Έμεινε το κλειδί από μπαταρία; Πώς θα βάλεις μπρος;

Κάποτε τα κλειδιά των αυτοκινήτων δεν διέφεραν από τα αντίστοιχα του σπιτιού, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν και αυτά εκσυγχρονιστεί και αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Πλέον δεν χρειάζεται να ψάχνει ο χρήστης το τηλεχειριστήριο για να ανοίξει τις πόρτες και να βάλει το κλειδί στο διακόπτη για να πάρει μπρος το αυτοκίνητο, αφού όλα γίνονται αυτόματα.

Το έξυπνο κλειδί ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες όταν για παράδειγμα ο οδηγός το έχει στην τσέπη του και πλησιάζει το όχημα, ή τις κλειδώνει όταν απομακρύνεται. Η εκκίνηση και παύση λειτουργίας του κινητήρα γίνεται με το κουμπί Engine Start Stop, αν και αυτό σε ορισμένα νέα αυτοκίνητα δεν υπάρχει καθόλου, γιατί οι λειτουργίες ενεργοποιούνται αυτόματα μέσω αισθητήρα βάρους που υπάρχει στο κάθισμα του οδηγού.

Τι γίνεται όμως όταν σε ένα έξυπνο κλειδί έχει αποφορτιστεί η μπαταρία και δεν ανοίγουν οι πόρτες, ενώ δεν τίθεται σε λειτουργία ο κινητήρας; Η πιο λογική λύση είναι να αλλαχτεί η μπαταρία του τηλεχειριστηρίου. Όμως όταν ο οδηγός δεν έχει χρόνο να περιμένει και να ψάχνει για καινούργια μπαταρία, υπάρχει η εύκολη λύση έκτακτης ανάγκης.

Καταρχήν, τα έξυπνα κλειδιά έχουν ενσωματωμένο μηχανικό κλειδί, για το κλείδωμα ή ξεκλείδωμα της πόρτας του οδηγού. Αυτό αφαιρείται πολύ εύκολα, μέσω ενός μοχλού απελευθέρωσης που υπάρχει πάνω στο πλαστικό κάλυμμα. Για να εκκινήσετε τον κινητήρα, πιέστε το μπουτόν Start/Stop με το έξυπνο κλειδί να είναι κοντά στο σχετικό διακόπτη. Σε ορισμένα μοντέλα πρέπει να βρίσκεται στην κολόνα του τιμονιού, όπου υπάρχουν λεπτές γραμμές ή το σήμα ενός κλειδιού, υποδεικνύοντας το σημείο επαφής.

Εννοείται ότι με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να αντικατασταθεί η μπαταρία, γιατί οι παραπάνω λύσεις είναι για τη δύσκολη και απρόσμενη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή γιατί μπορεί να διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο. Μια μελέτη στο εγχειρίδιο χρήσης είναι πάντα απαραίτητη, πριν συμβεί το κακό.

Get it on Google Play Download on the App Store