτοκίνητο επιβραδύνει έντονα μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού.

Σε βάζει στην πρίζα!

Το γεγονός ότι το Kia e-Soul είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφορο στην οδήγηση. Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού ειδικά με τους 204 ίππους επιταχύνει πολύ γρήγορα, η σφιχτή ανάρτησή του δεν αφήνει το αυτοκίνητο να παίρνει κλίσεις, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει πολύ ποιοτική κύλιση. Το τιμόνι βαραίνει με τεχνητό τρόπο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα αστικό crossover και όχι ένα GT μοντέλο, αν και υπό συνθήκες θα μπορούσε να είναι. Σημαντική εξέλιξη έχει γίνει και στην ενίσχυση του πλαισίου με την αυξημένη κατά 35% στρεπτική ακαμψία (σε σχέση με το Soul EV), καθώς και στις αναρτήσεις με τα τμήματα από αλουμίνιο.

Συνοψίζοντας, το Kia e-Soul μας άφησε μια ιδιαίτερα θετική εικόνα σε όλους τους τομείς, καθώς είναι ευχάριστο, μοντέρνο, πρακτικό, δυνατό και με πολύ καλή πραγματική αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Kia Ceed 1.0 T-GDI 120 PS

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο με το Kia Soul στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Kia Motor Europe στη Φρανκφούρτη:

Get it on Google Play Download on the App Store