Φθαρμένο λάστιχο «μάρκα» ή φθηνό καινούργιο; (+video)

Κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα της αντικατάστασης των ελαστικών, ένα είναι το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους οδηγούς: «μήπως να βάλω ένα φθηνό αντί για μάρκα»; Δίλημμα που πηγάζει αφενός από τα οικονομικά «σφιξίματα», αφετέρου από την πεποίθηση πως τα λάστιχα των άγνωστων κατασκευαστών δεν έχουν τόση διαφορά στην απόδοση από τα Bridgestone, Michelin, Pirelli, Goodyear κλπ. Για την ακρίβεια, δεν έχουν τέτοια διαφορά στην καθημερινή οδήγηση. Όλοι αναγνωρίζουν πως με μια τετράδα Toyo θα κάνεις καλύτερους χρόνους στην πίστα από ό,τι αν φοράς Achilles, αλλά πολλοί πιστεύουν πως σε συνθήκες καθημερινότητας το «σκόντο» στην τιμή αξίζει τη διαφορά.

Το Tire Reviews αποφάσισε να δει αν κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά όχι συγκρίνοντας δυο καινούργια λάστιχα μεταξύ τους. Στις περισσότερες δοκιμές έχει διεξάγει μέχρι σήμερα, εξάλλου, τα low budget ελαστικά υστερούν σημαντικά και σταθερά των ονομάτων, σε όλους τους τομείς. Η σύγκριση εδώ αποτυπώνει μια άλλη σκέψη που ταλανίζει το νου πολλών κατόχων αυτοκινήτου, όταν αρχίζουν να σκέφτονται αλλαγή ελαστικών: «μήπως να κρατήσω αυτά που έχω μέχρι να μπορέσω να βάλω τα ίδια, ή άλλα παρόμοιων προδιαγραφών;» Με πιο τεχνικούς όρους, μήπως ένα καλό φθαρμένο ελαστικό αποδίδει καλύτερα από ένα καινούργιο φθηνό, οπότε μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να το αλλάξουμε;

Για να το διαπιστώσουμε, τέθηκαν ενώπιος ενωπίω δυο τετράδες Michelin CrossClimate 2 και Tomket AllYear 3, σε μια από τις πιο διαδεδομένες και εμπορικές διαστάσεις: 225/45/17. H Michelin υποστηρίζει πως εξελίσσει τα ελαστικά της με γνώμονα τη σταθερότητα στην απόδοση, ακόμα και όταν το βάθος του πέλματος είναι μόλις 1,6 χλστ. Στην προκειμένη, τα CrossClimate ήρθαν τεχνητά μέχρι τα 2,2 χλστ. και στη συνέχεια οδηγήθηκαν για 4.000 χλμ., προσομοιώνοντας μια συνολική χιλιομετρική απόσταση που ξεπερνά τις 40.000 χλμ. Από την άλλη, τα Tomket είναι ολοκαίνουργια. Τι μας έδειξαν το χιόνι, το στεγνό και το βρεγμένο;

Σε 6 επί μέρους δοκιμασίες, το καινούργιο λάστιχο κατάφερε να επικρατήσει στις μισές. Μόνο στο γύρο πίστας και το φρενάρισμα στο βρεγμένο, μαζί με το φρενάρισμα στο χιόνι, κατόρθωσε το Tomket να ξεπεράσει το φθαρμένο Michelin. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του ονόματος. Προσέξτε τις τεράστιες διαφορές ανάμεσά τους όταν παίζουν «στα ίσα», δηλαδή καινούργιο με καινούργιο και φθαρμένο με φθαρμένο, όπως και την καλύτερη επίδοση των φθαρμένων στο στεγνό λόγω μικρότερης μετατόπισης πέλματος.

Δοκιμή Michelin CrossClimate 2 (καινούργιο) Michelin CrossClimate 2 (φθαρμένο) Tomket AllYear 3 (καινούργιο) Tomket AllYear 3 (φθαρμένο)
Γύρος πίστας χιόνι: 109,4 δλ. 112,4 δλ. 115,8 δλ. 123,3 δλ.
Φρενάρισμα χιόνι: 31,1 μέτρα 33,7 μέτρα 32,7 μέτρα 43,3 μέτρα
Γύρος πίστας βροχή: 98,7 δλ. 114,2 δλ. 105,6 δλ. 121,7 δλ.
Φρενάρισμα βροχή: 32,2 μέτρα 45,9 μέτρα 41 μέτρα 52,9 μέτρα
Γύρος πίστας στεγνό: 78,9 δλ. 78,5 δλ. 80,3 δλ. 78,8 δλ.
Φρενάρισμα στεγνό: 38,5 μέτρα 35,2 μέτρα 43 μέτρα 37 μέτρα

 

Get it on Google Play Download on the App Store