Στη Βόνιτσα και Λευκάδα με το Hyundai Kona Hybrid

Η καλοκαιρία του Πάσχα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα και τους πηγμένους δρόμους της Αθήνας, με προορισμό την υπέροχη Λευκάδα. Ένα ταξίδι που πραγματοποιήσαμε με το νέο Hyundai Kona Hybrid και το απολαύσαμε, χάρη στην άνεση, την ασφάλεια και την οικονομία σε καύσιμο που προσφέρει το φουλ υβριδικό SUV.

Η διαδρομή από την Αθήνα έως τη Λευκάδα διαρκεί κοντά στις 4 ώρες και 30 λεπτά με κάποιες απαραίτητες στάσεις, για ολιγόλεπτη ξεκούραση και ένα σνακ. Η απόσταση είναι κοντά στα 360 χιλιόμετρα και ο δρόμος είναι άνετος στην οδήγηση μέσω της Ιόνιας οδού, έως την έξοδο της Αμφιλοχίας. Ειδικά με μια πολύ χρήσιμη συσκευή ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων, η διέλευση γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αφού οι σταθμοί είναι πολλοί. Συνολικά φτάνουν τους 8 και το κόστος είναι στα 32,5 ευρώ, μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Από την Αμφιλοχία έως τη Λευκάδα, ο επαρχιακός δρόμος δεν είναι καλός, όχι γιατί έχει πολλές στροφές, αλλά γιατί η άσφαλτος βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο και σε τέτοια οδοστρώματα, το αυτοκίνητο παραμένει ασφαλές, δεν ενοχλεί, ενώ δεν ακούγεται το παραμικρό «τσικ» στο στιβαρής κατασκευής εσωτερικό του. Ευτυχώς όμως, εντός του 2023 θα τελειώσει και αυτό το «μαρτύριο» πολλών οδηγών, καθώς υπολογίζεται ότι θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Ιόνια οδό με τη Βόνιτσα και Λευκάδα.

Παρόλα αυτά, ο χαμηλός θόρυβος κύλισης και οι πολύ καλά ρυθμισμένες, ανεξάρτητες σε όλους τους τροχούς αναρτήσεις (πολλαπλών συνδέσμων πίσω) του Kona Hybrid, κάνουν το ταξίδι ξεκούραστο. Γεγονός που συμβάλλει με τη σειρά του το υβριδικό σύστημα και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 6 σχέσεων. Στις ευθείες των αυτοκινητόδρομων και σε ταχύτητες κοντά στα προβλεπόμενα όρια (π.χ. 130 χλμ./ώρα με 2.600 σ.α.λ.), ο θόρυβος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως αντίστοιχα και η κατανάλωση. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις ο βενζινοκινητήρας σβήνει και ενεργοποιείται το ηλεκτρικό μοτέρ, εξοικονομώντας καύσιμο. Ειδικά σε κατηφορικούς δρόμους, μπορεί και καλύπτει αρκετές αποστάσεις χωρίς να καίει βενζίνη, ενώ σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή του θερμικού κινητήρα γίνεται άμεσα και ομαλά.

Συνολικά, στα σχεδόν 900 χιλιόμετρα που διανύσαμε με τέσσερις επιβάτες και αποσκευές, το trip computer έδειξε 5,5 λτ./100 χλμ. Η χαμηλή κατανάλωση συνδυάζεται με σβέλτες επιδόσεις, αφού με κάθε έντονη πίεση του πεντάλ του γκαζιού (π.χ. για προσπέραση), το Kona Hybrid επιταχύνει γοργά. Να υπενθυμίσουμε ότι το υβριδικό σύστημα αποτελείται από τον ατμοσφαιρικό 1.600άρη βενζίνης ισχύος 105 ίππων και 147 Nm ροπής, ένα ηλεκτρικό μοτέρ 43,5 ίππων και 170 Nm ροπής, το 6DCT και την αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 1,56 kWh. Με τη συνδυαστική απόδοση των 141 ίππων το Kona Hybrid επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3 δλ., η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 161 χλμ./ώρα, η μεικτή κατανάλωση είναι 4,9 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 112 γρ./χλμ.

Ο επαρχιακός δρόμος από την Αμφιλοχία έως τη Βόνιτσα και κατόπιν τη Λευκάδα μπορεί να έχει πολλές ανωμαλίες και να είναι τραχύς γιατί σε πολλά σημεία έχει φαγωθεί η άσφαλτος, ωστόσο ο οδηγός και κυρίως οι επιβάτες απολαμβάνουν μια πολύ όμορφη διαδρομή. Ο συνδυασμός της θάλασσας και των καταπράσινων βουνών χαλαρώνει το μυαλό και σε κάνει να ξεχνάς αμέσως την πολύβουη πόλη. Μια στάση στη Βόνιτσα είναι απαραίτητη, όπου κύρια αξιοθέατα αποτελούν το ενετικό κάστρο και το νησάκι Κουκουμίτσα με το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Στην παραλία υπάρχουν αρκετά καφέ και ταβέρνες, ενώ στους κεντρικούς δρόμους βρίσκονται πολλοί φούρνοι. Οπότε ο ταξιδιώτης έχει στη διάθεσή του, ότι τραβάει η όρεξή του, μέχρι να φτάσει τη Λευκάδα. Μια απόσταση των 20 χιλιομέτρων και σχεδόν 20 λεπτών.

Λίγο πριν τη Λευκάδα, το πρώτο αξιοθέατο που αξίζει μια στάση, είναι το Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Κατόπιν μέσω της πλωτής γέφυρας και στρίβοντας αριστερά φτάνεις στην πόλη της Λευκάδας με τη χαρακτηριστική ξύλινη γέφυρα και τα σοκάκια για βόλτες, ψώνια, φαγητό και καφέ. Τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Λευκάδας είναι το Νυδρί, ο Πόρος, η Βασιλική, η Νικιάνα, ο Άγιος Νικήτας και η τεράστια παραλία του Αγίου Ιωάννη. Τα δε καταγάλανα και καθαρά νερά σε μαγεύουν και σε βάζουν σε πειρασμό να βουτήξεις ακόμα και τώρα που είναι ακόμα κρύα. Βέβαια το καλοκαίρι έρχεται, οπότε λίγη υπομονή και η Λευκάδα θα αποτελέσει και φέτος τον προορισμό των διακοπών για πολύ κόσμο!

Get it on Google Play Download on the App Store