Άνετο ταξίδι στα Ιωάννινα με το Renault Arkana

Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που διανύουμε, πολύς κόσμος ταξιδεύει για ξεφύγει από τη δύσκολη καθημερινότητα και να αλλάξει τοπία και παραστάσεις. Η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες προορισμούς και το χειμώνα, μεταξύ των οποίων τα Ιωάννινα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς, γιατί προσφέρει στον επισκέπτη τα πάντα. Τόσο μέσα στη γραφική και γεμάτη ομορφιές πόλη, όσο και σε κοντινές αποστάσεις (π.χ. Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια).

Εμείς ταξιδέψαμε στην πόλη των Ιωαννίνων τα Χριστούγεννα, έχοντας ως «οδηγό» μας το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS MHEV, το οποίο απολαύσαμε στα σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα που διανύσαμε συνολικά. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως πλέον όλα τα χιλιόμετρα γίνονται μέσω σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητόδρομων. Καμία σχέση με παλαιότερα, όπου από την Κόρινθο και μετά όλη η διαδρομή ήταν επικίνδυνη και πάρα πολύ κουραστική, ειδικά με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα είναι σχεδόν 410 χιλιόμετρα και ο χρόνος κοντά στις 4 ώρες και 30 λεπτά. Το κόστος των διοδίων (από τη Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου) είναι 38,25 ευρώ, που σημαίνει ότι με την επιστροφή στοιχίζει 76,5 ευρώ. Με το Arkana φορτωμένο με αρκετές αποσκευές και τέσσερα άτομα, η κατανάλωση σε ταχύτητες των αυτοκινητόδρομων (ανάλογα τα επιτρεπόμενα όρια) βρέθηκε στα 7,0 λτ./100 χλμ. Με τιμή βενζίνης κοντά στα 1,8 ευρώ το λίτρο, το κόστος για τα 820 χλμ. βρέθηκε λίγο πιο πάνω από τα 100 ευρώ.

Το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS MHEV εκτός από το ότι είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για ταξίδια μαζί με όλη την οικογένεια ή παρέα, ξεχωρίζει αρχικά για τη δυναμική του σχεδίαση με το coupe SUV αμάξωμά του. Μοντέρνο είναι και το εσωτερικό του, το οποίο είναι παράλληλα πολύ καλής ποιότητας και εξοπλισμένο με τα πάντα στη δεύτερη έκδοση Dynamic των 31.540 ευρώ (από 28.980 ευρώ η αρχική Expression). Διαθέτει 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, έλεγχο τυφλών σημείων, adaptive cruise control, οθόνη αφής 9,3 ιντσών με πλοήγηση, όλες τις ηλεκτρικές ανέσεις και πάρα πολλά ακόμα στοιχεία που κάνουν πολύ άνετες και ασφαλείς τις όποιες διαδρομές.

Στις ανέσεις που απολαμβάνουν οι φιλοξενούμενοι συμβάλλει και η ευρυχωρία που παρέχει το Arkana. Όλοι οι επιβάτες κάθονται πιο ψηλά συγκριτικά με ένα κλασικό χάτσμπακ. Στο πίσω κάθισμα υπάρχει αρκετός αέρας για τα πόδια, ωφέλιμο πλάτος αλλά και ύψος, παρά την έντονη κλίση της οροφής. Το Arkana χαίρεσαι να το φορτώνεις και αποσκευές, αφού τα 513 λίτρα μαζί με το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας εξυπηρετούν πάρα πολύ.

Κατάλληλος για το αμάξωμα των 4.568 χλστ. μήκους και 1.336 κιλών, είναι ο κινητήρας βενζίνης των 1.3 λτ. με το ήπιο υβριδικό σύστημα και το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 ταχυτήτων. Οι 140 ίπποι και τα 260 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. είναι αρκετά για να κινούν σε σβέλτους ρυθμούς το Arkana (0-100 χλμ./ώρα σε 9,8 δλ.), τόσο σε ταχύτητες εθνικής οδού (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 2.200 σ.α.λ.), όσο και σε επαρχιακούς δρόμους. Οι προσπεράσεις πραγματοποιούνται εύκολα, αφού το γαλλικό μικρομεσαίο SUV αναπτύσσει γρήγορα ταχύτητες με ένα απλό βύθισμα στο δεξί πεντάλ (kickdown).

Παράλληλα, ο οδηγός έχει στη διάθεσή τα προγράμματα οδήγησης Eco, Sport & My Sense, όπου ανάλογα μεταβάλλεται η απόκριση του κινητήρα – κιβωτίου και το βάρος του τιμονιού. Στις Regular ρυθμίσεις είναι πολύ ισορροπημένο, γιατί δεν λείπει από τον οδηγό του κάτι, ούτε θα τον φέρει σε δύσκολη θέση. Άλλωστε είναι ιδιαίτερα ευθύβολο και σταθερό ακόμα και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, που φτάνει χωρίς ο χρήστης να το αντιληφθεί, παρά μόνο κοιτώντας τις ενδείξεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Το κράτημα που επιδεικνύει είναι εξαιρετικό και σε επαρχιακές διαδρομές με στροφές, όπου οι κλίσεις του αμαξώματος είναι μικρές, χάρη και στην σχετικά σφιχτή ρύθμιση των αναρτήσεών του.

Συνοψίζοντας, το Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS MHEV είναι ένα SUV που προσφέρει υψηλά επίπεδα ανέσεων, ασφαλείας, χώρων και οτιδήποτε συνολικά ζητήσει κανείς από ένα C-SUV, σε αναλογικά λογικές τιμές.

Get it on Google Play Download on the App Store