Στο Μέτσοβο με το VW T-Cross 1.0 TSI 115 PS

Οι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα είναι τόσοι πολλοί, γεμάτοι ομορφιές και με πλούσια ιστορία, που πραγματικά δεν ξέρει κανείς ποιον να επιλέξει. Ένας από τους πιο δημοφιλείς, είναι το ξακουστό Μέτσοβο. Ένα μέρος γνωστό για τα μοναδικά του τοπία, αλλά και για τους εθνικούς του ευεργέτες (Αβέρωφ, Τοσίτσας, Στουρνάρας κ.α.).

Δείτε ακόμη: Δοκιμή VW T-Cross 1.0 TSI 115 PS DSG

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.150 μ. ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου, σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί πολλά μέρη σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους. Ειδικά το χειμώνα και όταν είναι χιονισμένο, το Μέτσοβο μοιάζει λες και βγήκε από παραμύθι.

Στην καρδιά του Μετσόβου βρίσκεται η κεντρική πλατεία, όπου υπάρχουν πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, καφέ και ταβέρνες. Δίπλα, κυριαρχεί η Αγία Παρασκευή που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και το προαύλιο με τα αιωνόβια πλατάνια. Πιο πάνω υπάρχει η πλατεία με το άγαλμα του Ευάγγελου Αβέρωφ και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου. Η τεχνητή λίμνη του Αώου είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως και τα χιονοδρομικά κέντρα στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας», «Καρακόλι» και «Ζυγός». Οι δε διαδρομές με τα τοπία και τα χρώματα που εναλλάσσονται είναι πραγματικά μαγευτικές.

Δείτε ακόμη: VW Tiguan Allspace για πολύτεκνους και δραστήριους

Εμείς, πριν από λίγες μέρες ταξιδέψαμε στο Μέτσοβο με το μικρότερο, αλλά «πολυτάλαντο» SUV της VW, το T-Cross 1.0 TSI 115 PS. Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις του (μήκος 4.108 χλστ.), το T-Cross είναι σε θέση να μεταφέρει με άνεση, ασφάλεια και οικονομία μια τετραμελή οικογένεια. Από την Αθήνα, το Μέτσοβο απέχει 445 χιλιόμετρα, απόσταση που είναι αρκετή, όμως ο δρόμος είναι πλέον πολύ ασφαλής. Μέσω των αυτοκινητόδρομων Αθηνών – Κορίνθου, Κορίνθου – Πατρών και από το Αντίρριο έως το Μέτσοβο από την Ιόνια Οδό και την Εγνατία οδό, το ταξίδι διαρκεί σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες. Το κόστος των διοδίων είναι υψηλό, αφού ανέρχεται στα 39,2 ευρώ (78,4 ευρώ πήγαινε – έλα), ωστόσο όλη η διαδρομή είναι άνετη και ξεκούραστη.

Πολύτιμος βοηθός μας στο μακρινό αυτό ταξίδι με T-Cross 1.0 TSI 115 PS ήταν το Adaptive Cruise Control. Το σύστημα αυτό διατηρεί αυτόματα την επιλεγμένη ταχύτητα από το προπορευόμενο όχημα και ανάλογα φρενάρει ή επιταχύνει το αυτοκίνητο. Επιπλέον, το σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου που προειδοποιεί για κρίσιμες καταστάσεις και ο αισθητήρας τυφλού σημείου, βοηθούν πολύ στην οδήγηση.

Δείτε ακόμη: Νέο VW Tiguan Allspace 1.5 TSI 150 PS DSG7

Ο 1.000άρης turbo 3κύλινδρος κινητήρας των 115 ίππων και 200 Nm ροπής διατηρεί με άνεση ταχύτητες ταξιδιού (120 – 130 χλμ./ώρα), ακόμα και με πολύ φορτίο. Έτσι, στο ταξίδι ο οδηγός δεν χρειάζεται να κατεβάζει την 6η ταχύτητα, η οποία διατηρεί χαμηλά τις στροφές του κινητήρα (130 χλμ./ώρα με 2.700 σ.α.λ.). Πρόσθετα, το μηχανικό αυτό σύνολο είναι ήσυχο και πολιτισμένο στο ταξίδι, ενώ διατηρεί χαμηλά την κατανάλωση. Στα 993 χιλιόμετρα που διανύσαμε, το trip comuter έγραψε 6,1 λτ./100 χλμ. (6,0 λτ./100 χλμ. μεικτή με WLTP ανακοινώνει η VW).

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του T-Cross, ανήκει το πρακτικό και ευρύχωρο εσωτερικό. Τέσσερα άτομα μεταφέρονται με άνεση και θα νιώσουν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Το στάνταρ συρόμενο πίσω κάθισμα είναι πολύ εξυπηρετικό και διαμορφώνει τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ μεταξύ 347-417 λτ.

Δείτε ακόμη: Εκδρομή στα Καλάβρυτα με το VW T-Roc 1.5 TSI

Να υπενθυμίσουμε ότι το VW T-Cross πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 17.400 ευρώ στην έκδοση 1.0 TSI 95 PS με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό. Το 1.0 TSI 115 PS της δοκιμής κοστίζει από 18.850 ευρώ και είναι πλήρες σε κάθε επίπεδο.

Get it on Google Play Download on the App Store