Πώς αφαιρούνται τα άλατα από τα καθίσματα;

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες δέχονται θερμικό σοκ, κάθε φορά που μπαίνουν στο αυτοκίνητο, γιατί αυτό έχει «καεί» από τον ήλιο. Η πρώτη κίνηση για να φύγει ο ζεστός αέρας είναι να ανοίξουν όλα τα παράθυρα και αν είναι εφικτό, οι πόρτες. Κατόπιν ο κλιματισμός θα πρέπει να λειτουργήσει στο φουλ με εισερχόμενο αέρα από έξω, ενώ όταν αρχίσει και δροσίζει η καμπίνα, επιλέγουμε την ανακύκλωση αέρα.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η εφίδρωση είναι δεδομένη, γιατί άλλωστε έχουν ζεσταθεί πολύ και τα καθίσματα. Οπότε οι λεκέδες από ιδρώτα είναι αναπόφευκτοι και αφήνουν άλατα πάνω στο -συνήθως μαύρο- ύφασμα. Το ίδιο ισχύει και όταν καθόμαστε στο αυτοκίνητο από μπάνιο στη θάλασσα και δεν έχει στεγνώσει καλά το σώμα ή το μαγιό.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες αυτές λευκές στάμπες. Αν για παράδειγμα έχετε κάνει γυμναστική, βάλτε στεγνά ρούχα πριν κάτσετε στο κάθισμα. Επίσης, μια πετσέτα μπάνιου σώζει από τέτοιες καταστάσεις, ή ένα κάλυμμα που αφαιρείται εύκολα και πλένεται. Στην περίπτωση όμως που κάνουν την εμφάνισή τους οι λευκοί λεκέδες, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε καθαριστικά λεκέδων για καθίσματα, που πωλούνται στο εμπόριο. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης και εφαρμόστε αρχικά στο πλάι του καθίσματος, τρίβοντας τον αφρό με το σχετικό βουρτσάκι. Πριν όμως από αυτή την κίνηση, περάστε με μια ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι χειρός το κάθισμα, προκειμένου να απομακρυνθούν άλλες βρωμιές και σκόνη.

Υπάρχει και η λύση του «φτιάξτο μόνος σου», για όσους δεν θέλουν χημικά προϊόντα. Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε λευκό ξύδι με λίγο σαπούνι πιάτων. Κατόπιν πάρτε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες για να τρίψετε το διάλυμα στους λεκέδες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πανί που να μην αφήνει χνούδι, για να επιμείνετε με το μείγμα περισσότερο στους λεκέδες. Τέλος, ξεπλύνετε το κάθισμα χρησιμοποιώντας μια νωπή καθαρή πετσέτα.

Στο ενδεχόμενο που οι λεκέδες έχουν καλύψει το κάθισμα και έχουν εισχωρήσει σε βάθος, τότε η μόνη λύση είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Αφήστε τους επαγγελματίες να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά και να χαρίσουν ξανά την αρχική λάμψη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας.

Get it on Google Play Download on the App Store