Στην Αράχωβα με το Nissan X-Trail 1.3 160 PS DCT

Ο απόλυτα δημοφιλής χειμερινός προορισμός -πόσο μάλλον την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι άλλος από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Ένας τόπος που συνδυάζει την παράδοση με τα σύγχρονα trends και προσφέρει απλόχερα στον ταξιδιώτη τόσες πολλές ομορφιές και μοναδικά τοπία για να επισκεφτεί. Ιδανικό αυτοκίνητο σε αυτό το νέο οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας και του Παρνασσού, ήταν το εξαιρετικά άνετο, πολύ ασφαλές και με δυνατό κινητήρα, νέο Nissan X-Trail 1.3 160 PS DCT.

Δείτε ακόμη: Τι γνωρίζουμε για το επόμενο Nissan GT-R

Από την Αθήνα, η Αράχωβα απέχει 173 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος των διοδίων με το αυτοκίνητο είναι 7,15 ευρώ και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 2 ώρες. Με το Nissan X-Trail, πραγματικά δεν καταλάβαμε πότε φτάσαμε στη γραφική ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού και σε υψόμετρο 950 μέτρων. Η άνεση που προσφέρει το Ιαπωνικό SUV και ο ταξιδιάρικος χαρακτήρας του, είναι αποτέλεσμα πολλών επιμέρους παραγόντων, τους οποίους εκτιμήσαμε δεόντως. Οι κατάλληλα ρυθμισμένες ανεξάρτητες αναρτήσεις, τα αναπαυτικά καθίσματα, οι μαλακές επιφάνειες στην άρτια κατασκευασμένη και πλούσια καμπίνα, οι μεγάλοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές (565 λτ.) και η προσεγμένη ηχομόνωση, σε συνδυασμό με την σταθερότητά και σιγουριά που αποπνέει το αυτοκίνητο σε κάθε διαδρομή, μας μετέφεραν κυριολεκτικά ατσαλάκωτους.

Δείτε ακόμη: Πόσο κάνει το Nissan GT-R στην Ελλάδα;

Μια στάση λίγα μέτρα πριν την είσοδο στην Αράχωβα, στο χώρο στάθμευσης για φωτογραφίες, με φόντο το χαρακτηριστικό hashtag #ARACHOVA και τα λίθινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές είναι επιβεβλημένη. Κατόπιν, ο επισκέπτης θα περπατήσει στον στενό κεντρικό δρόμο της Αράχωβας με τα γεμάτα από παραδοσιακά προϊόντα μαγαζιά και θα απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα. Μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται οι Δελφοί, τους οποίους δε νοείται να μην επισκεφτεί όποιος φτάσει μέχρι την Αράχωβα.

Δεδομένος προορισμός είναι τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, στις περιοχές Κελάρια και Φτερόλακα. Η απόσταση είναι περίπου 25 χιλιόμετρα, όμως ο δρόμος έχει πολλές στροφές μέχρι το Λιβάδι και κατόπιν από εκεί και μετά. Όσοι ταξιδέψουν με χιονόπτωση θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και φυσικά εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εμείς, είχαμε σύμμαχούς μας τον καλό καιρό και τη λιγοστή κίνηση στους δρόμους, ωστόσο όταν χιονίσει, αναμενόμενα υπάρχουν δυσκολίες, όμως το τοπίο είναι μαγικό.

Δείτε ακόμη: Προσφορές after sales service από τη Nissan

Συνεχίζοντας με το Nissan X-Trail 1.3 160 PS DCT το οδοιπορικό μας, φτάσαμε αρχικά στα Κελάρια. Η άσφαλτος μέχρι εκεί ήταν πολύ καλή, όχι όμως και στη διαδρομή προς την Φτερόλακα, αφού σε πολλά σημεία ο δρόμος έμοιαζε λες και ήταν βομβαρδισμένος (ελπίζουμε να επισκευαστεί). Ευτυχώς όμως, το X-Trail με τα 210 χλστ. απόστασης από το έδαφος δεν είχε κανένα πρόβλημα να «βουτήξει» στις τεράστιες λακκούβες και να τις περάσει εύκολα. Φυσικά, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να βγούμε και εκτός δρόμου σε διάφορα σημεία για εξερεύνηση, αλλά και για φωτογραφίες, μέχρι το σημείο που έβαζε τα όρια η κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς (4κίνητο είναι μόνο το 1.7D 150 PS).

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 160 PS DCT

Εκτός από το πολύ καλό «στήσιμο» του αυτοκινήτου και την εξαιρετική άνεση που προσφέρει, ο κινητήρας είναι ένας ακόμα σημαντικός σύμμαχος του οδηγού. Το ισχυρό και ιδιαίτερα πολιτισμένο σε λειτουργία turbo μηχανικό σύνολο των 1.3 λτ., δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου κινητήρα, αφού παντού έχει δύναμη. Οι 160 ίπποι και η ροπή των 270 Nm μεταξύ 1.800 – 3.250 σ.α.λ., σε συνδυασμό με το άμεσο και ομαλό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT των 7 ταχυτήτων, κινούν άνετα, σβέλτα και οικονομικά το SUV των 4.690 χλστ. μήκους και βάρους 1.485 κιλών.

Σύμφωνα με τη Nissan, επιτάχυνση των 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,5 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 198 χλμ./ώρα. Παράλληλα, το X-Trail 1.3 160 PS διατηρεί με μεγάλη ευκολία ταχείς ρυθμούς στον αυτοκινητόδρομο χωρίς επ’ ουδενί  να τους αντιλαμβάνονται οι επιβάτες, ενώ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει γρήγορες προσπεράσεις, όταν ο οδηγός πατήσει πιο βαθιά το δεξί πεντάλ. Η δε κατανάλωση βρέθηκε στα 7,0 λτ./100 χλμ. και κρίνεται πολύ λογική δεδομένου του όγκου του αυτοκινήτου, της δύναμης του κινητήρα και των πολλών ορεινών επαρχιακών διαδρομών που κινηθήκαμε.

Δείτε ακόμη: Νέο Nissan Juke με τιμή από 17.900 ευρώ

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το Nissan X-Trail 1.3 160 PS DCT πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 26.990 ευρώ (υπάρχει και 7θέσιο από 28.190 ευρώ) με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και γενικά γενναιόδωρα χαρακτηριστικά σε κάθε επίπεδο, ικανά να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό αγοραστή.

Get it on Google Play Download on the App Store